Demirtaş'tan Erdoğan'a 'bir adım' yanıtı

Demirtaş yaptığı savunmada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz gün, 'Bize bir adım atana biz on adım atarız' dedi. Neyle ve kimle ilgili söylemiş olursa olsun. Kendisi demokratikleşme konusunda bir adım atarsa biz de kendisine on adım atarız" dedi.

Haberler 17.07.2019 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPnin önceki dönem Egenel Bakan Selahattin Demirtan 142 yl hapis cezas istemiyle tutuklu yargland dava Ankara Sincan Cezaevi Kampüsünde balad. Demirta, mahkemeye SEGBSle katld. Demirta savunmasnda 2012 ylnda Sincan Cezaevinde açlk grevindekilerle görüen eski Adalet Bakan Sadullah Ergin için, çok çaba sarfetti. Hakkn teslim lazm dedi. Demirta, ittifaklar için, Bütün partileri de dikkatle izlemeye devam edeceiz. Biz ne Cumhur ttifaknn ne de Millet ttifaknn parças deiliz ifadelerini kulland.

HDPnin önceki dönem Egenel Bakan Selahattin Demirtan 142 yl hapis cezas istemiyle tutuklu yargland dava Ankara Sincan Cezaevi Kampüsünde balad.

TUTUKSUZ YARGILAMA STSNAYMI GB BR HAVA YARATILIYOR

Demirta, geçtiimiz hafta hayatn kaybeden HDP eski milletvekili Dengir Mir Mehmet Frat anarak sözlerine balad. Demirta, tutukluluunun hukuka aykr olduunu söyleyerek savunmasna balad. Demirta savunmasnda unlar söyledi: Tutuklu yarglama esas, tutuksuz yarglama istisnaym gibi bir hava yaratlyor. Tutuklu yarglama, sadece siyasi davalarda esas haline gelmi durumda. Tecavüzcüler, hrszlar, gaspçlar ve özellikle güvenlik personeliyle ilgili davalarda, yarg çok hassas. Daha bir kaç ay önce Diyarbakrda bir parkta, Recep Hanta isimli bir genç, bir güvenlik personeli tarafndan hiç yere öldürüldü. O güvenlik personelinin çocuu, babasnn serbest braklmas için CMERe bir mektup yazyor. CMER bu dilekçeyi, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna gönderiyor. Basavclk, dilekçenin geldii gün, tahliye talebinde bulunuyor. Mahkeme ayn gün, daha yarglanmas balanmam olan güvenlik personelini tahliye ediyor.

BABACAN VE HANTAI HATIRLATTI

Ali Babacan ile ilgili soruturma talebi konusunda, Bülent Arnçn TVde yapt, savclara yönelik adeta tehdit içeren açklamadan bir gün sonra, soruturmaya yer olmad karar verildi. Gözlerimizi yaartacak kadar adalet uygulanyor Ankara Adliyesinde. Sanki ben bu ekilde tutuklu yarglanyorum da, Türkiyedeki bütün dosyalarda tutuklu yarglama esas olarak kabul ediliyormu gibi sanlmasn. Tutanaa geçmi olaym.

Demirta, AHMin hakknda verdii karar da mahkeme heyetine hatrlatt. Demirta, AHM bir kararnda, tutukluluumun siyasi faaliyetlerimi engelledii, siyasi amaçlarla olduunu tespit etmiti. 18 Eylülde Strasbourgda, AHM Büyük Daire önünde bu dava tekrar görülecek. Bu mahkemedeki dosya, çok daha kapsaml bir ekilde, biz ve Adalet Bakanl tarafndan, karlkl olarak masaya yatrlacak. Orada ilk kez gerçek muhataplarm, Adalet Bakanl var. Burada siz [mahkeme heyeti] varsnz ve sanki yarglama yaplyormu gibi oluyor. Strasbourgda, tam da olmas gerektii gibi, bir tarafta Adalet Bakanlnn yetkilileri, bir tarafta ben ve avukatlarm. Burada da olmas gereken bu. Adalet Bakanlndan temsilciler, Külliyeden temsilciler savclk makamna otursayd gerçekçi bir görüntü oluurdu dedi.

