Değişen sistemin adı; Cumhurbaşkanlığıdır

AK Parti genel merkezinde düzenlenen 114'üncü Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sistemini de kapsayan anayasa değişikliği teklifiyle getirilecek düzenlemeleri anlattı.

Haberler 23.12.2016 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Yldrm, düzenlemeyle cumhurbakannn icraat yaparken ihtiyaçlar dorultusunda kurumlar açp kapayabileceine ve saylarnda deiiklie gidebileceine dikkat çekti. Verginin kanunla koyulacan, bütçeyi de Meclisin onaylayacan aktaran Yldrm, çünkü bütçe hakk Meclisindir. Magna Cartadan beri bu böyle gelir dedi. Binali Yldrm, konunun komisyonlarda konuulduunu hatrlatrken, Bir iki tane, arkadalarmzn kafasn kartran husus var. Bunlara da dikkat edeceiz ifadelerini kulland.

Yanl bir eyin üzerinde inat etmenin bir anlam olmayacan dile getiren Yldrm, öyle devam etti: Ama görüyorum ki geneli itibaryla toplumda ciddi bir kabul gördü. Düzelecek maddeler üzerinde çalacaz. unu da bilmenizi istiyorum; bu bizim tek bamza hazrladmz bir anayasa deiiklii deil. Bir uzlama. Uzlamann esas nedir? Peki demektir. Onlar bize peki diyor, biz onlara peki diyoruz. Eer bizi mutlu eden bir ey, uzlatmz, MHPyi mutlu etmediyse, o zaman bu uzlama olmaz. Bu iten de hayr gelmez. Bu anlayla sürdürdük, her maddeyi ince detayna kadar konutuk. Artsn, eksisini, ne getiriyor ne götürüyor, sonunda ortak bir mutabakata vararak buralara geldik. Hiçbir zaman mükemmele erimeyi düünmedik. çünkü biliyoruz ki mükemmel iyinin dümandr. yiyi yapmay hedefledik. Burada da Sayn Bahçelinin dirayeti, ülke için gösterdii bu hassasiyet, siyaset üstü ülkenin gelecei konusundaki duruu önemliydi. Ben bir kez daha AK Parti Grup Bakan olarak kendisine teekkür ediyorum.

Sistemi anlatt

Anayasadaki 21 maddelik deiikliin 18 maddesinin esasa ilikin, kalan 3 maddenin de geçici yürürlük ve intikal maddeleri olduunu söyleyen Binali Yldrm, mevcut Anayasann 69 maddesinde de bir uyum deiiklii yapmak durumunda kaldklarn belirtti. Yeni sistemde babakan ve bakanlar kurulu olmadna dikkati çeken Yldrm, yeni hükümet sisteminde cumhurbakan, cumhurbakannn bakanlar kurulu ve bir de Meclisin olduunu anlatt. Yldrm, yeni sistemi herkesin anladn ancak CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun anlamadn savunarak, Aslnda sistemi öyle tanmlayabiliriz; ayn günde yaplan bir seçim var, aynen belediye bakanl seçimi gibi. Bu getirilen sistemde cumhurbakann seçiyorsunuz ve Meclis üyelerini yani milletvekillerini de ayn anda seçiyorsunuz. Dolaysyla bir günde seçimi tamamlyorsunuz, ayr ayr seçim yok diye konutu.

Cumhurbakannn ald oy orannn yüzde 50nin altnda kalmas durumunda 2 hafta sonra yeniden seçim yapma ihtiyacnn olabileceine iaret eden Babakan, yeni anayasada bu ihtimale de yer verildiini ifade etti.

