Devletimiz tektir!

GAZİ Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basarak, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmasının 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla İskele Meydanı'nda tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törendeki konuşmasında, "Gençlerimizle her bir araya geldiğimizde geleceğimize olan güvenim, daha da pekişiyor.

Haberler 20.05.2019 - 02:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Samsundaki skele Meydannda düzenlenen törene; Cumhurbakan ve AK Parti Genel Bakan Recep Tayyip Erdoan, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, TBMM Bakan Mustafa entop, CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli, BBP Genel Bakan Mustafa Destici, SP Genel Bakan Temel Karamollaolu, Vatan Partisi Genel Bakan Dou Perinçek, DSP Genel Bakan Önder Aksakal, Anavatan Partisi Genel Bakan brahim çelebi, Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler, Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapolu, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Ulatrma ve Altyap Bakan Mehmet Cahit Turhan, Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy, milletvekilleri ve sivil toplum kurulularnn bakanlar katld.

Tören alan, Türk bayraklar ve milli mücadelenin 100üncü yln simgeleyen flamalar ile süslendi. Baz kiilerin, ellerindeki Türk bayraklar ile çevredeki parklarda ve üst geçitlerde töreni izledii görüldü.

ERDOANA TÜRK BAYRAI VERDLER

Atatürkün stanbuldan Samsuna Bandrma vapuruyla yapt tarihi yolculuu temsili olarak gerçekletiren, 81 il ve Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinden (KKTC) gençler, skele Meydannda Cumhurbakan Erdoana Türk bayra ve toprak verdi. Erdoan, Türk bayran 3 kez öperek, teslim ald. Dragon Yelken Kulübü sporcular da Erdoana Türk bayra hediye etti. Daha sonra kürsüye gelen Cumhurbakan Erdoan, Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramn tebrik ettii konumasnda, unlar kaydetti:

Kurtulu Savamzn bakomutan, cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadalarn yad ediyorum. Anadoluya ayak bastmz günden bugüne kadar ülkemizin ve milletimizin bekas için gözlerini krpmadan hayatlarn feda eden tüm ehitlerimize, gazilerimize, kahramanlarmza Allahtan rahmet diliyorum. 1 asrdr ülkemizin kalknmas, milletimizin güçlenmesi için emek veren, çalan, üreten herkesi ükranla anyorum. Biz kökü, tarihin binlerce yllk derinliklerine uzanan bir millet ve devletiz. Sadece Cumhurbakanl forsumuzda temsil edilen 16 devletimizin 2 bin 200 yl akn bir geçmii vardr. Bugünkü isimleri ile ifade edecek olursak Avrupadan Rusyaya ve Orta Asyaya oradan Moolistana, çine, Hindistana, Pakistana, Afganistana ve rana, Orta Douya, Kuzey Afrikaya kadar geni bir corafyada ecdadmz devlet kurmu, hüküm sürmütür. Bu süreç içinde elbette pek çok kritik dönüm noktas vardr. Her dönüm noktasnn önümüzde açt yollar da farkldr.

SM, BAYRAI, CORAFYASI DESE DE DEVLETMZ TEKTR

Osmanlnn takati kesildiinde yerini taze bir nefes olarak cumhuriyetin aldn kaydeden Erdoan, konumasn öyle sürdürdü: Bizim geleneimizde, devletin ismi ve yöneticileri deiir ama ona ebed müddet vasf veren anlay hep baki kalr. Devlet-i ebed müddet, niyetin bizatihi kendisidir. Dolaysyla aslnda ismi, bayra, corafyas deimi olsa da bizim devletimiz hep tektir.

NEREYE GDECEMZ çOK Y BLYORUZ

öyle bir geri dönüp sadece son 1000 ylmza baktmzda dahi unu görüyoruz. Avrupann ortalarnda, Afrikann derinliklerine kadar uzanan geni bir corafyada hüküm süren ecdattan geri sadece sevgiye, saygya, muhabbete ve adalete dayal hatralar kalmtr diyen Cumhurbakan Erdoan, öyle devam etti:

Ne sömürgeciliin ne soykrmn ne zulmün ne de baka herhangi bir utancn hamdolsun bu milletin sicilinde yeri yoktur. Son 2 asrmz çok büyük aclarla çok büyük kayplarla geçmi olmasna ramen bu duruumuzdan en küçük bir taviz vermedik. Osmanl, Balkanlarda çekilirken tarihin en büyük soykrm, bizim milletimize uygulanmtr. Osmanl, Birinci Dünya Savanda dört bir yanndaki cephelerde cann diine takp savarken, arkadan vurulup kadn, yal, çocuk milyonlarca vatandan kaybeden yine bizdik. Onca derin acya ramen milletimiz hiçbir zaman dümanna benzemek gibi bir yanln içine dümemitir. hanetlerin en büyüüne verdiimiz cevap sadece tehcirden ibarettir. Tarihin ve arivlerin ortaya koyduu gerçeklere ramen 1 asrdan fazladr bizi suçlayanlar, insanmzn yaad zulümleri srarla görmezden geliyorlar. Esasen son 6 ylda yaadklarmz ülkemiz ve milletimiz ile ilgili niyetlerde en küçük bir deiiklik olmadn gösteriyor. Frsat bulduklarnda bizi içimizden bölmeye, frsat bulduklarnda dardan kuatmaya çalyorlar. Her ne olursa olsun; kim olduumuzu, nereden geldiimizi, nerede durduumuzu ve nereye gideceimizi biz çok iyi biliyoruz. Birinci Dünya Savanda unutmayal 26 Austoslar, 29 Mayslar, 18 Martlar, 19 Mayslar, 23 Nisanlar, 29 Ekimler, 15 Temmuzlar bize ite bunu hatrlatan tarihler olarak nesiller boyunca hafzalarmzda silinmeyecektir.

