Devlet adaletle yaşar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adalet mülkün temelidir” sözünü hatırlatarak "Hazreti Ömer'e atfedilen bu söz, devletin orduyla değil, parayla değil, petrolle-doğal gazla değil, sanayiyle-ticaretle değil, adaletle yaşadığını belirtiyor” ifadelerini kullandı.

Haberler 02.09.2020 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 2020-2021 Adli Yl Açl Törenindeki konumasna, yeni adli yln, yarg mensuplar bata olmak üzere, ülke ve millet için hayrlara vesile olmasn dileyerek balad. Yeni adli ylda hakimlere, savclara, avukatlara ve adalet sisteminin tüm taraflarna baar temennisinde bulunan Erdoan, vazifeleri banda hayatlarn kaybeden hkim ve savclara da Allahtan rahmet diledi.

Erdoan, bin yldr, vatann bekas için gözlerini krpmadan canlarn veren tüm ehitleri de rahmetle yad ederek, Ülkemizin ve milletimizin istiklali ve istikbali, güvenlii, huzuru, gelimesi, büyümesi, güçlenmesi için vazife icra eden tüm kamu personeline teekkür ediyorum. Rabbimden ülkemizi her türlü beladan, musibetten, afetten korumasn, yürüttüümüz mücadeleleri zaferle neticelendirmesini diliyorum. ifadesini kulland.

Mahkeme salonlarnn duvarlarnda yazan Adalet mülkün temelidir. sözünü hatrlatan Erdoan, Hazreti Ömere atfedilen bu söz, devletin orduyla deil, parayla deil, petrolle-doal gazla deil, sanayiyle-ticaretle deil, adaletle yaadn belirtiyor. çünkü adaleti tam manasyla tesis ettiinizde, dier her ey zaten kendiliinden geliecek, yaayacak, ülkeyi ve toplumu kuatacaktr. Tarihin her döneminde adaletin üzerinde en çok durulan ve tartlan kavram olmasnn sebebi de budur. diye konutu.

Erdoan, Kuran- Kerimde ve kutsal kitaptan ilhamla vaaz edilen tüm görülerde adaletle davranmann, hükmetmenin, adaleti gözetmenin önemine vurgu yapldna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Mesela, Araf suresinde Allahn adaletle davranmay emrettii, Maide suresinde Rabbimizin adaletle hüküm yürütenleri sevdii belirtilmektedir. Her cuma günü hutbede okunan, Nahl suresinin 90nc ayetinde, üphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmay, yaknlara yardm etmeyi emreder, hayaszl, fenal ve azgnl yasaklar. buyrulmaktadr. Geçmiten bugüne isimleri tarihe altn harflerle kaznan devlet yöneticilerine, mücadele insanlarna baktmzda, hepsinin de en bata gelen vasfnn adalet konusundaki hassasiyeti olduunu görüyoruz. nsanla k tutan filozoflarn önemli bir ksm da adaleti erdemlerin en ereflisi, milletlerin gdas olarak tarif etmektedirler. Sizler, ite böylesine ulvi bir vazife icra ediyorsunuz.

Cumhurbakan Erdoan, hakimler, savclar, avukatlar ve adalet tekilatmzda görev yapan her bir kiinin bu uurla vazifesini yürüttüüne olan inancn dile getirerek, Elbette böylesine hayati bir vazife, ayn zamanda çok büyük sorumluluk, çok büyük vebal üstlenmek anlamna geliyor. Her kamu görevi kendine göre önemlidir ama adaletin tesisi için çalmak bambaka bir mana tayor. Bu ar yükü baaryla omuzlayan, kalbini ve zihnini sadece ve sadece adaletin tecellisine adayan sizlerin her birine, ülkem ve milletim adna ükranlarm sunuyorum. eklinde konutu.

TÜRKYE, HER PLATFORMDA HAK VE ADALET TALEBN DLE GETRYOR

Adaletin insanln varl ve gelecei için bu kadar önemli iken, günümüzde dünyann dört bir yanndan zulüm altnda inleyen mazlumlarn, madurlarn, gariplerin feryatlarnn yükseliyor olmasnn ayr bir tenakuz olduunu belirten Erdoan, unlar kaydetti:

Kendilerini büyük, güçlü, müreffeh, yenilmez olarak gören kimi devletlerin, dierlerine kar sergiledikleri zalimlikleri örtmeye artk siyasi ve diplomatik laf cambazlklar da yetmiyor. Demokrasiye, güvenlie ve refaha sadece dünyann belli toplumlarnn sahip bulunduu, dierlerinin onlara hizmet dnda önem tamad çarpk anlay artk ifa olmutur. Adalet talebi, dünyann en ücra köelerine kadar tüm toplumlarn bünyelerinde filiz salmaktadr. Türkiye, insanln bu ortak özleminin sözcüsü olarak, her platformda hak ve adalet talebini dile getiriyor. Birlemi Milletler kürsüsünden, salondaki 200e yakn ülkenin temsilcilerinin gözlerinin içine bakarak ifade ettiimiz, Dünya 5ten büyüktür itiraz, bunun en somut ve çarpc örneklerinden biridir.

BZ ARTIK BU GÖLGE OYUNUNDAN BIKTIK

Suriyeden Libyaya kadar fiilen sahada olduklar her yerde ayn inanç ve taleple çalmalar yürüttüklerini belirten Erdoan, Dou Akdenizdeki, Egedeki faaliyetlerimizin de özünde hak ve adalet aray vardr. Türkiyeyi 780 bin kilometrekarelik devasa büyüklüüne bakmadan, 10 kilometrekarelik bir ada üzerinden kylarna hapsetme giriimi, hakszln ve adaletsizliin en açk ifadesidir. çevresindeki her ülkenin hakk olan Akdenizin zenginliklerinin üzerine adeta çökme çabas, tam bir modern sömürgecilik örneidir. diye konutu.

