Dicle Nehri için antibiyotik uyarısı

Aralarında Dicle'nin de bulunduğu çok sayıda nehirde antibiyotik bulundu. Uzmanlar, nehir sularının antibiyotik ile kirlenmesinin antibiyotik direncine yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Haberler 28.05.2019 - 11:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

72 ülkede yaplan bir aratrmada, dünyada yüzlerce nehrin tehlikeli seviyelerde antibiyotikle kirlenmi olduu ortaya çkt. Bu nehirler arasnda Dicle de bulunuyor.

Bugüne dek nehir sularnn kirlilii üzerine küresel çapta yaplan en büyük aratrmada, 72 ülkede 711 noktadan örnek alnd. Bu örneklerin yüzde 65inde antibiyotik tespit edildi. Helsinkide 27-28 Mays tarihlerinde açklanacak aratrmann ön sonuçlarn yaymlayan The Guardian gazetesi, 111 noktadan alnan örneklerdeki antibiyotik miktarnn güvenli seviyelerin üzerinde çktn yazd. En kötü vakalarda ise antibiyotik miktarnn, güvenli snrlarn 300 kat üzerinde olduu belirtildi.

BLM NSANLARI UYARDI

Bilim insanlar, bu durumun antibiyotik direncini artrma ihtimali nedeniyle uyarda bulundu. ngilteredeki York Üniversitesinin ban çektii aratrmann öne çkan sonuçlar öyle:

Aratrma için Sen, Tuna, Thames, Tiber ve Dicle gibi dünyann en büyük nehirlerinden, 72 ülkeden 711 noktada örnek alnd. Örnekler dondurularak York Üniversitesine getirildi.

Aratrma sonucuna göre, Afrikada örnek alnan noktalarda nehir sularnn yüzde 35i güvenli seviyelerden daha fazla antibiyotik içeriyor. Kenyada bir noktada güvenli seviyenin 100 kat üzerinde antibiyotik tespit edilirken, aratrmaclar baz noktalarda hiçbir baln bu nedenle yaayamadn belirtti.

Aratrma, daha yoksul ülkelerdeki nehirlerde daha fazla antibiyotik bulunduunu da tespit etti. Bu durum, özellikle Afrika ve Asyada bulunan söz konusu ülkelerin kanalizasyon altyapsna yatrm yapamamasna baland.

ngilteredeki Thames ve Avusturyadaki Tuna nehirlerinde de antibiyotik bulundu. Tunadaki örneklerde, güvenli seviyeden yaklak dört kat daha fazla miktarda yedi farkl tür antibiyotik tespit edildi. Tunada, solunum yollar enfeksiyonlarn tedavi etmek için kullanlan clarithromycin isimli antibiyotiin çktna da dikkat çekildi.

çOK KORKUTUCU

Birlemi Milletler, antibiyotik direncinin 2050 ylna gelindiinde 10 milyon kiiyi öldürmü olabilecei uyarsnda bulunmutu. Aratrma ekibinin önde gelen üyelerinden Alistair Boxall da bu konuda uyarda bulunarak, Bu durum çok korkutucu ve rahatsz edici dedi. The Guardian gazetesine konuan antibiyotik uzman William Gaze ise Avrupada görülen düük oran bile antibiyotik direncinin ortaya çkmasna ve direnç geninin insan patojenlerine geçmesine yol açabilir uyarsnda bulundu.

Antibiyotik nehir sularna insan ve hayvan dksnn yan sra ilaç üretim tesislerinden karabiliyor.

Ana Sayfaya Git