Diyarbakır’da artan istismar vakaları Meclis’e taşındı

HDP Milletvekili Dersim Dağ, karantina sürecinde Diyarbakır’da 50 çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Haberler 05.05.2020 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Dersim Da, koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde Diyarbakrda 50 çocuun cinsel istismara maruz braklmasn Meclis gündemine tad. Evde kal çarlarnn bir yandan hayati önem tadn dier yandan çocuklar ve kadnlara yönelik hak ihlallerine arta neden olduunu belirten Da, Diyarbakr Barosu çocuk Haklar Merkezinin raporuna göre; çocuklara yönelik cinsel istismarn tehlikeyi boyuta geldiinin göstergesi olduunu söyledi.

KAYIT ALTINA ALINMAYAN VAKALAR

Rapora göre Diyarbakrda yln ilk dört aynda 179 çocuun, karantinann uyguland 10 Mart ile 29 Nisan tarihleri arasnda 50 çocuun cinsel istismara maruz brakldna iaret eden Da, son yllarda yaanan arta dikkat çekti. Da, unlar söyledi: Kayt altna alnm rakamlar bu yönlüyken, resmi mercilere ulamayan, kayt altna alnmayan cinsel istismar vakalarnn daha çok olduu herkes tarafndan bilinmektedir. Bu pandemi sürecinde eve mahkum edilen çocuklarn, haklarnn korunmas ve onlar korumaya yönelik önleyici, somut, sürdürülebilir bir çalmann yürütülmesi gerekmektedir dedi.

Da, konuyla ilgili Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuka u sorular sordu:

* Bakanlnzn, Diyarbakrda her yl artarak devam eden cinsel istismar vakalarna yönelik yürüttüü önleyici bir çalma bulunmakta mdr? Var ise nelerdir?

* Bakanlnzn, pandemi sürecinde artan çocuk istismar ve kadna yönelik iddeti önlemeye yönelik yürüttüü bir çalma bulunmakta mdr? Var ise nelerdir?

* Türkiyede 10 Mart 2020 tarihinden bu yana cinsel istismara maruz kalan çocuk says kaçtr?

* Türkiye, cinsel istismar vakalar ve çocua yönelik iddet olaylar ile ilgili taraf olduu uluslararas sözlemelerin gereini yerine getirmekte midir?

* Bakanlnz, özellikle bu pandemi sürecinde çocuklara yönelik ilenen cinsel suçlar ve hak ihlalleri verilerini düzenli olarak kayt altna almakta mdr?

Ana Sayfaya Git