Diyarbakır Baro Başkanı: Toplumun ihtiyacı yeni anayasa

Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmekte olan Anayasa değişikliği teklifine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Haberler 13.01.2017 - 16:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olaanüstü Hal koullarnn yaand bugünlerde olaan dönemlerin de kaderini belirleyecek ülkenin bütün bir hukuk ve siyasal sistemini etkileyecek bir anayasa deiiklii sürecine tanklk edildiini belirten Özmen, Böylesi bir Anayasal deiikliin bütün toplumu ve ülke geleceini ilgilendirmesi nedeniyle hazrlanma sürecine, teklif, görüme ve oylama süreçlerinde toplumsal tüm kesimlerin katlm ve temsiliyetinin salanmas anayasa yapm süreçlerinin ve demokrasinin bir gereidir. Anayasa deiiklik teklifinin ülke gündemine getirildii ilk andan itibaren uyulmas gereken demokratik/anayasal teamüllere ve hatta mevcut anayasann öngördüü usule aykr davranld herkesçe gözlemlenmektedir. Muhalefette bulunan siyasi partiler, toplumun farkl kesimleri ile sivil toplum örgütlerinin bütün uyarlar görmezden gelinmi, devam eden süreçte teklifin komisyona getirilmesi, kamuoyunda tartlmas, hukuk ve yarg sistemini ne yönde etkileyecei konusundaki itirazlar ve beklentiler siyasal iktidarca dikkate alnmamtr. Dolaysyla yaplmas istenen deiikliklerden önce yapl usullerindeki bu aykrlklar ve yaplmas istenilen deiiklikler, anayasay toplum-birey merkezli olmaktan çkarp, tamamen devlet lehine bir sözleme eklini almasna neden olacaktr. Bu haliyle yaplmas istenen anayasal deiiklikler anayasay toplumsal sözleme olma vasfndan uzaklatracak hatta kaybettirecektirdiye konutu.

BAKANLIK DAHL TÜM DEMOKRATK SSTEMLER TARTIILMALI

Bakanlk sistemi dahil olmak üzere bütün demokratik sistemlerin tartmaya açlmasnn makul ve kabul edilmesi gereken gelimeler olduunu belirten Baro Bakan Özmen, Ancak, yaanlacak bu deiim sürecine toplumun ihtiyaçlar ve katlmnn ne ölçüde bu dinamizme uygun bir ekilde harekete geçirildii hiç tartlmadan hatta üzeri örtülerek gerçekletiriliyor olmasn kabul etmek mümkün deildir. Yaplmak istenilen Anayasa deiiklii ile zaten sorunlu olan yarg sisteminde, ar aksak ileyen yasama ve yürütme faaliyetlerinde yapsal çözümler yerine adeta bu erklerin tek elde birletirilmesi çözümsüzlükte srarn tezahürüdür. Demokratik parlamenter sistem bu haliyle bile yetkileri kuvvetler ayrln redde dayanan Cumhurbakanl sisteminden evladr. Yaadmz ve içinden geçtiimiz bu dönemde çoulcu siyasal rejimi, meclisi ve yargy ayn otoritenin hakimiyet alanna çekmenin ne derece demokratik olduu izaha muhtaçtr. Ülkemizde sorunlu olan demokratik sistemin iyiletirilmesi ve güçlendirilmesi gerekirken, henüz bu demokratik olgunluk tam olarak gerçekletirilmeden yasama, yürütme ve yarg yetkilerinin kiilerden bamsz olarak bir siyasal partinin liderine tevdi edilmesi, sadece bugünün veya iktidarda olan partinin deil, bakaca siyasal odaklarn da gelecekte toplum karsnda pervasz ve denetimsiz olaca kaygsn gözler önüne sermektedirdedi.

Anayasann toplumsal bar önceleyen, bütün farkllklara güvence tanyan bir metne dönütürülmesi gerektiini kaydeden Özmen, Sadece içinde olduumuz zamana göre deil gelecek perspektifine de anayasa metninde ve ruhunda yer vermelidir.Bir darbe ürünü olan ve toplumun ihtiyaçlarn karlamayan bundan dolay da defalarca deiiklie urayan mevcut 1982 Anayasasnn yerine yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduuna ilikin görüümüzü bir kez daha tekrarlamak isteriz. Toplumun ihtiyac olan, demokratik, sivil ve kuvvetler ayrlna dayanan yeni bir anayasadr. Siyasal iktidardan siyasi partilerin,sivil toplum örgütü ve kurulularnn yani toplumun tüm kesimlerinin hazrlk sürecine dahil edilecei demokratik, özgürlükçü, evrensel insan haklarna dayal ülkedeki bütün farkllklar ve zenginlikleri gözeten yeni bir anayasa yapm sürecinin balatlmasn mevcut deiiklik taleplerini içeren paketin sorunlarn çözümüne katk sunmayaca inanc ve yeni sorun alanlar yarataca kaygsyla meclis gündeminden çekilmesini talep ediyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git