Demirtaş: 2'nci tura kalacağım ve biz kazanacağız

HALKLARIN Demokratik Partisi'nin (HDP) cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçimlerde 2'nci tura kalacağını belirterek, "Türkiye'nin aydınlık yarınları ve gerçek bir demokrasi için bütün ezilenlerin, yoksulların, ötekilerin, adalet arayanların temsili, benim şahsımda HDP’de gerçekleşecek. Seçimi biz kazanacağız" dedi.

Haberler 06.05.2018 - 12:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPnin 24 Hazirandaki cumhurbakanl seçimi için aday gösterdii, Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu Selahattin Demirta, adaylyla ilgili deerlendirmelerde bulundu. Açklamalarn avukat aracyla paylaarak, Bu koullarda aday olmak benim tercihim deil diyen HDP eski E Genel Bakan ve stanbul Milletvekili Demirta, Beni ve arkadalarm, suçsuz ve haksz yere tutuklatanlarn yaratt bir sonuçtur bu. Ancak ben tutuklu da olsam halka kar sorumluluumu yerine getirmek için elimdeki her imkn kullanrm. Aslnda ben bir siyasi rehineyim, tutuklu falan deilim. Hakkmdaki suçlamalarn tamam konumalarmdan ibarettir. Bu bir hukuk rezaleti ve skandaldr. Halkmz ve tabanmz bu skandal kabul etmedikleri için benim ve siyasi rehine konumundaki dier HDPli ve DBPli arkadalarmn halen onlarn iradesini temsil ettiini göstermek için tabii ki seçimi kazanabilecek tek demokrat adayn da ben olduuma inandklar için beni önerdiler dedi.

HDP, YSKDAN BAZI TALEPLERDE BULUNACAK

Seçim kampanyasnda gençlere ve kadnlara güvendiini belirten Demirta, Buradaki koullar çok zor ve imkn adna hiçbir ey yok. Avukatlarm ve HDP, YSKdan baz taleplerde bulunacaklar yakn zamanda. TRTden propaganda, mitinglere video konferans ile veya bizzat katlm gibi eyler. Ama asl kampanya öncüleri, genç arkadalarm ve kadnlar olacak diye konutu.

2NC TURA KALACAIM

Seçimlerin 2nci tura kalacan vurgulayan Demirta, Ben kesinlikle 2nci tura kalacam. Bu konuda çok iddialym. 2nci turda da herkesin desteini alacamdan emin olabilirsiniz. Türkiyenin aydnlk yarnlar ve gerçek bir demokrasi için bütün ezilenlerin, yoksullarn, ötekilerin, adalet arayanlarn temsili, benim ahsmda HDPde gerçekleecek. Seçimi biz kazanacaz. 2nci turda herkes Demirta görecek. Herkesin desteini imdiden bekliyorum. Ben saraya falan çkmak için aday deilim. Seçilirsem çankayada yürütürüm çalmalarm. Saray ne yapacamz da dorudan halka sorarm. Sonuçta trilyonlarca para harcanarak yaplm, dünyann bu en lüks sarayn halkn yararna kullanma açmann formüllerini üreteceiz. Edirne Cezaevinden çankayaya giden en kestirme yol, halkn vicdanndan geçiyor. Ben halka güveniyorum, inanyorum. Seçimi biz kazanacaz dedi.

CHPY ELETRD

Selahattin Demirta, seçim ittifak ile ilgili deerlendirmede bulunurken CHPyi eletirdi. Demirta, unlar kaydetti:

Bu noktada CHPnin daha açk davranmas, demokrasi, birlikte yaam ve ortak gelecek için daha iyi sonuçlar çkarabilirdi. Bu, sonuçta kendilerinin tercihi. Bizim meruiyetimizin snrlarn AKPnin trolleri deil halk belirlemitir. Kimse de bunu yok sayamaz. CHP kendi ilkeleriyle hareket etmek yerine AKPnin yaratt suni korkulara teslim olmay tercih etti. Biz buna sayg duyarz ama yanl bulduumuzu da söyleriz. Kald ki, bizim ne iddetle ve silahla ne de ülkenin bölünmesi projeleriyle asla ilikimiz olmadn ve olmayacan herkes bugün daha net görürken, CHPnin AKP trollerine göre hareket etmesi üzücüdür. Biz kendi iimize bakacaz.

SSTEM BATAN SONA DEMOKRATKLETRECEZ

Propaganda sürecinde en radikal demokrasi program ile sahaya ineceklerini belirten Demirta, öyle dedi:

Biz en radikal demokrasi program ile sahaya ineceiz. Tek adam rejimine kar sadece parlamenter sistemi savunmak yeterli deildir. Bir defa, parlamenter sistem olacaksa, bu da eskisi gibi olmaz. Siyasi Partiler Yasas, TBMM çtüzüü, Seçim Yasas, ifade özgürlüü, basn özgürlüü, gösteri ve örgütlenme hakk gibi konularda en demokratik deiiklikleri yapp sistemi batan sona demokratikletireceiz. Belediye ve il genel meclislerini, sivil toplumu güçlendirip yetkilerini arttracak, yargy tümüyle yürütmeden ayrp tam bamsz hale getireceiz. Biz seçilirsek Cumhurbakan eskisinden daha sembolik bir hale gelecek. Halkn ve ülkenin birliini, darda da devleti temsil edecek; fazla da yetkisi olmayacak.

GÜL, ALEN BR çABA YÜRÜTEBLRD

11inci Cumhurbakan Abdullah Gülün adayl konusundaki tartmalara da deinen Demirta, Tartmalar ve gelimeleri ben de burada izledim. Bunlar doal tartmalardr. Ancak daha açk ve effaf yürümeliydi. Bu konuda çalma yürütenler, meru bir i yaptklarn unutarak gizlilii abarttlar ve çok dar bir alana sktrp, bu görümeleri yürüttüler. Zaten Sayn Gül de ortaklama olmadn görerek aday olmayacan açklad. Sayn Gülün kendisi ortaklama bekliyor idiyse, bu dorultuda kendisi de aleni bir çaba yürütebilirdi. Yine de kendi tercihidir, bir ey diyemem. En son açklamasnda altn çizdii kayglar ve dikkat çektii noktalar önemsiyorum. Hukukun üstünlüü, bar ve adalet için bizler de youn çaba sarf ediyoruz. Sanrm toplum, seçim döneminde kendisinden bu yönlü açk bir tutum bekleyecektir. Aday olmam olmas, bu sorumluluunu yerine getirmesi noktasnda engel tekil etmiyor nihayetinde diye konutu.

Ana Sayfaya Git