Eğitimde reform

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Başakşehir'deki İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi açılış törenine katıldı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade de yer aldı. İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim Tilaveti okunmasıyla başlayan tören, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk ve Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz'ün açılış konuşmalarını yapmasıyla devam etti. Ardından İbn Haldun Üniversitesi ve Katar Üniversitesi arasında protokol imzalandı. Daha sonra Misafir konuşmaları ve hediye takdimi gerçekleşti. Üniversite tanıtım filminin gösterilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yaptı.

Haberler 20.10.2020 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ÜNVERSTEMZN GELP BÜYÜMESNE KATKI YAPAN HERKESE TEEKKÜR EDYORUM

Sadaka- i cariye vasfndaki bu hizmetlerin ifasna destek olan herkesin, her hayr sahibinin ortaya çkan manevi hasladan istifade edeceine inanyorum diyen Erdoan, Resmi açln yapmak üzere bir araya geldiimiz Ibn Haldun Üniversitesi Külliyesi, hem gerisindeki felsefi birikim, hem mimarisi, hem donanm ile gerçekten iftihar verici bir eserdir. Örencilerimizin derslerinde ve ders d faaliyetlerinde ihtiyaç duyaca tüm imkanlar içinde barndran bu külliyemiz Mimar Sinandan alnan ilhamla örnek bir eser olarak vücuda getirilmitir. Üniversitemizin nitelikli eitim-öretim kadrosu ile lisans, yüksek lisans ve doktora örencilerinin bu güzel atmosferde ülkemizde sosyal bilimler alannda yeni bir dönemin kaplarn açacana inanyorum. nanyorum ki, öyle birkaç yl sonra artk üniversitemizin içi d bütün çevre yemyeil aaçlk bir alan haline de gelecektir. Faaliyete balamasnn üzerinden çok ksa bir süre geçmesine ramen, üniversitemiz bu misyona layk olduunun iaretlerini imdiden veriyor. Bu vesileyle kuruluundan, külliyemizin inasna kadar üniversitemizin geliip büyümesine katk yapan herkese teekkür ediyorum. Mimarndan, mühendisine, müteahhitlerine varncaya kadar, tüm içi kardelerime varncaya kadar hepsine ansn ve milletim adna teekkür ediyorum eklinde konutu.

BATI DÜNYASI PEK çOK ALANDA LHAMINI BZM KÖKLERMZDEN ALMITIR

Üniversitenin ismini ald bn Haldunun tarihçilii, siyaset bilimcilii, devlet adaml, filozofluu yannda, dünyada sosyoloji ilminin kurucusu olarak kabul edildiini vurgulayan Erdoan, Kendisi bunu Ümran ilimi olarak tarif ediyor. Hayat Tunus, Cezayir, Fas, Msr gibi corafyalarda ilimle, yöneticilikle geçen bn Haldun, Bu tecrübelerini, Mukaddime adyla bildiimiz eserinde insanln istifadesine sunmutur. Bu büyük alim, insanla en büyük katks olan Ümran ilminin amacn daha önce olup bitmi olan daha sonra olacaklarn anlalmas gayreti eklinde tanmlyor. Esasen bu çerçeve, Ibn Haldun Üniversitesinin üzerine ina edildii deerleri de özetliyor. Bu yaklamn önemini günlük hayatmzda sklkla görüyoruz. Yaadmz her hadise geçmii anlamadan, gelecei kavramann mümkün olmadn bize tekrar tekrar hatrlatyor. Mesele siyasi ve ekonomik taraflarn bir kenara brakarak, sadece en iyi yönüyle bakacak olursak, mesela Bat dünyas tptan sosyolojiye kadar pek çok alanda ilhamn bizim köklerimizden almtr. Buna karlk biz, kendi köklerimizi tamamen unutarak veya dlayarak onun türevlerini esas kabul etmek suretiyle, iki asrdr kendimize yol ve yön bulmaya çalyoruz. Bir baka ifadeyle, fikri bir buhrann içinde çrpnyoruz. Tabii ki siyasi bamszln da ekonomik bamszln da temelinde fikri bamszlk yatar. Osmanldan Cumhuriyete, ülkemizin bu süreçte yaad tartmalarn merkezinde hep geleceimizi nerede arayacamz sorusu yatmtr. Rönesansn ardndan fikri ve teknolojik olarak atak yapan Bat dünyasnn hak ve adalet tanmadn hzla yükselen baskn gücü, bu sorunun salkl bir ekilde tartlmasna imkan vermemitir ifadelerini kulland.

