Demirtaş: Milli iradeyi temsil yetkimiz zorla elimizden alınmıştır

Edirne'de tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mardin 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakkında açılan davada, ses ve görüntülü bilişim sistemi (SEGBİS) aracılığıyla verdiği ifadede, Türkiye'de ağır aksak işlese de güç ayrılığının esas olduğunu belirtti.

Haberler 26.11.2016 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakknda Diyarbakrda açlan soruturma nedeniyle bir süre önce tutuklanan HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta, bulunduu Edirne F Tipi Cezaevinden SEGBS sistemiyle Mardinde hakknda açlan tutuksuz yarglanaca davann durumasna katld. Demirta hakknda 3 ubat 2016 tarihinde Mardinde yapt bir konumada, Türklüü, Cumhuriyeti ve TBMMyi alenen aalamak suçundan 1inci Asliye Ceza Mahkemesinde açlan davann ilk durumasna HDP Milletvekilleri Osman Baydemir ve Meral Dan Beta tank olarak; avukatlar ile HDP milletvekilleri Mehmet Ali Aslan ve Ali Atalan ile DTK E Bakan Leyla Güven izleyici olarak katld.

ANAYASAYA AYKIRILIK DDASI REDDEDLD

Kimlik tespitinden sonra söz alan avukatlar yarglamann anayasaya aykr olduunu ve müvekillerinin halen dokunulmazlklar bulunduunu belirterek, yarglamann durdurulmasn ve dokunulmazln kaldrlmasyla ilgili düzenlenmenin anayasaya aykr olup olmadnn, Anayasa Mahkemesine sorulmasn istediler.

DEMRTA DOKUNULMAZLIK 20 MAYIS ÖNCES çN KALKTI

Avukatlarn bu talebi reddedilirken, SEGBS sistemiyle savunma yapan Demirta, 1700 kilometre uzaklkta ve kstl imkanlarla, adil bir yarglamann olamayacan ifade ederek, unlar söyledi:

Bir ksm avukatlarm yanmda. Bazs ise duruma salonunda. Bu ekilde avukatlarmla bilgi alveriinde bulunmam mümkün deil. çok salkl bir savunma yapma ortam olmamasna ramen dosyann bulunduu Mardin 1inci Asliye Ceza Mahkemesinde savunma yapmay kabul ediyorum. Hakkmdaki suçlamalar cevaplandrmak istiyorum. ddiannamede çözümü yaplan konuma bana aittir. Ama baz yerlerde deifre ve yazm hatas vardr. Konumamn hangi cümlesinde Türklüü, Cumhuriyeti ve TBMMyi aaladm somut olarak belirtilmiyor. çünkü konumamn hiç bir yerinde Türk Milletini veya üyesi olduum TBMMyi itham eden veya ima eden bir aalama yoktur. Konumam batan sona dönemin Babakan Ahmet Davutolu bakanlndaki, hükümeti eletiri ve çar mahiyetindedir. Bu aamada beraat karar verilmesi gerektiini düünüyorum. Benim ve dier dokunulmazl kaldrlan milletvekilleriyle ilgili bir kaç ey söylemek istiyorum. Parlamentonun 3üncü büyük partisinin E Genel Bakan ve grup bakanym. Dokunulmazlklarn kaldrlmas gündeme geldiinde görülerimi hem parlamento içinde, hem darda dile getirmitim. 20 Mays itibariyle dokunulmazlklar geriye doru kalkmtr. Dokunulmazlklar 20 Maystan sonra halen devam ediyor. Yani dokunulmazlklar gelecee doru deil, geçmie doru kaldrlmtr. Adil yarglama ile birlikte hakkmdaki ithamlardan kurtulma frsat olarak görüyoruz. Yarglanmaktan kaçmak için yaptmz manevralar deildi. Parlamentoda u dakika itibariyle görev yapan vekillerle aramzda dokunulmazlk konusunda zerre kadar fark yoktur. Durumaya avukatlarn savunmalar ve milletvekilleri Baydemir ve Betan da dinlenmek üzere ara verildi.

ESK BAKAN ALA VE YARDIMCISI ÖZTÜRKÜN DNLENMES TALEB REDDEDLD

Verilen aradan sonra devam eden durumada ifadesine devam eden Demirta, Cizrede 60 kiinin bodrumda öldürülmesine sebep olan bütün asker ve polis sorumlularnn FETÖ terör örgüttü soruturmasnda görevden alnp, tutuklandn belirterek, imdi geri dönüp baknca acaba bu darbeci çeteler, Cizre, Nusaybin ve benzeri gibi yerlerde orantsz güç kullanarak, kanunlarn dna aleni bir ekilde çkarak, terörle mücadele ad altnda sivil yurttalarn da katledilmesine yol açarak, ülkede bir darbe ortamm m hazrlamak istediler diye sorular aklmza gelmiyor deil iddiasnda bulundu.

Demirta, davann kendisine açlm olmas ve avukatlarnn dikkat çektii üzere dokunulmazlk oylamasna bir kaç gün kala acele Meclise yetitirilmesinin yarglamaya daha bandan itaberen gölge düürdüünü iddia etti.

Durumada tank olarak dinlenen Baydemir, Demirtan yargland konumasna konu olan Cizrede yaananlar anlatt. Baydemir, dönemin çileri Bakan Efkan Alann kendilerine Kimi birimlere biz de hükmedemiyoruz, biz de söz geçiremediimiz anlar oluyor, ama bunlar aacaz dediini öne sürdü.

Daha sonra taleplerde bulunan Demirtan avukatlar, yarglama konusu olan Cizrede yaananlarla ilgili dönemin çileri Bakan Efkan Ala ve yardmcs Sahabattin Öztürkün tank olarak dinlenmesi talebi mahkeme tarafndan reddedilerek, duruma 22 ubat 2017 tarihe ertendi.

Duruma sonra adliye çknda açklama yapan Demirtan avukat Mehmet Emin Aktar, davann Anayasaya aykr olduunu ve müvekilinin halen dokunulmazl bulunduunu söyledi. Aktar, hazrlanan iddanamede Türklüe, Cumhuriyete ve TBMMyi alenen alayan her hangi bir ifade ve kelimelerin de olmadn söyledi.

Ana Sayfaya Git