BU TEREYAINDAN KIL çEKER GB OLMAYACAK

Demirta savunmasnn devamnda unlar söyledi: Mahkemenin ald hukuksuz kararlar nedeniyle, milletin oyuyla göreve gelmi bir parlamenter ve partimin e genel bakan olarak, bu faaliyetlere katlamadm. Mahkeme demi ki, Sank 19 Nisan 2016 tarihli Meclis grup toplants konumasnda, tek bir arkadam kendi ayayla ifade vermeye gitmeyecek demesi karsnda, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalaca Bu yeni bir uygulama. AHMin çok sayda kararnda, tutukluluun devamyla ilgili somut, ikna edici ve sankla dorudan ba kuran somut deliller olmad sürece tutuklu yarglanamaz denildii için, mahkeme yeni bir ey icat etti. O konumamda çarmz AKPyeydi. Bu i tereyandan kl çeker gibi olmayacak.

Demirtan savunmasndan satr balar öyle:

DOKUNULMAZLIIMIZ KALKMI SAYILMAZ:

Dokunulmazlmz Anayasaya aykr bir ekilde düzenlediniz, dokunulmazlmz kalkm saylmaz. Bu nedenle biz ifade vermeye gitmeyeceiz. Dolaysyla yaptnz ey, minareyi çalp klfn hazrlamaktr. Ama tutmuyor. Üç buçuk yl önce Meclis grup toplantsnda söylediim bir sözü, ilk defa olarak tutukluluuma gerekçe yapm olmak, usul hukukuyla açklanamaz. Siyasi saiklerle açklanabilir. Tutuklanan milletvekilleri seçilirken de yine siyasi saiklerle hareket edildi. Dier milletvekili arkadalarm kendi istekleriyle ifade vermeye gitti mi peki? Hayr, gitmediler. Kararmzn arkasnda durdular ve haklarnda zorla getirme karar çkt. Braklrsam kaçarm. Braklrsam savunma yapmam algsn neden yaratmak istiyorsunuz? Bu bana hakarettir, kabul etmiyorum.

HESAP SORMAM GEREKYOR:

Mahkemeniz, AKPye meydan okuduum bir konumay kendi üstüne alnarak ya biz de AKPliyiz demitir ya da çarptmak istemitir. Kabul etmiyorum. Tutukluluk karar verecekseniz de böyle bir gerekçeyi yazmanzdan utanç duyacam belirtiyorum. Beni tahliye edip Yunanistan snrnn öbür tarafna braksanz ben kendim bu tarafa atlarm dedim. çünkü burada konumam, hesap sormam gerekiyor. kaçacam eklinde imalarda bulunarak tutukluluk gerekçesi yazmamalsnz. stirham ediyorum. Yapmayn böyle. Mahkeme benim konumam suçu ve suçluyu övmek olarak deerlendiriyor ama, o günlerde olan biten uydu; devlet yetkilileri Öcalan ile, Erdoann talimat dorultusunda mralda görüüyordu. Bu görümeler henüz kamuoyuna yansmamt. Baz arkadalarmz da açlk grevi yaparak, Öcalan ile görümelerin alenilemesini istiyordu. Açlk grevindeki milletvekillerimiz bata olmak üzere tüm açlk grevi eylemcileriyle bir bir görütük. Arkadalarmz, Bizler siyasetçiyiz. Bizi kumpaslarla tutukladlar. imdi kan gövdeyi götürüyor darda. Evet siyaset yapmamza izin vermiyorlar ama biz ölümleri duyuracaz, kararlyz. Müzakere balayana kadar da geri adm atmayacaz diyorlard.