PATNAJLARIN SEBEPLER ÜZERNDE DURACAIZ

Cumhuriyetin kurulu yl kapsamnda bir dizi 100üncü yl etkinlii yapldn dile getiren Erdoan, Büyük millet meclisiyle ilgili muhasebemizi yaparken, bu çat altnda kabul edilen baz kararlar enine boyuna konuacak, tartacaz. Ayn ekilde ülkemizin uzunca bir süre demokraside ve ekonomide yapt patinajlarn sebepleri üzerinde de uzun uzun duracaz dedi.

MLLETMZN ÖNÜNE 2023 HEDEFYLE çIKTIK

Türkiyenin özgürlüklerde ve ekonomide geldii seviyenin, 2023 hedeflerine adm adm yaklaldn gösterdiini belirten Erdoan, Türkiyeyi yllarca darbeler, krizler, kutuplatrmalar, bo iler peinde koturup tarihinden ve medeniyetten uzaklatrmak için çalanlarn yöntemlerini, amaçlarn kritik edeceiz. Biz kendi hesabmza bu muhasebeyi uzun yllar boyunca yaptk önce de yaptk. 2011 ylnda milletimizin önüne 2023 hedefiyle çktk. Cumhuriyet tarihinin en iddial demokrasi ve kalknma hedeflerini ifade eden 2023 vizyonu bugüne kadar hep klavuzumuz oldu. diye konutu.

SALDIRI DALGASI BTMED

Güvenlikte ve ekonomide saldr dalgas halen bitmi deildir diyen Cumhurbakan Erdoan, öyle devam etti: Ne zaman tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dediysek en güçlü cevab gençlerimizden aldk. Gençlerimizle her bir araya geldiimizde geleceimize olan güvenim daha da pekiiyor. 19 Mays ruhu, 23 Nisan ruhu, 29 Ekim ruhu 81 vilayeti ve 82 milyon nüfusuyla ülkemizin her köesinde yayor. Rabbim hepimizden raz olsun.

HEDEFLERMZE LERLYORUZ

Türkiyenin durmadan, hedeflerine kotuunu vurgulayan Erdoan, Nasl ki Gazi Mustafa Kemal 19 Maysta igale boyun eenlere, çareyi mandada arayanlara itibar etmeden sadece Hakka ve halka inanarak, mücadelesini yürüttüyse biz de ayn ekilde hareket ediyoruz. Kendi ülkesinin tökezlemesinden medet umanlara ramen Türkiyeyi dimdik ayakta tutuyor ve hedeflerimize doru ilerliyoruz diye konutu.

DOSTA GÜVEN, DÜMANA KORKU VEREN GENçLK BU

Gençlerden söz istediini dile getiren Cumhurbakan Erdoan, konumasn öyle tamamlad:

19 Mays ruhunu tpk ilk günkü heyecanyla yaatmaya, 23 Nisan ruhunu tpk o günkü heyecan ve cokuyla sürdürmeye, 29 Ekimde ilan ettiimiz cumhuriyetimize ilk deil son devletimiz olduu bilinciyle sahip çkmaya, urundan büyük aclar çektiimiz, büyük mücadeleler verdiimiz demokrasimize gözümüz gibi bakmaya, 15 Temmuzda olduu gibi istiklalimiz ve istikbalimiz urunda gerektiinde canmz pahasna mücadeleye, 2023 hedeflerimizi ne pahasna olursa olsun gerçekletirmeye; Türkiyeye çelme takmaya, önüne engeller koyarak, durdurmaya çalanlara derslerini vermeye, Sultan Alparslann, Selahaddin Eyyubinin, Erturul Gazinin, Fatihin, Yavuzun, Abdülhamid Hann, Gazi Mustafa Kemalin izinden giderek, maziden atiye kurduumuz köprüyü ebediyete kadar ayakta tutmaya var msnz? te geleceimizi emanet ettiimiz gençlik, Asmn nesli bu. Dosta güven, dümana korku veren gençlik bu. 19 Mays Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramnz tebrik ediyorum.

TÖRENE ÖNCE BAHçEL GELD

Öte yandan tören alanna protokolden ilk gelen, MHP lideri Bahçeli oldu. Ardndan gelen CHP lideri Klçdarolu, Bahçeli ve dier konuklarla tokalat. Cumhurbakan Erdoan da tören alanna geldiinde Bahçeli ve Klçdarolu ile BBP lideri Destici ve Vatan Partisi lideri Perinçekle tokalat, alandakileri de selamlayarak, yerini ald.

SOLO TÜRKTEN GÖSTER

Sayg duruunda bulunulup, stiklal Marnn okunmas ile balayan kutlamalarda, Cumhurbakanl Muhafz Alay Bando Komutanl ekibi ile Türk Silahl Kuvvetleri Mehteran Birlii de konser verdi. lgiyle izlenen konser, alan dolduranlardan büyük alk ald. Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramnn 100üncü yl dönümü kutlamalar kapsamnda Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi ekibi Solo Türk de skele Meydan semalarnda gösteri uçuu gerçekletirdi. Pilotlarn jetlerle yapt zorluk derecesi yüksek hareketler ise izleyenlere heyecanl anlar yaatt.

Program sonunda Cumhurbakan Erdoan, temsili kurtulu yolunda kutlamalara katlan siyasi parti genel bakanlaryla birlikte hatra fotoraf çektirdi.

Ana Sayfaya Git