Dünün güneşiyle bugünün çamaşırı kurutulmaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorununUN çözümüne Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın yanaşmadığını belirterek, “Tamamen ortadan kaldırmak istedikleri ortaklığı yeniden tesis etmek mümkün değildir. Eskilerin dediği gibi ‘Dünün güneşiyle bugünün çamaşırı kurutulmaz” dedi.

Haberler 16.11.2020 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, KKTCnin 37. kurulu yl dönümü Lefkoada düzenlenen törene katld. Erdoan, burada yapt konumada, Türkiye ve KKTCnin çözüm önerilerine Güney Kbrs ve Yunanistann yaklamadn ifade ederek, Avrupa Birliinin Annan Plannda verdii sözleri tutmadn söyledi. Erdoan, Tamamen ortadan kaldrmak istedikleri ortakl yeniden tesis etmek mümkün deildir. Eskilerin dedii gibi Dünün güneiyle bugünün çamar kurutulmaz diye konutu. Cumhurbakan Erdoann konumasndan satr balar öyle:

BARI DOLU GELECE NA EDECEZ

Kbrs Türkleri geleceine umutla ve güvenle bakyor. Bugünlere kolay gelmedik. Bu topraklardaki her bir baarmz ar bedeller ödeyerek elde ettik. Onca zulme ramen mücadele sancamz yere düürmedik. Kbrs semalarn ezansz brakmamak için topraa düen aziz ehitlerimizi yad ediyorum. Bugüne kadar olduu gibi bundan sonra da kutlu miraslarna sahip çkacaz. Geçmii unutmadan bamszlk uruna çektiimiz aclar aklmzdan çkarmadan bar dolu gelecei ina edeceiz.

ANNAN PLANINI HATIRLATTI

Kbrs son 1,5 asrdr belirsizliin hakim olduu çalkantl süreç yaad. Rumlarn katliamlarnn ardndan gerçekletirdiimiz 1974 bar harekatnn ardndan fiilen istikrara kavuan Kbrsla ilgili siyasi sorunlar halen devam ediyor. Türk taraf olarak en bandan beri bu dorultuda güçlü irada ortaya koyduk. Yapc fikirler sunduk. Ancak sadece bir tarafn çabas çözümün kilidini açmaya yetmiyor. Kbrs Türkü bar uruna Annan Planna tamam dedi. Rum taraf ise hayr kampanyas sonucunda Kbrs Türkü ile ortak gelecek kurmay reddetti.

DÜNÜN GÜNEYLE BUGÜNÜN çAMAIRI KURUTULMAZ

Kuzey Kbrs evet, güney hayr dedi. Bunlar yaanan gerçekler. AB atlan admlara ramen verilen sözleri yerine getirmedi. dari ve mali noktada vermesi gereken destekleri Kuzey Kbrsa vermedi. O gün nasl yalan söyledilerse, bugün de yalan söylüyorlar. Kbrsta 1963te silah zoruyla bozulan, 1964te Yunan Cuntasnn düzenledii darbeyle ortaklk tamamen ortadan kalkt. Özellikle son 50 ylda yaananlarla u gerçei çok iyi biliyoruz. Tamamen ortadan kaldrmak istedikleri ortakl yeniden tesis etmek mümkün deildir. Eskilerin dedii gibi Dünün güneiyle bugünün çamar kurutulmaz.

CUMHURBAKANINI KAYET EDEN PAçAVRALAR

Cumhurbakan Sayn Tatarn da belirttii gibi iki devletli bir çözümün konuulmas gerekiyor. Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti halknn tercihi de bu seçimde tecelli etmitir. (Güney Kbrsn) Açkça söylüyorum hidrokarbon kaynaklar konusunda sürekli kaçmalarnn sebebi budur. Diplomas oyunlarna tahammülümüz kalmad. Kuzey Kbrsda yaayp da kendi cumhurbakann Güney Kbrstaki yöneticilere ikayet edenlerle Güney Kbrs güç devireceini düünüyorsa, aldanacan zannedenlerdir. Bu sözde paçavralar kendi cumhurbakann Güney Kbrsn sözde cumhurbakanna ikayet ederse bunun akbeti nereye varr, benim sevgili kardelerim iyi biliyor.

YUNANSTANIN IMARIKLIKLARINA AB BOYUN ED

Mara ksa sürede bamszln sembolü olacaktr. Kbrsta tek madur vardr, yllardr yok saylan Kbrs Türkleridir. Marata atlan admlarn amac maduriyetleri gidermektir. Akdenizin ecdadmzn döneminde olduu gibi bar havzas olmas gerektiini söyledik, karln alamadk. Yunanistan ve Kbrs Rum kesiminin marklklarna Avrupa Birlii boyun edi.

KONFERANS ÖNERS

Biz kimsenin hakk ve hukukuna el uzatmyoruz. Sadece Rum, Yunan ikilisinin haklarmz gasp etmesine engel olmaya çalyoruz. Sorunun çözümünün müzakere masasndan geçtiine inanyoruz. Kbrs Türklerinin de yer alaca Dou Akdeniz Konferans önerimiz, bu irademizin örneidir.

DENZN ALTINDAN DOALGAZ VE ELEKTRK HATTI

Karadenizde olduu gibi Dou Akdenizdeki aratrma faaliyetlerinden de müjdeli haberler alacamza inanyoruz. Sismik aratrma ve sondaj faaliyetlerimize anlama salanana kadar devam edeceiz. KKTCyi daha da güçlendirecek çalmalar hayata geçirmeye devam edeceiz. Su temin projesini 2015te açmak suretiyle adann su sorunun çözdük. Tarmsal sulama hatlarnn açlmasyla 71 bin 540 dekar alan sulanabilecek, KKTC ekonomisinin 127 milyon lira gelir art olacak. Denizin altndan doalgaz çalmas ve elektrik enerjisi getirme çalmalarmz da ayrca sürdürüyoruz. Biz KKTCyi yalnz brakmayacaz.

Ana Sayfaya Git