SADULLAH ERGN çABA SARF ETT:

O dönemde parti genel merkezimiz, bu taleplerin hükümet tarafndan dikkate alnmas için kamuoyu oluturma karar ald. Ayn tarihlerde hükümetle de görütük. Temel hedefimiz, Türkiyeyi bar sürecine evriltmekti. O dönemde görüme yaptmz Sadullah Ergin (Eski Adalet Bakan) de çaba sarf etti, hakkn teslim etmek lazm. Örnein Sincan Cezaevinde açlk grevinde olan tutuklular bizzat ziyaret etti. Yine o dönemde, Öcalann kendi el yazsyla Erdoana gönderdii bir mektup vard. Bu mektup kamuoyuna yansmamt. Mektupta yeni bir bar süreci balatmak istediini, çok kararl olduunu, meselenin artk çözülmesi gerektiini anlatmt. Biz de zaman geçirilmeksizin, açlk grevlerinde herhangi bir ölüm olmadan, konunun neticelendirilmesini istiyorduk. Hükümet ise açlk grevleri devam ettikçe bunu yapmayacan belirtiyordu. Hükümet açlk grevleri basksyla adm atmayacan belirtiyor, açlk grevi eylemcileri ise hükümet adm atmadan brakmayacaklarn söylüyorlard. Dolaysyla bir skklk, bir tkanklk vard. Bunun açmaya çalyorduk. Konumamda iddete çar yoktur. Tam tersine kimse ölmesin diye, müzakereler balasn diye herkesi meydan meydan mitinglere çardk. Direni dediimiz budur, zaten her yerde de bu direniten söz ettik. En küçük bir iddet de yaanmad, böyle bir suçlama da yok zaten. ddialar savcnn uydurmasdr.

BEN YARGILAYAN Üç HAKM DE BLYOR:

Savc Cemaatten soruturma geçirmi. Kendisi yönlendirenler, olas bir çözüm sürecinin önüne nasl geçebilirizi tartmlar ve kendisini böyle yönlendirmiler. Siyasetçinin önünü tkamak, söz söylemeyi suç saymak, Sn Öcalan demeyi terör propagandas saymak; bar süreci olsun, müzakere olsun demeyi terör propagandas saymak. Bunlar yapmak iddeti tevik etmektir asl. O gün 100 bin kiilik miting yaplm. Benden baka en az 10 kii konumu. Ben de konumuum. Aa yukar ayn eyleri ifade etmiiz. Konumaclar Sn Öcalan demi, müzakere olsun demi ama bir tek bana fezleke hazrlanm. lginç deil mi? Ben partime e genel bakan olduumdan bu yana, kesintisiz bir ekilde birileri beni, yarg eliyle durdurabilmek için azami çaba sarf etti. Neden Selahattin Demirta? Neden sadece Selahattin Demirta ile ilgili Emniyet rapor tuttu ve savcnn önüne koydu? Halkmz nedenini biliyor. Kamuoyu nedenini biliyor. Hiç üphem yok ki beni yarglayan üç hakim de en az benim kadar iyi biliyor.

SLAH BIRAKILMASI TARTIMALARINA KATILDIM:

Ola ki Kürt sorununun barçl çözümünde Demirta, Kanak, Yükseka siyasi inisiyatif alp da iddeti sonlandracak giriimlerde bulunmasnlar, bunu akllarna bile getirmesinler diye yaplm basklardr. Bunlar bizi korkutma amaçl olmann ötesinde -korkmayacamz biliyorlard- siz silah braklsn diyorsunuz, müzakere olsun diyorsunuz ama biz sizi konuturmayz, haberiniz olsun diyorlard. Bunu bizi demi olmuyor, PKKye vermi oluyorlard. Subliminal mesaj. Ey PKK yöneticileri, bak biz sivil siyasetçiye bile siyaset yaptrmyoruz, siz niye silahlar brakmay düünüyorsunuz ki demi oluyorlard. Peki ben bunlar uyduruyor muyum? Hayr. Bu konumay yaptktan bir kaç ay sonra, mral çözüm süreci baladnda ben de bir kaç defa Kandile gittim. Silah braklmas tartmalarnda bizzat bulundum. kna etmek için saatlerce konutuum günler oldu. Bana unu söylüyorlard: yi de, gece gündüz soruturmaya tabi tutuluyorsunuz. Siz bize silah brakn sivil siyaset yaplsn diyorsunuz da siz bile yapamyorsunuz, bir nasl yapacaz? Onlara unu söyledim; siyaset zordur, biz bu zorluklar göze aldk. Silahlar brakmanz istiyoruz. Bu fezlekeler sava devam etsin diye yaplanlardr. Mahkeme heyeti, u anda yürüttüü yargsal faaliyetin, bar sürecinin hesaplamas olduunu bilerek yarglamay sürdürmelidir. Bar süreci baarl olsayd o günden bugüne yaanan hiçbir ac yaanmayacakt. Binlerce insann can kurtulurdu. Siyasetçinin ii, canlarn feda edilmesini izlemek deildir. Durdurmaktr, çözmektir. Biz bunu yapmaya çaltk.

