Davutoğlu'ndan görüntü yasağına tepki

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün görüntü yasağına ilişkin genelgesini, "Mesele özel hayatın gizliliği de kişisel verilerin korunması da değildir. Mesele kendi çelişkilerinin üstünün örtülmesidir" diyerek eleştirdi.

Haberler 04.05.2021 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Davutolu, haftalk videolu basn açklamasnda gündemi deerlendirdi. çek düzenlemesi üzerinden Ticaret Bakan Mehmet Mua tepki gösteren Davutolu, Tek özellii kaçp giden Hazine Maliye Bakannn gölgesi olmas. Cumhurbakan Erdoan kamuoyu basks dolaysyla damadn tekrar sistem içine sokamaynca bu kez onun gölgesini kabineye ald. Böylece kamuoyunun önüne çkamayan kaçak bakan, talimatlarn gölgesi üzerinden ilgili kurumlara ve kiilere iletebilsin. Böylece yeni bir kavram daha kazanm olduk: Kayt d bakan! diye konutu.

Davutolu, unlar söyledi:

YANDAI, E, DOSTU, MÜTEAHHD AILA: Bunlarn en baarl a politikas birbirlerini alamak oldu. AK Parti MKYKy ala. Daire bakanndan balayp bütün alakal alakasz memurlar ala. Yanda, ei, dostu, müteahhidi ala. Bakn bunlarn içinde bir tek alanmayan kalmad. Aralarndaki iletiim ve yönetiim kriziyle birlikte, var olan ekonomik gücü de yok ettiler. Sadece ay deil, bütün bir salgn ve kapanma siyasetlerini ele yüze bulatrd bunlar.

ENFLASYON TEPKS: Nisan aynda TÜFE yüzde 1.68 artarken, yllk enflasyon yüzde 17.14e çkt. Bu son 23 ayn zirvesidir. Yurtiçi ÜFE ise aylk yüzde 4.34 artarken yllk üretici enflasyonu da yüzde 35.17ye yükseldi. Bu da son 29 ayn zirvesidir. Son rakamlarla TÜFE ile ÜFE arasndaki fark 18 puan ile 30 ayn zirvesindedir. Bu artan maliyetlerle enflasyondaki yükselme trendinin devam edeceinin iaretidir.

KAYIT DII BAKAN: Geçtiimiz hafta bir kaos daha yaand memlekette. Kendi bakanl tarafndan tehlikeli diye filendiini örendiimiz bakan gitti; çek nedir, senet nedir, ödeme nedir bilmeyen bir bakan geldi. Tek özellii kaçp giden Hazine Maliye Bakannn gölgesi olmas. Cumhurbakan Erdoan kamuoyu basks dolaysyla damadn tekrar sistem içine sokamaynca bu kez onun gölgesini kabineye ald. Böylece kamuoyunun önüne çkamayan kaçak bakan talimatlarn gölgesi üzerinden ilgili kurumlara ve kiilere iletebilsin. Böylece yeni bir kavram daha kazanm olduk: Kayt d bakan!

çEK DÜZENLEMESNE TEPK: Banka yönetim kuruluna eski güreçi atayan bir iktidarn, çek konusundaki düzenlemeyi de eski bir futbolcuya yaptrmas, hükümet kadrolarnn içine dütüü acizlii ve bundan sonra ekonomide yaanacaklar fazlasyla belli ediyor. Bugüne kadar tek beceremedikleri ey, finansal sistemin ödeme zincirini krmakt, onu da baardlar. Devletin alacaklarn ertelemek yerine milletin çeklerini ertelediler. çekini tahsil edip maa, vergi ödeyecek olan kara kara düünsün; çekini ödeyemeyecekler de 1 ay uykusuz kalsn, ne gam. Hep söyledik; süreç yönetimi yok, sürekli noktasal kararlar var diye. Bu hem ekonomik hem de hukuksal bir skandaldr.

EGM GENELGES GAYR HUKUK: Emniyet Genel Müdürlüü bu genelgede; görevleri srasnda polislerin ve olay yerindeki vatandalarn video ve fotoraflarnn çekilmesini ve seslerinin kaydedilmesini, özel hayatn gizliliini ve kiisel verilerin korunmasn ihlal olarak deerlendirmitir. Üstelik, emniyet güçlerine bunlarn engellenmesine dönük verilen talimat da gayr kanunidir. Birincisi; toplumsal olaylara müdahalede polisin faaliyet alan özel hayat niteliinde deildir. Özel hayat ifadesi, evlerimiz gibi özel mekanlarla ilgilidir. Umuma açk alanlarda, kamunun haber alma hakk engellenemez, ses ve fotoraf kayd da özel hayatn gizliliini ihlal suçunu oluturmaz. Yargtay içtihatlarna göre de emniyetin iddiasnn aksine, bu tarz ses ve görüntü kaytlar hukuka uygun delil nitelii kazanmaktadr. Üstelik sadece polislerin ölçüsüz müdahalelerindeki yaralama ve öldürme suçlarnn ilemesi halinde delil olmalar bir yana, tersinden de polislerin kendilerini savunmalar açsndan da bu ses ve görüntüler önemlidir.

KTDARA UYARI: Mesele özel hayatn gizlilii de ve kiisel verilerin korunmas da deildir. Mesele kendi çelikilerinin üstünün örtülmesidir. Mesela bu yasakla bakan yaknlarnn ayrcalklar ile stadyumlar kapanma döneminde bile lebalep dolarken camide itikaf yapanlara yönelik biber gaz kullanlmasnn görüntülerini kamuoyu bilgisine sunmak da suç haline gelmitir. Bu vesileyle bir kez daha uyaryoruz ki; Emniyet Genel Müdürlüünün hukuka aykr olan ve polislerin ölçüsüz müdahalede bulunmasn kolaylatrma riskleri tayan bu genelgesi derhal iptal edilmelidir. Deilse, ülke otoriterlemede bambaka bir seviyeye tanacaktr.

3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜÜ GÜNÜ: Bugün 3 Mays Basn Özgürlüü Günü. Otoriter rejimler en çok basn özgürlüünden korkar, çünkü özgür basn kamu adna denetim ve effaflk demektir. Türkiyenin Snr Tanmayan Gazeteciler kuruluunun yllk basn özgürlüü sralamasnda 154. sraya kadar gerilemesi, Gazetecileri Koruma Komitesinin son raporuna göre çinden sonra en fazla gazetecinin hapiste olduu ikinci ülke olmas ülkeyi yönetenlerin basn özgürlüünden ne kadar korktuunun yansmasdr. Herkes bilmelidir ki Anayasal hak olan basn özgürlüü genelgelerle kstlanamaz, basklarla yok edilemez. Sansür ve otosansür arasna skm olan basn emekçilerinin basn özgürlüü gününü hakkyla kutlayabilecei günler yakndr.

Ana Sayfaya Git