Babakan Yldrm, Rejim deiiyor söylemlerinin gerçek d olduuna deinerek, unlar söyledi:

Bunlar anlata anlata sar sultan duydu. Herkes anlad ama Sayn Klçdarolu bir türlü anlamak istemiyor. Sayn Klçdarolu, Kemal Bey, Türkiyenin rejimi belli, cumhuriyet. 1923te bedel ödedik, stikll Harbini kazandk, rejimimizi de deitirdik, adn da cumhuriyet koyduk. Ne deiiyor? Rejim deiiklii tarihte kalmtr. 1923te o mesele bitmitir. imdi artk ihtiyaçlarmz karlayacak, icra gücü olan, istikrar esas alan bir hükümet sisteminden bahsediyoruz. Bizimki Cumhurbakanl Sistemidir.

Cumhurbakan ve Meclis birbiriyle anlaacak

Yeni sistemde yasama ve yürütme iradesinin millet tarafndan belirlendiine vurgu yapan Yldrm, bu iki iradenin birbirine kar hiçbir üstünlüü olmadn belirtti.

Babakan, bu sistemle halkn, cumhurbakanna icraat yapmas ve çalmas için, Meclise de cumhurbakannn ihtiyac olan, memleketin ihtiyac olan kanunlar çkarmas ve cumhurbakannn ekibini de takip etmesi için yetki vereceini söyledi.

Sistemin, cumhurbakan ile Meclisin anlaamamas durumuna da çözüm getirdiini belirten Babakan Yldrm, u ifadeleri kulland:

Eer bir kriz olursa o krizle yaamak durumunda kalmayacaz. Cumhurbakanna seçime gitme yetkisi veriyor. Cumhurbakan seçime gidince otomatik olarak Meclis de gidiyor veya Meclise seçim karar alma yetkisi veriyor. Meclis karar alnca cumhurbakan da mecburen gidiyor. Dolaysyla ikisi de birbiriyle anlaacak. Vatanda öyle zrt prt seçim istemez. Halk gereken dersi verir, onun için Oturun anlan diyor. Vatanda bedel ödetir. Cumhurbakan eski sistemde olduu gibi seçimle gelip sorumsuz deil. Cumhurbakan herhangi bir suçtan suçlanabilir, bakanlar suçlanabilir, yardmclar suçlanabilir. Bu da aynen imdi olduu gibi Mecliste deerlendiriliyor.

Yldrm, yeni sisteme göre cumhurbakannn yürütmeyle ilgili her türlü karar Cumhurbakanl Kararnamesi ile alacan vurgulad. Yldrm, Bu kararnamelerin istisnas var. Kii hak ve hürriyetleriyle ilgili kararname düzenleme, bu bir. kincisi münhasran anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen alanlarda cumhurbakan kararname düzenleyemiyor. Eer kararname ile kanun arasnda uyumsuzluk varsa, kanun esas alnyor dedi.

Bu kararnamelerle eyaletler kurulabilir gibi tartmalarn hiçbir dayana olmadn aktaran Yldrm, Türkiyenin milletiyle bir bütün olduunu ve toprak bütünlüünü bozacak hiçbir yaplanmaya izin verilemeyeceini bildirdi.

Meydanlara ineceiz

Teklifin komisyon görümelerinin 2017 Ocak ay banda tamamlanmasnn beklendiini ve ardndan Meclis Genel Kuruluna geleceini aktaran Yldrm, teklifin kabul edilmesinin ardndan srann halka anlatlmasna geleceini söyledi. Babakan Yldrm, Ondan sonra hepimiz meydanlardayz. nallah vatandalarmza, milletimize ne yapmak istediimizi, neyi murat ettiimizi en iyi ekilde anlatacaz açklamasn yapt.

Binali Yldrm, yeni teklifle koalisyonlar döneminin kapanacana dikkat çekerek, Türkiyede 1960tan bu yana normal artlarda 15 olmas gerekirken, 45 hükümet kurulduunu belirtti.

Hükümetlerin ortalama 16 ay süresinin olduunu hatrlatan Yldrm, 16 ayda ne yapabilirsiniz? Tebrikleri kabul edersiniz, brifingleri alrsnz, ondan sonrada valizinizi toplarsnz. Hizmet, hak getire. Allahtan AK Parti var da son 14 senedir kesinti yok diye konutu.

Ana Sayfaya Git