Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Batı merkezli bilgi insanı ve hayatı dizayn ediyor

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Bursa Müftülüğü'nün hizmet binasının açılışında konuştu. Bugün Batı merkezli bilginin insanı ve hayatı dizayn ettiğine şahit olduklarını belirten Prof. Dr. Erbaş "Söz konusu anlayışın insan, evren ve Allah tasavvurunda var olan ciddi krizler, paradokslar, tüm insanlığı olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. İslam dünyası bilim, teknik, tıp, sosyal bilimler ve dahası ilahiyat alanında bilgi üretme, bilgi güncelleme, değere dönüştürme ve hayata kılavuz yapma konusunda daha çok çalışmalıdır" dedi.

Haberler 01.09.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erba, 15 Temmuz Demokrasi Meydanndaki Bursa Müftülüü hizmet binasnn açlna katld. slamn kitap ve bilgi medeniyeti olduunu belirten Prof. Dr. Erba, okuyup anlamay, akl kullanmay ve bilgiye sahip olmay emreden pek çok ayetin bulunduunu söyledi. Erba, öyle devam etti:

Medeniyetimizdeki ilk örneimiz; aydnlanm ehir Medinedir. Yesribi, 10 sene içinde nasl Medine-i Münevvere, aydnlanm bir ehir yaptysa Allah Resulü efendimiz, onun ümmeti olarak, onun varisi olarak bizler de ehirlerimizi münevver ehirler yapmak zorundayz. Onun yolundan gidenler olarak. te burada Münevver olduunu bildiimiz Bursaya katk salamak, aydnlanma yolundaki ilerleyiine katk salamak için bugün bir tula daha eklemi oluyoruz.

KTAP OKUMA ORANLARININ ARTMASI BZ HEYECANLANDIRIYOR

Müslüman alimlerin asrlarca ilmin bütün alanlarnda insanln geliimine öncülük ettiini hatrlatan Erba, Bizler Endülüsten Maveraünnehire, devasa kütüphaneleriyle tarihe iz brakm, bilgiye kitapla, hikmetle bütünlemi bir tarihin mensuplaryz. Bugün Müslüman dünyann, okumay ve bilgiyi, bilgi peinde komay ihmal ettii zaman, nasl büyük skntlar yaadn görüyoruz. Hem tarihi takip ederek görüyoruz hem de bugün görüyoruz. Yaanan sorunlarn, geri kalmln en temel sebebi; ilimden, irfandan, bilimden ve hikmetten uzak kalmaktr. lmi, bilgiyi kaybedince cehalet karanl çökmütür. Fitne ve tefrikann sebebinin cehalet olduunu her vesileyle söylüyoruz. Cehalet kötülüklerin anasdr diyoruz. Kitap, Müslümanlar için ihtiyaç listesinin sonlarnda yer almaya balamt ama imdi hem Diyanet leri Bakanl, Türkiye Diyanet Vakf Yaynlar, ülkemizde fuarlarn açlmas, kitaplarn fazla baslmas ve kitap okuma oranlarnn artmas bizi heyecanlandrmakta, ilim, irfan, bilgi, hikmet medeniyetinin mensuplar olarak umutlandrmaktadr diye konutu.

BATI MERKEZL BLGNN NSANI VE HAYATI DZAYN ETTNE AHT OLUYORUZ

Dünyada ekonomi, sanat, teknoloji, hukuk alanlarnda ileri ülkelerin en bariz özelliklerinden birinin kitap okuma oranlar olduu ifade eden Erba, unlar söyledi:

slam dünyas bilim, teknik, tp, sosyal bilimler ve dahas ilahiyat alannda bilgi üretme, bilgi güncelleme, deere dönütürme ve hayata klavuz yapma konusunda daha çok çalmaldr. Bu mesafeyi bizim telafi etmemiz zorunluluumuz vardr. Bugün Bat merkezli bilginin insan ve hayat dizayn ettiine ahit oluyoruz ancak söz konusu anlayn insan, evren ve Allah tasavvurunda var olan ciddi krizler ve paradokslar, tüm insanl olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Bunun yannda son vahye, köklü bir medeniyete, dinamik insan kaynaklarna sahip olduu halde slam dünyas insan ve hayat ina edecek bir bilgi ve dünya tasavvurunu güçlendirip izah ederek yeryüzüne henüz teklif edebilmi deildir. Bunun için bizim slam dünyas olarak çok daha fazla çalmaya ihtiyacmz vardr.

Ana Sayfaya Git