SYASETçLER KAN ÜZERNDEN SYASET YAPAMAZ:

Srr Süreyya Önder, hapiste. dris Baluken, duruma salonunun biraz ilerisinde, hapiste. Hakeza Pervin Buldan. Yüz yüze anlatmaya çaltk. Hükümetin bilgisi ve çkm olan bir yasann salad güvenceyle bu görümeleri mi yapmak doru yoksa pençe harekat yapmak m? Kimse ölmeden sonuç alnacaksa sorunu konuarak, müzakere ederek çözmek daha erdemli bir tutum deil mi? Siyasetçiler güvenlik personelinin, askerin, polisin kan can üzerinden siyaset yapamaz. Kürt siyasetçiler de Kürt gençlerinin kan can üzerinden siyaset yapamaz. Yapan alçaktr. Haysiyetsizdir. Biz onurumuzla çözmeye çaltk. Yedi yl sonra imdi, savc ve mahkeme bana soruyor, Sen bunu yaparken niye Sayn Öcalan dedin? Dolaysyla terör propagandas yaptn. Öcalana neden sayn dedin? Baka da bir ey yok. Bu fezlekede suçlandm konumaya benzer içerikte bir konumay 9 Ekim 2012 tarihinde Meclis grup toplantsnda yaptm. 14 ubat 2012 tarihinde yaptm. Orada da Sayn Öcalan ile görüülmeli dedim. Benzeri, 7 adet Meclis grup toplants konumam var. Bizler siyasetçiyiz. Siyaset söz üzerinedir. Söz söylerken, hitap eklinden yola çkarak terör propagandas yaptmz eklindeki iddialar yanltr. Ben de partim de hep bar için çaltk. Bundan sonra da ayn düünceleri kararl bir ekilde savunacamdan kimsenin üphesi olmasn.

DER PARTLER DE NSYATF ÜSTLENRSE ONLARA ON ADIM ATARIZ:

Ben Öcalann devreye girmesi gerektiini halen düünüyorum. Bu sorun silahsz, iddetsiz bir ekilde çözülmelidir. Cumhurbakan Erdoan geçtiimiz gün, Bize bir adm atana biz on adm atarz dedi. Neyle ve kimle ilgili söylemi olursa olsun. Kendisi demokratikleme konusunda bir adm atarsa biz de kendisine on adm atarz. CHP, yi Parti, MHP bata olmak üzere Parlamento dndaki partiler de dahil, demokratikleme ve bar konusunda inisiyatif üstlenirlerse biz onlara da on adm atarz. Ben HDP adna söz söyleme yetkisine sahip deilim ama partimin de böyle düüneceinden kuku duymuyorum. Yerel seçimler bitmitir. Türkiye demokratiklemeye, yeni anayasaya ve bara odaklanmaldr. HDP de ben de seçmenlerimiz de, kim ki demokrasiden yana tutum alrsa onun yannda yer alma konusunda kararl olacaz. Bütün partileri de dikkatle izlemeye devam edeceiz. Biz ne Cumhur ttifaknn ne de Millet ttifaknn parças deiliz. Demokrasinin yanndayz. Kim ki demokrasi konusunda samimi, ciddi, somut, hzl admlar atar ve yannda durursa biz seçmenlerimizle birlikte, o anlayn gelimesi için oraya doru on adm atarz.

Ana Sayfaya Git