Dört bakandan ortak açıklama: Reformlar önceliğimiz

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ardından ilk Reform Eylem Grubu (REG) Toplantısı, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı'nda düzenlendi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı. Çavuşoğlu, Albayrak, Gül ve Soylu toplantı sonrası ortak bir açıklama yaptı.

Haberler 30.08.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Basn toplantsnda konuan Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Gümrük Birlii görümelerinin yeniden balamas çalmalarmz sürdürüyoruz. Vize serbestisinde 7 kriter vard altya dütü. çalmalarmz sürdürüyoruz. ABDden beklentilerimiz var. Bu çalmalarmzn karln almak istiyoruz. Önümüze siyasi engeller çkarlmasn istemiyoruz. Evrensel norm ve standartlar biz temel almaya devam edeceiz. ABye üye olalm olmayalm reform, AK Parti iktidarlarnn öncelii olmutur. Yeni hükümet sisteminde de reformlar Türkiyenin öncelii olmaya devam edecektir dedi.

YARGIYA GÜVENN ARTACAI BR DÖNEM OLACAK

Adalet Bakan Abdulhamit Gül ise öyle konutu: 23-24. fasllarnda yarg, adalet, özgürlük temelli balklar masaya yatrdk. Daha güçlü hukuk sistemi, daha güçlü demokrasi ve hükümet demektir. Önümüzdeki dönem yargya güvenin hzlanaca ve yargya güvenin artaca bir dönem olacak. Yarg reformu strateji belgesini güncellemeye karar verdik. AB insan haklar ihlallerini önleme sözlemesi güncelleyeceiz. Bu süreçte AB ile olan diyaloumuzu artrmay hedefliyoruz.

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak ise Austos ay bandan beri ABD tarafndan Türk ekonomisine kar bir süreç balatldn belirterek, Ekonomimizi hedef alan açklamalarla gerginlik üst seviyeye ulat. Siyasi saiklerle yaplan saldr sonras Avrupadan müttefiklik ruhuna yakr bir ekilde açklamalar geldi dedi.

2019 ENFLASYONLA MÜCADELEDE GÜçLÜ BR YIL OLACAK

Albayrak sözlerini öyle sürdürdü: Bu sürecin Türkiyenin ekonomik göstergeleriyle açklanamayacak siyasi admlar olduunu birçok kesimin kabul ettiini gördük. Admlar atmaya baladk. çok daha youn bir çalma sürecini ortaya koyacaz. hracat ve ithalat rakamlar oldukça pozitif bir göstergeyi ortaya koydu. Cari açmzdaki iyileme ekonomik dengelenme stratejimizin sac ayaklarmzdan birisi. Cari aç azaltma öncelikli hedefimiz. 60 milyar liradan fazla borç yeniden yaplandrld. 2019 enflasyonla mücadelede güçlü bir yl olacak. Finansal mimarimizi yeniden ina ediyoruz. Tüm kurumlarmzn çok daha etkin bir yapyla yer alaca çok daha güçlü finansal mimariyle ülkemizi daha güçlü duruma getireceiz.

TOPLANTIDA OLUMLU BR HAVA OLUTU

çileri Bakan Süleyman Soylu ise Bu toplant ülkemizin reform iradesini teyit etmektedir. Toplantda olumlu bir hava olutu. Türkiye bir taraftan AB taahhütlerini yerine getirmeye çalrken bir taraftan terörle mücadele etmektedir. Terör örgütleriyle mücadele iradesi AB güvenliiyle de alakaldr. Terörle mücadele, düzensiz göç AB ile temelde alakaldr. Reform iradesine sarlan bir anlay devam ettireceiz dedi.

ABD MERKEZL BR TÜRBÜLANS YAIYORUZ

Bakanlar daha sonra gazetecilerin sorularn yantlad. Avrupa temaslarna ilikin soruyu yantlayan Albayrak, Son birkaç aydr bölgemizde ABD merkezli bir türbülans yayoruz. Dünyadaki birçok ülkenin ekonomi ve dolar merkezli ciddi tehdit edildii ciddi anlamda zarar görme noktasnda kar karya olduu bir süreç yayoruz. Yeni bir süreci farkl ekilde yönetme motivasyonu söz konusu. ABDnin bu çklar ve hamleleri Türkiye gibi birçok ülke için soru iareti oluturuyor. Önümüzdeki hafta ngiltere ziyaretim olacak. Eylülün ikinci yarsnda Almanya ziyaretim olacak. Diplomasi ile her sorun çözülür ama bir tarafta irade var dier tarafta yok. Türkiye temel dinamikleri salam bir ülke. Gündelik dalgalanmalarl yklacak bir ülke deil dedi.

OHAL SÜRECNDE HUKUKTAN TAVZ VERMEDK

Yargda reforma ilikin soruyu yantylayan Adalet Bakan Abdülhamit Gül ise öyle konutu: Türkiye OHAL sürecinde hukuktan taviz vermemitir. AHM nezdinde Türkiyenin ikayet edildii insan haklar ihlali müracaatlarnn son 15 yldaki en düük seviyesindedir. Bu da Türkiyenin hukuk ve insan haklarnda yoluna devam ettiini gösteriyor. Reformlarmz artracaz.

Terörle mücadele konusunda AB üyesi ülkelerle yürütülen süreçten memnun muusnuz sorusunu ise Bakan Soylu öyle cevaplad:

Türkiye terörle ilgili olarak çok kritik bir bölgede. Suriyeyi, Irak biliyoruz. Buralardan gitmeye çalan bir terör hadisesini de biliyoruz. FETÖ konusunda maalesef ayn samimiyeti göremiyoruz. Biz nterpol konusunda bile ortak bir deerlendirmemiz söz konusu deil. Bunun terör konusunda bir çifte standart oluturduu ortadadr. Ama adi suçlar ve dier mesellerde AB ile ibirliimiz devam etmektedir. Terörün snrlar at bir dünya ile kar karyayz. Bu sadece bizim sorunumuz deil. Türkiye DEA ile mücadelede baaryla snavn vermitir. Bu kadar youn bir terör mücadelesi yapan bir ülke hukuk devletinin tüm ilkelerin bal kalarak bunu baarmaktadr. Yoksa bizi linç ederlerdi.

Bakan çavuolu, AB ile sorunlarn almas için hangi admlar atlacak? ABnin karlklar ne olacak sorusu üzerine unlar söyledi:

Avusturya dönem bakanlnda yeni fasllarn açlmasn beklemiyoruz gerçekçi olalm. Ama sonuç alacamz konular var. Bunlardan birisi de vize serbestisi. Gümrük birliinin güncellenmesiyle ilgili olarak toplantlarn yeniden balamas gerekiyor. Bu, her iki tarafn da yararnadr. AB ile sonuç alabileceimiz süreçler var. Bu admlar iki taraftaki ilikilerde pozitif bir ortam yaratacaktr. Darbe giriiminden sonra ABde bu süreci anlayamayanlar oldu. Bizim mecburen aldmz tedbirler sonrasnda bizi tekrar denetim sürecine aldlar. Biz buradan çkabiliriz. Bir sonraki toplantmz 11 Aralk 2018de adalet bakanmzn ev sahipliinde gerçekleecektir.

ABye katlm sürecinde siyasi kriterler, Yarg ve Temel Haklar ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Fasllar kapsamnda reformlarn takip edilebilmesi ve reformlarn etkin bir ekilde uygulanmasn salamak amacyla toplam 30 Reform zleme Grubu ve sonrasnda yeni ismiyle 3 Reform Eylem Grubu Toplants düzenlenmiti.

Ana Sayfaya Git