Demir Kilise'nin açılışını yaptı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov Balat'ta bulunan ve restorasyonu 7 yıl süren Demir Kilise'nin (Sveti Stefan Kilisesi) açılışını gerçekleştirdi.

Haberler 08.01.2018 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Törene ayrca Babakan Yardmcs Hakan çavuolu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Berat Albayrak, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Kültür ve Turizm Bakan Numan Kurtulmu, Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, AK Parti Genel Bakan Yardmcs Hayati Yazc, stanbul Büyükehir Belediye Bakan Mevlüt Uysal, Bulgar Ekzarhl Ortodoks Kilisesi Vakf Bakan Vasil Liaze, Fener Rum Patrii Bartolomeos, Bulgaristan Bamüfütüsü Mustafa Ali Hac da katld.

DEMR KLSEDEK BADET ÖZGÜRLÜÜ LE FLBE MURADYE CAMNDEK BADET ÖZGÜRLÜÜNÜ BRBRNDEN AYIRMIYORUZ

Tarihin belirli bir döneminde yaanm ac hatralar, bizlerin çok daha uzun ve çok daha köklü olan birlikte yaama tecrübemizi gölgelememelidir diyen Cumhurbakan Erdoan, Son dönemde, ülkemizde Edirnedeki Büyük Sinagog, Gökçeadadaki Aya Nikola Kilisesi, skenderundaki Süryani Katolik Kilisesi, Diyarbakrdaki Sur Ermeni Protestan Kilisesi, Gaziantepteki Nizip Fevkani Kilisesi, Cundadaki Taksiyarhis Kilisesi, Edirnekapdaki Aya Yorgi Kilisesinin de aralarnda bulunduu 14 ibadethane onarmdan geçirilmitir eklinde konutu.

TÜM DÜNYADA AHT OLACAIZ

Erdoan, Borisovun beraberinde Bulgaristan Bamüfütüsü Mustafa Ali Hacy da getirmesinin sürece pozitif katk saladn belirterek, Demir Kilise örneinde olduu gibi ortak kültürel mirasn muhafazasna yönelik bu çalmalar birlikte yapabiliriz. Bulgar dostlarmzla Demir Kilise restorasyonunda gerçekletirdiimiz ibirliini Bulgaristandaki ibadethaneler konusunda da sürdürmeyi ümit ediyoruz. Sofyadaki 1882den beri ibadete açk tek cami olan 450 yllk Kad Seyfullah Efendi Camiinin restorasyonunun tamamlandn örendim. Bu önemli kültür mirasmzn açln sizlerle birlikte yapmaktan memnuniyet duyacamz da ayrca belirtmek istiyorum.

NE YAZIK K KENDN GÖSTERYOR

Babakan Binali Yldrm, Cumhurbakan Erdoann babakanl döneminde çkarlan bir kanun ile cemaat vakflarnn mallarnn iade edildiini hatrlatt.

çABA HARCAMAMIZ LAZIM

Bulgaristan Babakan Borisov ise, Türkiye, büyük bir devlettir ve Avrupann en büyük komusudur. Bizler elimizden gelen her eyi yapmalyz dedi.

AçILI KURDELES KESLD

Konumalarn ardndan Erdoan, Borisov ve Yldrm kilisenin açl kurdelesini kesti. Bir süre kiliseyi gezen Erdoan ve beraberindekiler daha sonra buradan ayrld.

Ana Sayfaya Git