Diyarbakır Barosu'ndan CHP'ye: Güvenlik soruşturmasını AYM'ye taşı

Diyarbakır Barosu, Meclis'ten geçen kamu kurumlarında görevlendirilecek kişilerin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasından geçirilmesini ön gören kanunun iptal edilmesi için CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını istedi.

Haberler 20.04.2021 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olaanüstü Hal (OHAL) srasnda Kanun Hükmünde Kararnameyle kamu kurum ve kurulularnda çalacak kiilerin güvenlik soruturmas ve ariv taramasndan geçirilmesi uygulamasnn yasalamasna ilikin Diyarbakr Barosu yazl açklama yapt.

OHALin sona erdirilmesiyle Anayasa Mahkemesi tarafndan iptal edilen ve AK Parti-MHP oylaryla Mecliste kabul edilen kanunun maddelerinin Anayasa Mahkemesinin iptal ettii maddelerle içerik olarak benzer olduu ifade edilen açklamada, Yasal düzenleme içerik itibariyle Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesinde belirttii hak ihlaline yönelik tespitlerini maalesef aynen barndrmaktadr. Güvenlik soruturmas ve ariv aratrmas uygulamasyla deerlendirme komisyonlarnn teekkül tarz dikkate alndnda ve yetisi bakmndan takdir marjnn ileri derecede geni tutulduu ve dolaysyla kanunilik ve eitlik ilkelerini açk bir ekilde ihlal edildii görülmektedir denildi.

PTAL EDLEN BR DÜZENLEME

Güvenlik soruturmas ve ariv aratrmas faaliyeti kapsamnda kamu idaresine, kamu görevine girmek isteyen kiiye ait kiisel verilere snrsz bir ekilde erime ve bu verileri toplama, snflandrma, ileme ve deerlendirme imkn verildii kaydedilen açklamada, Bu yasal düzenleme effaflk, hukuki öngörülebilirlik, masumiyet karinesi, lekelenmeme hakk, kamu görevine katlma hakknn ihlali anlamna geldii gibi, ayrca bireyin özel hayat, i ve sosyal yaamyla ilgili bilgilerin alnmas, kaydedilmesi ve kullanlmasna imkan vererek özel hayata sayg ile kiisel verilerin korunmasn isteme haklarn snrlayan ve hatta iptal eden bir düzenlemedir ifadeleri kullanld.

GÜVENLK HAKKINI SALAMIYOR

Düzenlemenin ulusal ve uluslararas mevzuatta aykrlna iaret edilen açklamada, unlar kaydedildi: Yasa kapsamnda, irtibat, iltisak ve eylem birlii gibi hukuki açdan mulak kavramlarla deerlendirme ve tespitlerin yaplaca, bilgilere ilgililerin itiraz etme imknnn snrlandrlmas, deerlendirme komisyonunun oluum ekli itibariyle keyfiyeti engellemedii, hukuki güvenlik hakkn salamad görülmektedir. Bu nedenle güvenlik soruturmas ve ariv aratrmas sonucunda kiisel veri niteliindeki bilgilerin alnmasna, kullanlmasna, ilenmesine yönelik temel ilke ve güvenceleri salayc düzenlemelere yer verilmeksizin kiisel bilgilerin alnmasna ve kullanlmasna izin verilmesi Anayasann 13. ve 20. maddeleriyle badamamaktadr.

AYMYE TAINMALI

Açklamada, CHPnin yasamn iptal istemiyle Anayasa Mahkemesine tanmasnn talep edildii açklama, u ifadelere yer verildi: Diyarbakr Barosu olarak, Anayasa ve uluslararas sözlemeler ile tannan birçok temel hak ve özgürlüün ihlaline sebep bu yasan Ana Muhalefet Partisi tarafndan Anayasa Mahkemesi önüne iptal istemiyle tamasn talep ettiimizi ve yasann uygulama sürecini de yakinen takip edeceimizi kamuoyu ile saygyla paylarz.

Ana Sayfaya Git