EKK toplantılarında Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ele alındı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında düzenlenen toplantılarda birden çok bakanlığı ilgilendiren eylemlerin ilerleme süreçlerine ilişkin iyileştirici unsurlar üzerinde mutabık kalınarak eylemlerin hayata geçirilmesinde kurumlar arası eş güdümün güçlendirilmesi kararlaştırıldı

Haberler 04.09.2021 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay bakanlnda 23 ve 29 Austosta gerçekletirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantlarnda küresel ve Türkiye ekonomisindeki gelimeler kapsaml ekilde ele alnd.

EKKden yaplan yazl açklamada, toplantlarda küresel aktivitede son dönemdeki gelimelerin yan sra yüksek emtia fiyatlar ve küresel enflasyonun etkilerinin deerlendirildii, gelecek dönemde gelimi ülke para politikas durularnn küresel finansal piyasalar üzerindeki olas yansmalarnn da gözden geçirildii bildirildi.

Açklamada, Türkiye ekonomisinin yln ilk yarsnda güçlü büyüme eilimini koruduu, büyümenin daha dengeli görünümü açsndan hem net d talebin hem de iç talebin pozitif katk salamasnn olumlu olarak deerlendirildii belirtildi.

Fiyat gelimeleri ve enflasyonun belirleyicilerinin kapsaml ekilde deerlendirildii ifade edilen açklamada, enflasyonla mücadeleye yönelik arz yönlü politikalarn detayl ele alnd, yatrm, üretim, istihdam ve d ticaret gelimelerinin gözden geçirildii aktarld.

Açklamada unlar kaydedildi:

Ksa vadeli d borç, uluslararas yatrm pozisyonu, finansal kesim dndaki firmalarn döviz varlk ve yükümlülükleri ile haftalk menkul kymet istatistiklerinde yaplan revizyonlara ilikin bilgilendirme yaplmtr. Makro ihtiyati önlemleri ile hal ve kooperatifçilie ilikin düzenlemelerin gözden geçirilmesi, tarmsal üretime yönelik erken uyar sistemi altyap çalmalarnn eylül ay sonuna kadar tamamlanmas, tarm ve hayvanclkta yatrm ve kapasitenin artrlmasna yönelik iyiletirme alanlarnn belirlenmesi, arazi toplulatrmas ve tarmsal destekler konusunun EKK gündemine alnmasdr.

EKONOM REFORM PROGRAMI KAPSAMINDA DEVAM EDEN çALIMALAR DEERLENDRLD

Açklamada, birden çok bakanl ilgilendiren eylemlerin ilerleme süreçlerine ilikin iyiletirici unsurlar üzerinde mutabk kalnd belirtilerek, eylemlerin hayata geçirilmesinde kurumlar aras e güdümün güçlendirilmesine yönelik karar alnd ve reformlara ilikin çalmalarn tüm paydalarn katksyla koordineli ekilde takvime uygun sürdürüldüü vurguland.

2022-2024 dönemi Orta Vadeli Programa (OVP) ilikin makro projeksiyonlarn deerlendirilerek Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana sunulmak üzere son haline getirildii bilgisine yer verilen açklamada, OVPye yönelik yol haritas ve makro tahminlerin kurul üyeleri tarafndan ele alnd, OVPnin öngörülen takvime uygun ekilde tamamlanarak uygulamaya alnmasna yönelik planlama yapld bildirildi.

Ana Sayfaya Git