ÜLKE VE MLLET OLARAK KENDMZ KONTROLSÜZ BR BATILAMA FIRTINASI çNDE BULDUK

Ülke ve millet olarak kendimizi kontrolsüz bir batllama frtnasnn içinde bulduk diyen Erdoan,

Fikri hür, irfan hür, vicdan hür nesiller yetitirmek için çklan yolun en sndan, en bayasndan bir bat taklitçiliine dönümü olmas, Cumhuriyetimizin en büyük kaybdr. Her dönemde elbette bu fikri sancy yaayan, tartmay ve aray sürdürmeye çalan dava insanlar çkmtr. Ama bunlarn sesi ve üretimi devlet gücünü de arkasna alan, kaytsz artsz Batcl savunan zihniyetin, faist dayatmalar karsnda yetersiz kalmtr. Türkiyenin siyasi, ekonomik, asgari olarak yeniden kendine güvenini kazand u son dönem bu tür tartmalar, araylar, gayretlerin daha adil artlarda yürümesine de imkan vermitir. nallah Türkiye, bu fikri tartma zenginliini, kendisi, dostlar ve tüm insanlk için hayrl bir inkiafla ve neticelendirecektir. Buradaki tüm misafirler, hükumet olmakla muktedir olmak, muktedir olmakla iktidar olmak arasndaki fark inanyorum ki gayet iyi biliyor. Ayn ekilde gerçek iktidarn fikri iktidar olduunu da gayet iyi biliyoruz. Tek tek bireylerden balayarak, toplumun tamamn ve oradan da insanlara uzanan fikri iktidar yolu gerçekten zor ve zahmetli bir süreçtir. ahsen bu konuda kendimi biraz mahzun hissediyorum. Samimi bir muhasebeyle, geçtiimiz 18 ylda her alanda, tarihi eserlere ve hizmetlere imza attmz ama eitim ve öretimde, kültürde arzu ettiimiz ilerlemeyi salayamadmz düünüyorum diye konutu.

BATI ÜNVERSTLER BZM ULATIIMIZ MÜKEMMELYETE ULAAMADILAR

Bunu iddial söylüyorum. Bugün Batnn üniversitelerinde, bizim ulatmz mükemmeliyete ulaamadlar ifadelerini kullanan Cumhurbakan Erdoan, imdi burada keyfiyet üzerindeki süreci bizim hzlandrmamz gerekiyor. Eitim-öretim görüyoruz ama çou alanda hepimizi mutmain edecek düzeyde yetimi insan gücüne sahip deiliz. Genç bir nüfusa sahip hamdolsun. Ama medeniyet tasavvurumuzu laykyla hayata geçiremiyoruz. Medyamz en modern altyapya sahip ama bizim sesimizi ve nefesimizi yanstmyor. limde, sanatta, kültürde hep benzer skntlarla kar karyayz. En hakl olduunuz konularda bile dünyaya kendimizi anlatamyoruz. te bunun için de fikri iktidarmz hala tesis edemediimiz kanaatindeyim. Hiç kimsenin bu fikri iktidar arayndan rahatsz olmamas gerekir. Bu arayn sona ermesi bir ülkenin ve toplumun felaketi demektir. Tam tersine bu araya herkesin destek vermesini, katk salamasn özellikle bekliyoruz. Fikri iktidar siyasi kadrolar deil ilim, sanat ve hikmet insanlar ina eder. Siyasi kadrolar ancak onlara ihtiyaçlar olan zemini salar. Dolaysyla bu konudaki sorumluluun, bir ksm bize aitse önemli bir ksm da ilim ve fikir adamlarmza aittir dedi.

BZE LAZIM OLAN LHAMINI GELENEKTEN ALAN YENLKçLKTR

Bin yl önceki ilim ve hikmet büyüklerimiz, dünyadaki tüm bilgileri, teorileri, kar tezleri bilen, bunlarn hepsinin üzerine çkarak kendi fikri üretimini yapan insanlard ifadelerini kullanan Erdoan, öyle devam etti: Bugün de ihtiyacmz olan ite bu anlaytr. Bir ekilde önüne konan çerçevenin körü körüne fanatikliini yapann kendine de, ülkesine de, medeniyetine de hayr olmaz. Taklitçilik mevcudun ardndan gitmek demektir. Halbuki bize lazm olan, ilhamn gelenekten alan yenilikçiliktir. Elbette dünyann bilimde, teknolojide, kültürde, sanatta geldii yeri toptan reddedecek, görmezden gelecek kadar gerçeklerden kopuk deiliz. letiim mecralarnn böylesine gelitii, tüm dünyann adeta küçük bir köy hükmünü kazand günümüzde baka türlü hareket etmenin mümkün olmadn da gayet iyi biliyoruz. Günlük hayatmzda otomobili brakp, at ulam vastas haline getirmek gibi bir düüncemiz tabii ki yok. Bilgisayarn getirdii kolaylklar bir kenara brakp taa, tahtaya, parömene yazarak konvansiyonel yöntemler ile ilerimizi yürütmek gibi bir saplantmz da bulunmuyor. Bu tür hayattan ve ftrattan kopuk düünceler peinde koanlara baktmzda, mücadele ettikleri sistemin tam da merkezinde yer aldklarn görüyoruz. Bizim derdimiz ve araymz bakadr. Dünyadaki hakim fikri anlayn, fiili düzenin sadece ardndan giderek kendimize çok daha ileri bir medeniyet ina edemeyeceimize inanyoruz. Geçmi ve mevcut tüm medeniyetlerin birikimini kullanarak, Hepsinin de ötesine geçmenin gayreti, kararll ve üretkenlii içinde olmamz gerekiyor. Tek vazgeçilmezimiz, inancmzn mastardr. Onun dndaki her eyi gelecei kucaklayacak ekilde yeniden yorumlamak, yeniden üretmek mümkündür

