DEVA: HDP yürüyüşünün engellenmesi kabul edilemez

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nün engellenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Toplantı ve gösteri yürüyüşünün anayasal bir hak olduğuna vurgu yapan Yeneroğlu, “HDP’nin özgürlükleri ölçüsüz olarak sınırlandırıldı” dedi.

Haberler 17.06.2020 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Demokrasi ve Atlm Partisi (DEVA) HDPnin Edirne ve Hakkariden Ankaraya balatt Darbeye Kar Demokrasi Yürüyüünün engellemesine tepki gösterdi. Partinin Hukuk ve Adalet Politikalar Bakan Mustafa Yenerolu, Anayasal hak olan Toplant ve Gösteri Yürüyüü Hakknn keyfi olarak engellenmesini ve bu hakk kullanmak isteyen vatandalara uygulanan iddeti knadklarn belirtti.

Mustafa Yenerolu, HDPli 2 milletvekilinin düürülmesi ile balayan süreçte yaplmak istenen Demokrasi Yürüyüünün usulsüz bir ekilde alnan idari kararlar ile engellenmek istediine dikkat çekerek unlar söyledi:

HDPnin gösteri yürüyüü nedeniyle henüz hiçbir kamu düzenine aykrlk gerçeklememiken daha en batan tüm yürüyülerin ve ehre giri çklarn yasaklanmas, anayasal özgürlükleri ölçüsüz olarak snrlamaktadr. Anayasa Mahkemesi içtihatlar gerei, bir toplant veya gösteri yürüyüünde açklanan düünce ve görülerin srf çounluk ya da siyasal iktidar tarafndan benimsenmemesi veya onlarda rahatszlk uyandrmas nedeniyle yasaklanmas mümkün deildir. Son günlerde ülkemiz anayasaszlatrma ve otoriterlemenin etkisiyle anayasal haklarn dahi kullanlamad, hukukun üstünlüünün yerine keyfiliklerin hüküm sürdüü ciddi bir kriz halindedir. Vatandalarmz düüncelerini özgürce ifade ederek iktidar eletiremeyecek duruma gelmitir. ktidarn kendisini eletiren her ses ve görüe kendisini kapatarak bask ve korku politikalar ile kendisi gibi düünmeyenleri terör ile ilikilendirmesi kötü yönetiminin ve otoriterlemesinin en açk kantdr.

HUKUK DEVLETNN MERUYET KAYNAI

Herkesin önceden haber vermeksizin, barcl bir ekilde toplant ve gösteri yürüyüü yapabilecei ifade eden Yenerolu, DEVA Partisi olarak vatandalarmzn söz konusu anayasal hakk kullanmasnn anayasal snrlar içerisinde salanmamas ve keyfi idari tasarruflarla engellenmesini kabul etmiyoruz. Bu minvalde iddete bavurmayan ve fikirlerini barçl bir ekilde ortaya koyan kiilerin toplant hakkn kullanrken kamu düzeni açsndan tehlike oluturmayan ve iddet içermeyen davranlarna devletin sabr ve hogörü göstermesi demokratik toplumun en temel deerleri arasnda hukuk devletinin meruiyet kayna olduunu hatrlatmak isteriz. 15 Temmuz Gazilerimizin ve HDPnin toplanma ve gösteri haklarnn engellenmesi ve bu gösteriler srasnda kolluk kuvvetlerinin orantsz müdahalesini kabul edilemez bulduumuzu belirtmek isteriz dedi.

Ana Sayfaya Git