Demirtaş: Kürdüm, Kürt milliyetçisi değilim

Selahattin Demirtaş yargılandığı ana davanın bugünkü duruşmasında savunma yaptı. Hakkındaki bir fezlekenin siyasi saiklerle hazırlandığını söyleyen Demirtaş, "Bu fezleke de dahil olmak üzere hiçbir fezlekede, suçun somutlaştırılması yapılmamış" dedi. Mahkeme, Demirtaş'ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma tarihini 2-3 Eylül 2019 olarak belirledi.

Haberler 18.07.2019 - 01:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan, terör örgütü yöneticilii bata olmak üzere çeitli suçlardan 142 yla kadar hapis cezas istemiyle tutuklu yarglanmasna devam edildi. Mahkeme, Demirtan, tutukluluk halinin devamna karar verdi.

Ankara 19uncu Ar Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerlekesindeki salonda görülen durumaya, Selahattin Demirta, tutuklu bulunduu cezaevinden Ses ve Görüntülü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla katld. Durumada, Demirtan avukatlarnn yan sra baz HDPli milletvekilleri hazr bulundu.

25NC FEZLEKEYE LKN SAVUNMA YAPTI

Demirta, hakknda düzenlenen iddianameyi oluturan 31 fezlekeden, 25inci fezlekeye ilikin savunmasn yapt. Demirta, bu fezlekenin 2013 ylnda Elaz Karakoçanda yapt konuma nedeniyle terör örgütünün propagandasn yapmak, suç ve suçluyu övmek ve halk kin ve dümanla tevik etmek suçlarndan hazrlandn belirtti. Fezlekeye konu olan konumasnn tamamn dosyadan okuyan Demirta, baz yerlerdeki küçük hatalarn dnda konumann kendisine ait olduunu belirtti. Savcnn siyasi olarak kendisine önyarg ile yaklatn savunan Demirta, Savc, fezlekede Kara Kuvvetleri Komutanl ve benzeri isimleri yazarken hepsinin ba harflerini büyük yazm. Ancak nerede Kürt ve Kürdistan kelimeleri geçse bunlarn tamamn dil bilgisi kurullarna inat küçük harfle yazm. Konumamda Kürt kelimesi geçince tüyleri diken diken olan kiiler var demitim, bu savc da belli ki onlardan dedi.

SYAS KUMPAS çN HAZIRLANDI

Fezlekede, konumasnda Mazlum Doandan bahsettii için, suç ve suçluyu övmekl ile suçlandn hatrlatan Demirta, Burada ben Mazlum Doann ikenceye kar direniini övmüüm. Eer savc bunu suç görüyorsa o zaman bu savc ikence suçunu övüyor. kenceciyi, darbeciyi savunuyor. O zaman bu savc hakknda suç duyurusunda bulunulmas gerekiyor. Siyaset yaptm için savc bana kin ve nefret beslemi, bu fezlekeyi yazarak suç ilemitir. Benim yaptm konumann ne iddeti övmekle, ne halk kin ve dümanla tevik etmekle bir alakas yok, sadece siyasi kumpas için hazrlanm bir fezlekedir dedi.

Demirta, suçlamalara ilikin dosyaya giren delillerin de yasad yollarla hazrlandn ve uydurma olduunu ileri sürdü.

TAHLYE TALEB REDDEDLD

Savc, suçun katalog suçlardan olmas, atl suçlar ilediine dair somut delillerin bulunmas ve atl suçlarn ceza üst snrn göz önüne alarak Demirtan, tutukluluk halinin devamna karar verilmesini talep etti. Demirtan avukatlar ise tutukluluun 3 yl geçtiini, bunun hukuki deil siyasi bir karar olduunu, bütün fezlekelerde hemen hemen ayn suçlamalarn yer aldn, kaçma üphesinin de bulunmadn belirterek, tahliye talebinde bulundular. Ara kararn açklayan mahkeme, avukatlarn tahliye taleplerini reddederek, Demirtan tutukluluk halinin devamna hükmetti. Duruma, 2 Eylül 2019a ertelendi.

Ana Sayfaya Git