Dünya bu haberi konuşuyor: Erdoğan'ın tek bir hareketi afallattı

New York Times gazetesi, ABD ile Türkiye arasında artan S-400 gerilimine dair, Washington-Ankara-Moskova hattında yaşanan gelişmeleri analiz eden bir haber yayımladı. Haberde, ABD'nin uyguladığı politikalarla Türkiye'den uzaklaştığı belirtilirken, "Erdoğan'ın çift taraflı kurduğu ilişkilerle Avrupa ve ABD'yi afallattığı" ve "Erdoğan'ın bağımsız ve güçlü bir Türkiye için kararlı bir duruş sergilediği" anlatılıyor.

Haberler 18.07.2019 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

New York Times gazetesi S-400 savunma sistemi anlamasyla, Türkiyenin ABD ile Rusya arasndaki ilikilerin nasl ekillendiini yazd.

Haberde, Türkiyenin Rusyadan S-400 hava savunma sistemini satn almasyla Ankarann müttefiki Washington ile ilikilerin gerildiini, Moskova ile ise hem ikili ilikilerin gelitii, hem de Suriyedeki savan sona ermesinde Türkiye ABD ile ters düerken, Rusya ile ise ortaklk yapt belirtiliyor.

Gazete, ABD Bakan Donald Trump yönetiminin de Rusya Devlet Bakan Vladimir Putine kyasla, Türkiyeye daha mesafeli kaldn, Putinin ise ticaret ve bölgede ibirlii ile daha scak ilikiler kurduunu yazyor.

ERDOANIN çFT TARAFLI KURDUU LKLER AVRUPA VE ABDY AFALLATIYOR

New York Times, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann izledii diplomasiye ilikin u ifadeleri kulland: Erdoan, 17 yllk iktidar boyunca Türkiyeyi, kendine göre, çin, Rusya, Avrupa Birlii ve ABD ile rekabete edebilecek kadar, daha güçlü, uluslararas arenada da daha bamsz bir aktör haline getirmeye çalt. Bunu yaparken de, müttefiklerini yabanclatrma pahasna, çkarlar için taraflar manipüle etmekten çekinmedi. çift tarafl kurduu ilikiler ile kimin tarafn tuttuu konusunda Avrupa ile Amerikay afallatyor. Bunun yant ksa, kendi tarafn tutuyor. Anlamann altnda yatan gerekçe, Erdoann 2016da, aralarnda Erdoann yakn arkadalarnn da bulunduu 200den fazla Türkün öldüü darbe giriiminden Washington sorumlu tuttuu derin devlet üphesi olabilir.

ERDOAN, BAIMSIZ VE GÜçLÜ TÜRKYE çN KARARLI BR DURU SERGLYOR

New York Times, Rus hava savunma sistemi S-400ün satn alnmasyla ABD ile Türkiye arasndaki ilikiler kopmasa da yeniden ekillenebilir diyor ve anlamann Erdoann, sömürgeci Batl güçlere kar, bamsz ve güçlü bir Türkiye oluturma konusundaki kararlln gösterdii yorumunu yapyor.

ERDOAN PUTN LKS: TRUMP TWTTERDAN SALDIRIRKEN, PUTN TCARET YAPALIM DYOR

Türkiyenin Rusya ile ilikilerini de ele alan haberde Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin Erdoana yakn davrandna da dikkat çekiliyor: Analistler ve Türk yetkililer, Rus liderin, çkarlar ayrsa da, Türklerin kayglarn dinlemekte Amerikallara kyasla daha hevesli olduklarn ve Putinin Erdoana dengi gibi davrandn söylüyor. Hemen hemen her sene Trump ve ABD daha kat ve mesafeli iken, Putin diyalog önerisinde bulundu. Dier yandan Trumpn Twitterdan saldrlar, geçen yl Türk lirasnn deer kaybna neden oldu. Bu, Erdoann Amerikann kendisini baltalama giriimi olarak gördüü örneklerden biri. Putin ise ticaretten bahsediyor. ki ülkenin çatmann zt taraflarnda olduu Suriyede bile Putin, Türkiyeyi saldrgan bir rakipten ibirlii yapan bir ortaa dönütürmek için urat.

Ana Sayfaya Git