Dışişleri: Kıbrıs Türk halkının iradesi yine yok sayıldı

Dışişleri Bakanlığı'nca Kıbrıs’ta konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) Misyonu'nun görev süresinin uzatılmasına ilişkin, "Kendi içinde tutarsızlıklarla dolu, gerçeklikten kopuk bu kararda maalesef Kıbrıs Türk halkının iradesi yine yok sayılmıştır" açıklaması yapıldı.

Haberler 30.07.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, BM Güvenlik Konseyinin, Kbrs adasndaki BMBG görev süresini bugün ald kararla 6 ay daha uzatt belirtildi. Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dileri Bakanlnn söz konusu kararla ilgili yapt açklamann tümüyle desteklendii belirtilerek, Kendi içinde tutarszlklarla dolu, gerçeklikten kopuk bu kararda maalesef Kbrs Türk halknn iradesi yine yok saylmtr. BMBGnin görev süresinin uzatlmasnda KKTCnin rzasnn alnmamas BMnin kendi kural ve ilkelerine aykrdr. Bu durumun düzeltilmesini ve KKTC topraklarndaki varlnn sorgulanmamas için BMBGnin KKTC makamlaryla bir an evvel bir anlama yapmasn bekliyoruz. Kararda, denenmi ve baarsz olmu çözüm parametrelerinin 30 yl önceki Konsey kararlarna atfla Kbrs Türk halkna dikte edilmeye çallmas da bir baka garabettir denildi.

Bu tür kararlarn anlam ve deerinin olmad belirtilen açklamada, unlar kaydedildi:

Güvenlik Konseyi, Adadaki gerçeklere gözlerini kapamaya devam ettii, Kbrs Türk halknn 1960ta kazand egemen eitliini, eit uluslararas statüsünü tanmad ve 1963te iledii suça ramen GKRYyi Adann tek meru temsilcisi olarak görmeye ve suçluyu ödüllendirip, mazlumu cezalandrmaya devam ettii sürece, Adada adil, kalc ve sürdürülebilir bir çözüme ulalmas mümkün olmayacaktr. Bu nedenle, bu tür kararlarn bizim için bir anlam ve deeri yoktur. Güvenlik Konseyini ve uluslararas toplumu Adadaki statükoya hizmet etmeye deil; gerçekler temelinde çözüme ulalmasna odaklanmaya davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git