HER ALANDA OLDUU GB FKR ALANDA DA ÜRETC OLMANIN GAYRET çNDEYZ

Bir baka ifade ile ne insanln, milletimizin ve inancmzn binlerce yllk birikimine srtmz döneceiz, ne de modern dünyann sunduu imkanlar reddedeceiz diye konuan Erdoan, nancmzn mutlak hakikatlerinden aldmz güç ile, çok daha büyük hedefler peinde koacaz. Esasen insanolu kimi zaman iyi yönde, kimi zaman kötü yönde kendisini sürekli yenileyen bir varlktr. Kendimizi mevcut artlara hapsederek, fikri tüketicilikten öteye geçemeyiz. Biz her alanda olduu gibi, fikri alanda da üretici olmann gayreti içindeyiz. Gelecee brakacamz en kymetli mirasn, fikri bakmdan üretken nitelikli insan olduu inancyla, bu dorultuda var gücümüzle çalmay sürdüreceiz.Türkiye kuru kuruya batclk saplants yannda, yine ayn kaynan ürünü pek çok sapkn ideoloji ve akmn zehirlerine maruz kalm bir ülkedir. Fikri iktidarmzn kökü ve ruhu itibariyle bize ait olmayan bir medeniyete kaptrmamzn sebebi, bu sapkn akllarn önlerinin bilinçli bir ekilde açlmasdr. Geçmiten bugüne yaadmz nice aclarn, döktüümüz nice gözyalarnn, çektiimiz nice skntlarn gerisinde, kuaklar boyunca maruz kaldmz bu fikri istila gerçei vardr. Oysa karmzda bizim yetitirmeye çaltmz nesillerin, çok daha donanmllar, çok daha etkilileri mevcuttur. Öyleyse yapmamz gereken, kendi medeniyet birikimimize ve hedeflerimize uygun nesiller yetitirmek. Türkiyenin 2053 vizyonunun ana fikrini bu konu oluturmaldr ifadelerini kulland.

TOPYEKÜN ETM-ÖRETM REFORMU

Ülkemizin geçmiten bugüne eitim-öretim sistemi, çocuklarmza sadece maddi bilgi yükleme üzerine kurulu diyen Erdoan, unlar söyledi:

Her okul seviyesinde öretime arlk verilirken, eitim ksm ihmal edilmiidir. Özellikle medyann etkisiyle aile dahil, geleneksel eitim-öretim yaplarnn gücü azalrken, yerine daha iyisi konulamamtr. Evlatlarmzn zihin ve gönül dünyalarndaki boluk da, bat merkezli popüler kültür ürünleriyle veya sapkn akllarn hezeyanlaryla doldurulmutur. Bunun için önümüzdeki dönemde önceliimizi, aileden balayarak, eitim-öretim hayatlar boyunca, evlalarmz hakkyla yetitirmek olarak deitirmemiz arttr. Bu deiim, sradan bir müfredat tadilatnn ötesindedir. Topyekün bir eitim-öretim reformunu gerektirir. Okul öncesi ve ilkokulda tek ihtiyacmz olan deerlerini iyi bilen, inancna, kültürüne, tarihine, diline sahip çkan, ailesine ve toplumuna kar sorumluluklarn özümsemi insanlar yetitirmektir. Dier hususlar için endie etmemize gerek yoktur. çünkü evlatlarmzn, dier bilgilere sahip olabilmeleri için, önlerinde yeteri kadar uzun bir eitim-öretim hayat vardr. Ortaokul dönemini çocuklarmzn zihni ve fiziki kabiliyetlerini kefetmeye, onlarn gelecee doru alanlarda hazrlamaya yönelik bir anlayla ekillendirmeliyiz. Lise dönemini, artk ruhu zenginlemi, kendini tanm, yapabileceklerini bilen gençlerimizin somut alanlara yönelecekleri bir eitim-öretim süreci olarak tasarlamalyz. Yüksek öretimi ise, ön lisansndan lisansna, yüksek lisansndan doktorasna kadar her safhas ile milletimizin fikri iktidarnn üretim merkezleri haline dönütürmeliyiz. Bunu baardmzda tpk geçmite yaptmz gibi, kendimiz ile birlikte tüm insanlk için, aydnlk bir gelecein kapsn açm olacamza ben, üphe duymuyorum. bn Haldun Üniversitemizi ite bu hayali ete kemie büründürmenin ilk ve önemli admlarndan biri olarak görüyorum ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git