Dengeler değişecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani Türkiye’nin İran’dan daha fazla doğalgaz alacağını ve yıllık ticaret hacminin 30 milyar dolar olacağını açıkladı. Ruhani ayrıca Gümrük kapılarının 24 saat açık olacağını ve iki ülkenin milli para ile ticaret yapacağını da söyledi. Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün iki ülkenin ortak amacı olduğunu söyleyen Ruhani “Irak Kürdistan halkı bizim iyi komşularımız ve kardeşlerimizler. Onlara baskı uygulanmasını istemiyoruz fakat buradaki bazı insanlar yanlış kararlar aldılar.” Dedi.

Haberler 05.10.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rana giden Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile ran Cumhurbakan Hasan Ruhani ortak basn toplants düzenledi. Ruhani yapt açklamada, ikili görümede çok önemli kararlarn alndn söyledi. ki ülke ticareti milli para birimiyle yaplacak. Basn toplantsnda alnan ekonomik ilikilere ilikin önemli açklamalar yapld. Cumhurbakan Erdoan, IKBYdeki referandum için unlar söyledi: Kuzey Irak bölgesel yönetiminin gayri meru referandumunu tanmadmz zaten ifade ettik. 350 km snrla kuzeyde Türkiye, dousunda ran, güneyinde merkezi yönetim, batsnda Suriye. Kuzey Irak neyin referandumunu yapyor? Ve kendisini srailden baka tanyan bir dünya ülkesi yok. Ve Mossad ile masaya oturarak verilen karar meru olamaz, gayri merudur.

Ruhani kili görümede çok önemli kararlar aldk. ki ülke ticareti milli para birimi ile yapacak. Bankaclk alannda alnan kararlar inallah ünümüzdeki hafta sonuna kadar hayata geçecek. ki ülke arasnda seyahatleri kolaylatrmak ve ürün ticaretini arttrmak için çalmalar yaplacak. Bunun için 3 gümrük kapsn 24 saat çaltrma karar aldk. 2si hemen faaliyete geçecek, üçüncüsü teknik çalmalarn ardndan balayacak. dedi.

Basn açklamasnda ilk sözü alan Ruhani söyle devam etti: ki ülke arasnda yatrmclk ilikilerinin gelitirilmesi adna ran taraf Türk tarafna gerekli imkanlar ve destekleri salamaya hazr olduunu bildirdi. Türk taraf da rana bunun için hazr olduunu belirtti. Petrol ve doalgaz konusuyla ilgili Türk taraf ran tarafndan daha fazla doalgaz almaya hazr olduunu bildirdi. ki ülkenin ilgili bakanlklar arasnda görümelerin yaplmas kararlatrld. ran taraf ayn zamanda Türk tarafndan yatrm yapmasn istedi. Türk taraf da yatrmlara hazr olduunu belirtti.

Cumhurbakan Erdoan ise u açklamalarda bulundu:

Öncelikle sizleri en kalbi duygularla selamlyorum. Aziz kardeim Ruhaninin davetiyle u anda Tahranda bulunuyoruz. Gösterilen ev sahipliine ahsm ve ekibim adna teekkür etmek isterim. ran halknn yüksek katlmyla gerçekletirilen seçim neticesinde tekrar cumhurbakanlna seçilen deerli kardeim Ruhaniyi bir kez daha tebrik etmek isterim. Zat- devletlerine ve heyetlerine muvaffakiyetler diliyorum. Sözlerimin hemen banda Peygamber efendimizin Allahn ay olarak niteledii Muharrem aynn hayrlara vesile olmasn diliyorum. Hicri 61 ylnda 10 Muharrem gününde Kerbalada ehit edilenleri bir kez daha yad ediyoruz.

Bugün dar kapsaml ve yüksek düzeyli 4. stratejik konsey toplantmz gerçekten bereketli bir ekilde gerçekletirdik. Aramzdaki siyasi, askeri, ekonomik konular kapsayan verimli görümeler yaptk.

Kurumlar ayn ekilde birbirleriyle görümeleri gerçekletirdiler. Tabii Türkiye-ran arasndaki son dönemlerde üst düzey ziyaretlerin art inanyorum ki ilikilerimizi çok daha olumlu bir düzeye tayacaktr. Aslnda yllar önce belirlediimiz bir 30 milyar dolar hedefimiz ticaret hacmi için vard ama bu 10 milyar dolarda takl kald. 4. Yüksek düzeyli stratejik konseyde 30 milyar dolarlk bu hedef gündemimizin ana belirleyicisi oldu. Enerjiden turizme, karayolu tamaclna varncaya kadar youn bir ekilde arkadalarmzn çalmasn tevik ettik. Merkez Bankalarmzn riyasetinde ve bankalarn kendi aralarndaki i birliiyle finans sektörüne bir canllk getirme karar aldk.

YERL PARA BRMLERYLE ALIVER HAYATA GEçRECEZ

Mevcut kur basksndan kurtulmak suretiyle yerli para birimiyle alveri yapma sürecini hayata geçirme karar verdik. Sayn Cumhurbakannn da ifade ettii gibi merkez bankalarmz önümüzdeki hafta bir araya gelmek suretiyle bu anlamay imzalayacaklar. Tabii ayn zamanda örnein bankalarmzn randa ube açmalar, ran bankalarnn Türkiyede ubelerini zenginletireceini düünüyorum.

Medeniyetler noktasnda çok eski bir geçmie sahip olan rana inanyorum ki ülkemizden binlerce, on binlerce insan gelecektir. u anda THY olarak Türkiyede seferlerimiz zaten bunun bir iaretidir. Turizm sektöründeki yatrmclarmz randa yatrm yapmaya tevik ediyoruz, tevik edeceiz. Bölgesel sorunlar u anda gündemimizde. u anda üçlü mekanizmalar eklinde çaltmz Irak sorunu önümüzde ilk madde haline gelmi durumda.

MOSSADLA MASAYA OTURARAK VERLEN KARAR MERU OLAMAZ

Kuzey Irak bölgesel yönetiminin gayri meru referandumunu tanmadmz zaten ifade ettik. 350 km snrla kuzeyde Türkiye, dousunda ran, güneyinde merkezi yönetim, batsnda Suriye. Kuzey Irak neyin referandumunu yapyor? Ve kendisini srailden baka tanyan bir dünya ülkesi yok. Ve Mossad ile masaya oturarak verilen karar meru olamaz, gayri merudur.

BARZANYE MESAJ: AIRLATIRILARAK ATILACAK ADIMLAR VAR

Böyle bir adm atmak inanyorum ki Kuzey Irak yerel yönetimini yalnzla mahkum edecektir. ran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlmz bellidir. Iraktaki muhattabmz merkezi yönetimdir ve bu referandumu da kesinlikle gayrimeru olarak telakki ediyoruz. Attmz admlar var. Gerek rann, gerek Türkiyenin, gerek merkezi yönetimin. Ama bundan sonra arlatrlacak atlacak admlar var. Ayn ekilde Suriyede üçlü mekanizma var. Orada da ran, Türkiye, Suriye olarak Astana sürecini iletiyoruz. Burada da çatmaszlk bölgesini çok çok önemsiyoruz. Dünyadaki mazlumlarn, madurlarn kurtuluu için vereceiz mücadele önemlidir.

Ana Sayfaya Git