Tarih boyunca, hep bakalarnn arkasna saklanarak varln sürdürmü bir devleti önümüze atarak, kendi gizli emellerini gerçekletirmeye çalanlarn yaptklar da en büyük adaletsizliktir. ifadesini kullanan Erdoan, öyle devam etti:

Biz artk bu gölge oyunundan bktk. Kendine bile hayr olmayan bir devleti, Türkiye gibi bölgesel ve küresel bir gücün önüne atp, yem etmeye çalmak artk komik kaçmaya balad. Asrlardr Afrikadan Güney Amerikaya kadar sömürmedik yer, katletmedik toplum, zulmetmedik insan brakmayanlarn devri sona eriyor. Ne yaparlarsa yapsnlar, bu adalet uyann durduramayacaklardr. Ülkemizin bu konudaki öncülüü sadece kendi adna deil, tüm mazlumlar adnadr.

BÖLGEMZDEK GÜVEN VE HUZUR ARAYAN HERKESE KAPIMIZI AçIYORUZ

Osmanl gibi 600 yllk bir devin külleri üzerinde ina edilen Cumhuriyetin 100üncü ylna yaklarken, corafyadaki bin yllk varla daha da sk sarlmakta kararl olduklarnn altn çizen Erdoan, u deerlendirmeyi yapt:

Medeniyetimizin ve tarihimizin bize brakt miras çok daha ileriye tayarak, evlatlarmza büyük, güçlü, adil ve müreffeh bir gelecek brakmak için gece-gündüz çalyoruz. Türkiyenin her baarsnn, kalbini ve gözünü bize yöneltmi tüm dostlar ve kardeleri için de yeni bir ümit yaktmz biliyoruz. Gücümüzün sadece kendimizi düünmekten ve kendimiz için çalmaktan deil, arkamzdaki bu geni destekten de kaynaklandnn gayet iyi farkndayz. Bunun için bölgemizde güven ve huzur arayan herkese kapmz açyoruz.

Bunun için dünyann neresinden bir feryat yükselirse, tüm imkanlarmzla oraya yöneliyoruz. Bunun için her platformda hak ve adalet talebimizi en yüksek sesle dile getiriyoruz. Rabbim de bu hasbi ve samimi duruumuzun mükafat olarak, her alanda önümüzü açyor, tuzaklar bozuyor, gücümüze güç katyor. Husumet cepheleri ne kadar birleirse birlesin bu yükselii durduramayacaklardr. stiklal Mar korkma diye balayan ve Hakkdr, Hakka tapan milletimin istiklal diye biten bir milleti yolundan döndürebilecek hiçbir güç tanmyoruz.

Türkiyenin dostluunun kymetini bilenlerin, her geçen gün çoalacandan emin olduklarn vurgulayan Erdoan, Yeter ki biz kendi içimizde salam duralm. Yeter ki biz millet olarak birliimize, beraberliimize sahip çkalm. Yeter ki biz tüm kurumlarmzla devletimizi hak ve adalet üzere ayakta tutalm. Yeter ki biz alametifarikamz olan deerlerimizden taviz vermeyelim. Yeter ki medeniyetimize ve tarihimize sk skya sarlalm. Gerisinin kendiliinden geleceinden, zorluklarn kolaya döneceinden, dümanlklarn dostlua evirileceinden üphe duymuyoruz. dedi.

DÜNYADA, DEVLET GEçM BZMK KADAR ESK PEK AZ MLLET VAR

Dünyada, devlet geçmii Türkiye kadar eski ve geni bir corafyaya yaylan pek az milletin bulunduunu dile getiren Erdoan, Cumhurbakanl forsunda temsil edilen 16 devletin yannda, kurulan irili ufakl pek çok devletin tarih kitaplarnda kaytl olduuna iaret etti.

Cumhurbakan Erdoan, Anadoluda da, Malazgirt Zaferinin ardndan, Selçuklu ile balayp çeitli beyliklerle devam eden, Osmanl ile zirveye çkan, Cumhuriyet ile günümüze ulaan devletler silsilesine sahip olunduunu belirterek, unlar kaydetti:

Corafyamzdaki son 200 ylmz, hem çok büyük kayplar hem çok büyük zaferler hem de yönetim sistemi araylaryla geçmitir. Tanzimattan Merutiyete tüm admlar, bu sürecin bir parçasdr. Avrupada balayp dünyay saran modern yönetim sistemini bünyemize adapte etme gayretlerinin en keskin noktas, Cumhuriyetin ilandr. Osmanly, sevabyla ve günahyla tarihin tozlu raflarna kaldrp, milli iradenin üstünlüü üzerine kurulu yeni yönetim sistemimizi hayata geçirme sürecimiz de kendi içinde oldukça sancl geçmitir. çok partili hayata geçtikten sonra maruz kaldmz darbe, cunta, muhtra tecrübeleri bize ar siyasi, sosyal, ekonomik maliyetler getirmitir.

Gelimi ülkelerin en büyük atlmlarn yaptklar dönemlerde, biz kendi iç çekimelerimiz ve kavgalarmzla uratmz için, pek çok frsat kaçrdk. Vesayetin ar basks, demokrasiden sanayiye kadar her alandaki atlmlarmzn önünü keserek, enerjimizi ve vaktimizi heba etti. Devlet ile millet arasndaki deer, anlay, uygulama fark, milli iradenin üstünlüü ilkesinin tam manasyla hayata geçirilmesine engel oldu. Uzun ve zahmetli bir mücadele döneminin ardndan, yeni bir yönetim sistemine geçerek, bu alanda daha üst bir kulvara çkmay hamdolsun baardk.

Ana Sayfaya Git