Densizliktir

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Hukukun verdiği kararlar eleştirilebilir. Kararları değil de hâkimlerin şahıslarını hedef alarak, 'çete' yaftası vurup, hedef göstererek yapılan eleştirinin adı densizliktir, had bilmemektir, hatta ahlaksızlıktır" dedi.

Haberler 23.05.2019 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Betepede Adli Yarg Hkim ve Cumhuriyet Savcs Kura Törenine katld. Burada konuan Erdoan, kura çekerek görevlerine balayacak olan bin 446 adli yarg hkimi ve cumhuriyet savcsn tebrik etti. Devletin adalet üzerinde yükselip, geliip, güçlenip, büyüdüünü dile getiren Cumhurbakan Erdoan, Adaletin olmad bir devlet, temelsiz bir bina gibi eninde sonunda yklp gitmeye mahkmdur. Bugün de dünyada en çok ihtiyaç duyulan, en çok beklenen adalettir, adaleti tesis için ihtiyaç duyulan siyasi, ekonomik, sosyal taleplerdir. Bizim uluslararas tüm platformlarda dile getirdiimiz, dünya beten büyüktür çarmz var. Aslnda bu adalet araynn tezahürüdür. Dünyay bir ülkenin iki duda arasna mahkm eden anlay adil bir yap olamaz dedi.

BU MESLEK SADECE HAKKA, HUKUKA ADANMILIA ZN VERR

Türkiyenin katliamlardan kaçan milyonlarca insana kucak açmasnn nedeninin Türkiyenin adalete ball olduunu belirten Erdoan, öyle konutu:

Bize her vesileyle adaletli olmay emreden Allahn ipine sk skya sarldmz dönemler, altn çamz olmutur. Son 17 ylda fiziki imknlarndan insan kaynana kadar her alanda adalet tekilatmz güçlendirmeye çaltk. Bunun için adalet saraylarn kurduk. Bundan önce merdiven alt adalet datlyordu. Adalet tekilatmz bir dönem vesayet güçlerinin, bir dönem FETÖ ihanet çetesinin ar saldrlarna maruz kald. Zihinlerini ve kalplerini ideolojilere kiralam olanlarn adalet datmas mümkün deildir. Bu meslek sadece hakka, hukuka adanmla izin verir. Zihinlerini ve kalplerini sapknlklara, ideolojilere, çkarlara satm olanlarn adalet datmas mümkün deildir. Bu meslek sadece hakka, hakkaniyete adanmlara izin verir. Adalet yolundan sapanlarn akbeti yine hukukun içinde hesap vermektir.

BANA GÖRE ÖNCELKL OLAN KANUN DEL HUKUKTUR

Cumhurbakan Erdoan, Biz olmazsak bu sistem çöker edasyla hareket edenlerin karlarnda hkim ve savclar bulduunu ifade etti. Hkim ve savcnn en büyük murakbnn kendi vicdan olduunu belirten Erdoan, unlar söyledi:

Bana göre öncelikli olan kanun deil hukuktur. Kanun yazlr, geçer, kt üzerinde kalr. Hukuk, hak ve halk arasndaki o bütünlüün ta kendisidir. Adalet öyle bir kavram ki kimi durumda zulümle arasndaki fark, bir soan kabuu kadar ince hale gelir.

DENSZLKTR, HAD BLMEMEKTR

Cumhurbakan Erdoan, Yüksek Seçim Kurulunun YSKnn stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimlerinin yenilenmesi kararnn ardndan baz siyasetçilerin snrlar zorladn belirtti. Dün bir siyasi partinin genel bakanlar yarg mensuplarmzla ilgili insanlk d sözler sarf etti diyen Erdoan, öyle konutu:

Bu kiiler anayasay gözden geçirmediler mi? Anayasann 138inci maddesi açk ve net. Brakn baz ilikiler kurmay, ima bile edemezsiniz diyor. Bunlar öyle ileri gittiler ki, bir küfür etmedikleri kald, her türlü hakareti yaptlar. Eletiri yaparsn ayr konu, ben de yapyorum. Ama hakaret, küfür edemezsin, buna hakkn yok. Hukuk ve hukukçular kendi ilerine gelen kararlar verdiinde yücelten, aksi takdirde yerden yere vuranlar iddetle huzurlarnzda knyorum. Hukukun verdii kararlar eletirilebilir. Ama bu eletiri içerik eletirisi olabilir. Biz de geçmite birçok mahkeme kararn eletirdik. Kararlar deil de hkimlerin ahslarn hedef alarak, çete yaftas vurup, hedef göstererek yaplan eletirinin ad densizliktir, had bilmemektir, hatta ahlakszlktr.

BU ÜLKE YOLGEçEN HANI DEL

Yarg mensuplarndan bu tür söylemlere gözlerini, kulaklarn, kalplerini kapal tutmalarn isteyen Erdoan, Haklarn aramalarnn gereini de hatrlatmak istiyorum. Bu ülke yolgeçen han deil. Bu hakaretleri yapanlarn da bir gün adalete ihtiyac olacaktr. O zaman yaplan densizlikler, adaletle görev yapmanza engel olmasn. Bir Selim kardeimiz ehit olur ama arkasndan binlerce Selim Kiraz kardeimiz gelir. O kararlarn adil verdii için ehit oldu. Bunlar bizi yolumuzdan yldrmayacak. Hukuka olan ball ne derece güçlü tutarsak, gelecee o denli güvenli bakabiliriz. Sizlerin tek görevi demokratik bir hukuk devleti olan Türkiyede adaletin yürütülmesini salamaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git