Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı

Devlet memuru hakkında belirli bir konuyu içermeyen veya somut delile dayanmayan, başvuru sahibinin adı, soyadı, imzası ve adresi bulunmayan ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak

Haberler 01.05.2021 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Memurlar Disiplin Yönetmeliine göre devlet memuru hakknda belirli bir konuyu içermeyen veya somut delile dayanmayan, bavuru sahibinin ad, soyad, imzas ve adresi bulunmayan ihbar ve ikayetler ileme konulmayacak.

Devlet Memurlar Disiplin Yönetmelii, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi. Yönetmelik, disiplin kurullarnn kuruluunu, üyelerinin görev süresini, görüme ve karar usulünü, hangi memurlar hakknda karar verebileceklerini, disiplin amirlerinin tayin ve tespitinde uygulanacak esaslar, kurullarn ve disiplin amirlerinin yetki ve sorumluluklar ile disiplin soruturmalarna ilikin usul ve esaslar belirliyor.

657 sayl Devlet Memurlar Kanununa tabi memurlar hakknda uygulanacak yönetmeliin öngördüü düzenlemeleri yapma yetkisi, TBMMde TBMM Bakanlk Divanna, Milli stihbarat Tekilat Bakanlnda Cumhurbakanna, Adalet Bakanlnda Bakana, Hakimler ve Savclar Kurulunda Bakana ait olacak.

Ayrca Cumhurbakan tüm kamu idarelerinde, bakanlar bakanlk tekilatnda, üst yöneticiler banda bulunduklar kamu idarelerinde veya kendilerine bal birimlerde, bölge müdürleri tara tekilat bölge kurulularnda, valiler tara tekilat il ve ilçe kurulularnda, belediye bakanlar belediye ve bal kurulularnda, misyon efleri yurt d tekilatnda görevli bütün memurlar hakknda disiplin amirlii yetkisini tayacak.

Disiplin amirleri uyarma, knama ve aylktan kesme cezalarn vermeye yetkili olacak. Disiplin amirleri tarafndan verilen cezaya kar yaplan itirazn kabulü halinde disiplin amirleri, karar gözden geçirerek verilen cezay hafifletebilecek veya tamamen kaldrabilecek. Disiplin amirlii yetkisi devredilemeyecek.

Kamu idarelerinin merkez tekilatlarnda disiplin kurulu, tara tekilatlarnda il disiplin kurulu, bölge merkezlerinde bölge disiplin kurulu kurulacak.

Disiplin kurulu, bir bakan ve dört üye ile varsa memurun üyesi olduu sendikann temsilcisinden oluacak.

Disiplin kurullar kademe ilerlemesinin durdurulmas cezas teklifini, cezalara yaplan itirazlar deerlendirecek, kademe ilerlemesi cezasnn özlük dosyasndan çkarlmas talepleri hakknda mütalaa verecek. Disiplin kurullarnn ayr bir ceza tayinine yetkisi olmayacak, cezay onaylayacak veya reddedecek.

Ayrca merkez tekilatlarnda yüksek disiplin kurullar oluturulacak. Yüksek disiplin kurullar da bir bakan ve dört üye ile varsa memurun üyesi olduu sendikann temsilcisinden oluacak.

Yüksek disiplin kurullar, amirlerin bu yoldaki istei üzerine devlet memurluundan çkarma cezasn vermeye, kademe ilerlemesinin durdurulmas cezasna kar yaplan itirazlar deerlendirmeye yetkili olacak. Ayr bir ceza veremeyecek, cezay kabul veya reddedecek.

SORUTURMA YAPILMADAN CEZA VERLEMEYECEK

Disiplin cezas verilebilmesi için memur hakknda soruturma açlmas zorunlu olacak. Soruturma yaplmadan ceza verilemeyecek.

Disiplin soruturmas, memurlar arasndan görevlendirilen muhakkik ya da tefti, denetim ve soruturma yapmakla görevli memurlar eliyle yaplacak. Disiplin soruturmasnda birden fazla memur birlikte görevlendirilebilecek.

Disiplin soruturmasnda muhakkik görevlendirilmesi halinde muhakkik, hakknda soruturma yapaca memurdan hiyerarik olarak alt seviyede olamayacak.

Memura savunma hakk tannmadan disiplin cezas verilemeyecek. Savunma, soruturma sürecinin son aamasnda disiplin amiri tarafndan istenecek.

Devlet memurluundan çkarma cezasna ilikin soruturma süreci sonunda disiplin amiri, savunmay aldktan sonra ceza verilmesi gerektii kanaatine varrsa soruturma dosyasn, kanaatini içeren yaz ile birlikte yüksek disiplin kuruluna gönderecek. Yüksek disiplin kurulunca, memurun sözlü veya yazl olarak son savunmas, 657 sayl Kanunun 129uncu maddesinde tannm haklardan yararlanmasna imkan salamak suretiyle ayrca talep edilecek.

Uyarma, knama ve aylktan kesme cezalarnn, soruturmann tamamland günden itibaren 15 gün içinde verilmesi gerekecek.

Devlet memurluundan çkarma cezas için disiplin amirleri tarafndan yaptrlan soruturmaya ait dosya, memurun bal bulunduu kamu idaresinin yüksek disiplin kuruluna tevdiinden itibaren azami 6 ay içinde bu kurulca karara balanacak.

Disiplin cezas tekliflerinin disiplin kurullar veya yüksek disiplin kurullarnca reddedilmesi halinde, ceza vermeye yetkili amirlerce, ret kararnn alnd tarihi izleyen 15 gün içinde 657 sayl Kanun ve Yönetmelie uymak kaydyla baka bir disiplin cezas verilebilecek.

Uyarma, knama, aylktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulmas cezalarnda 1 ay içinde disiplin soruturmas devlet memurluundan çkarma cezasnda 6 ay içinde disiplin kovuturmasna balanmad takdirde disiplin cezas verme yetkisi zamanamna urayacak.

SOMUT DELL ARANACAK

Devlet memuru hakknda belirli bir konuyu içermeyen veya somut delile dayanmayan, bavuru sahibinin ad, soyad, imzas ve adresi bulunmayan, daha önceden ikayet konusu yaplp sonuçlanan hususlarda yeni delil içermeyen, akl hastal sebebiyle vesayet altna alnanlar veya henüz vesayet altna alnmam olmakla birlikte bu hastala düçar olduklar salk kurulu raporuyla belirlenenlerce verilmi ihbar ve ikayetler ileme konulmayacak.

Ceza alan memur, uyarma ve knama cezalarnda 5 yl, aylktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulmas cezalarnda 10 yl geçtikten sonra atamaya yetkili amire bavurarak verilmi cezalarn özlük dosyasndan silinmesini talep edebilecek.

Bu arada, yönetmelik ile 1982 tarihli ve 8/5336 sayl Bakanlar Kurulu Karar ile yürürlüe konulan Disiplin Kurullar ve Disiplin Amirleri Hakknda Yönetmelik yürürlükten kaldrld.

Ana Sayfaya Git