Ekonomik İstikrar Kalkanı adımlarının maddi tutarı 240 milyar TL'ye ulaştı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Covid-19 pandemisi ile mücadelede devreye aldığımız Ekonomik İstikrar Kalkanı adımlarımızın maddi tutarı 240 milyar TL'ye ulaşmıştır. Bu miktar, milli gelirin yüzde 5'i civarındadır. Eğer bazı ülkeler gibi ekonomik büyüklüğünü çarpan etkisiyle ifade etmemiz gerekirse, bu rakam 525 milyar TL'yi bulmaktadır. Bu da milli gelirin yaklaşık yüzde 11'ine denk gelmektedir.” dedi.

Haberler 13.05.2020 - 23:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Albayrak, D Ekonomik likiler Kurulunun (DEK) video konferans ile düzenledii DEK Talks program kapsamnda DEK Bakan Nail Olpakn sorularn yantlad.

Albayrak, Türk özel sektörünün d ticaret, uluslararas yatrmlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik bata olmak üzere, d ekonomik ilikilerini yürütme, Türkiyenin ihracatn artrmaya katk salama ve uluslararas alanda i gelitirme çalmalarn koordine etmekle görevli DEK ailesi ile bu toplant vesilesi ile bir araya gelmi olmaktan mutluluk duyduunu belirtti.

Tüm dünyay etkisi altna alan ve küresel ekonomiye ciddi bir darbe vuran Covid-19 salgnn ekonomiye ve küresel sürece etkilerini incelemek ve buna yönelik hazrlk yapmak için sahada adm adm youn bir mesai harcadklarn ifade eden Albayrak, unlar kaydetti:

te bu kapsamda ekonominin tüm paydalaryla görümelerimizi ve istiarelerimizi sürdürüyoruz. Bugün de DEK ailesi ile gerek salgnn ekonomimize etkilerini gidermenin yollarn, gerekse Türkiye ekonomisi için yeni sürecin potansiyelini en iyi ekilde deerlendirmek için atlacak admlar konualm istedik. Salgnla mücadelemizi be temel hedef üzerine ina ettik. Vatandalarmz salgndan korumak ve hastalananlar en iyi koullarda tedavi etmek, salgndan ekonomik anlamda olumsuz etkilenenlere maddi destek vermek, ekonomik katma deer oluturan firmalarmzn geçici likidite skkl nedeniyle kepenk kapatmasnn önüne geçmek, istihdam ve hane halk gelirini korumak, salk, gda üretim ve datm, elektrik, su ve doal gaz gibi temel hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesi için gereken tedbirleri almak.

TÜM BAVURULARDA YÜZDE 85N ÜZERNDE, DÜNYADA E BENZER OLMAYAN BR GER DÖNÜ YAKALADIK

Albayrak, bu hedefler çerçevesinde yaklak 5 milyon aileye nakdi yardm yaptklarn aktararak, ini kaybeden vatandalarmz da ayrca bu yardm kapsamna aldk. KGF paketli e devam paketi kapsamnda 190 bin 453 firmamza yaklak 137 milyar TLnin üzerinde finansman saland. Buradaki irketlerin yüzde 97sini KOBler oluturdu. Aylk geliri 5 bin TLden az vatandalarmz için sunulan destek kapsamnda 5 milyon 582 bin vatandamza 33 milyar TLyi akn kaynak sunuldu. diye konutu.

1 milyon 16 bin 600 esnafa 23 milyar TLnin üzerinde finansman destei saladklarn anlatan Bakan Albayrak, tüm bavurularda yüzde 85in üzerinde, dünyada ei benzeri olmayan bir geri dönüle, finansman salama oran yakaladklarn, bankaclarn bunun ne kadar önemli detay olduunun farknda olduunu söyledi.

Albayrak, eksiklerin olabilecei, ancak devaml olarak sahadan talepleri toplamaya, gereken ilave tedbirleri almaya devam ettiklerini vurgulayarak, sözlerini öyle sürdürdü:

Yaplanlar en iyi siz i insanlarmz biliyorsunuz. Covid-19 pandemisi ile mücadelede devreye aldmz Ekonomik stikrar Kalkan admlarmzn maddi tutar 240 milyar TLye ulamtr. Bu miktar, milli gelirin yüzde 5i civarndadr. Biz sadece devreye alnan admlarn maddi tutarn dile getirmekteyiz. Eer baz ülkeler gibi ekonomik büyüklüünü çarpan etkisiyle ifade etmemiz gerekirse, bu rakam 525 milyar TLyi bulmaktadr.

Bu da milli gelirin yaklak yüzde 11ine denk gelmektedir. ster maddi tutar ister ekonomik büyüklüü dikkate aln, Türkiye salgn kapsamnda destek/milli gelir orannda dünyadaki çok iyi konumda olan ülkelerden biridir. Mali önlemlerin milli gelire orannda Fransa yüzde 5, Almanya yüzde 4,9, çekya yüzde 4,7, talya yüzde 1,4 seviyesinde kalmtr. Her zaman bu sürecin dinamik bir süreç olduunu, gerekli tüm admlarn ihtiyaç duyulan anda atlmaya devam edeceini ifade ettik.

Bakan Albayrak, salgn süresinde olduu gibi salgn sonrasnda da arzu edilen toparlanmay salamak ve ortaya çkan potansiyeli deerlendirmek için yine tüm imkanlarla vatandan, esnafn ve i dünyasnn yannda olmaya devam edeceklerini vurgulad.

ÜLKEMZ çN ORTAYA çIKAN POTANSYEL SONUNA KADAR DEERLENDRECEMZDEN Hç KMSENN ÜPHES OLMASIN

Albayrak, Türkiye olarak Covid-19 salgnyla, kur saldrlarnn etkilerini gidermek ve ekonominin baklk sistemini güçlendirmek adna youn bir mücadele verdikleri dengelenme sürecinin sonunda karlatklarn belirterek, dengelenme döneminin kazanmlarn i dünyasnn yakndan bildiini dile getirdi.

Bakan Albayrak, sözlerini öyle sürdürdü:

Yüzde 24 olan politika faizlerinin yüzde 8,75e dütüü, yüzde 35-40lara çkm piyasa faizlerinin yüzde 7-8lere dütüü, enflasyonda tek haneleri gördüümüz ve o yönde yol aldmz bir baar dönemi yakaladk. Bugün de Covid-19 salgnn ekonomimize etkilerini gidereceimizden, ülkemiz için ortaya çkan potansiyeli sonuna kadar deerlendireceimizden hiç kimsenin üphesi olmasn.Siyasi ve taban olmayan tartmalarla oluyor. ahsm özelinde konuuyorum; hiçbir dönem bu enerji tüketen, ülkeye hiçbir faydas, katks olmayan dili ve içerii muhatap almadan hedeflerimize odakl ekilde emin admlarla yürümeye devam ediyoruz.

TÜRKYENN GÜçLÜ BLANçOSU ORTADA

Bakan Albayrak, Türkiye salam bilançosu ile bu süreci en rahat atlatacak ülkelerden birisidir. diyerek, dünya ülkelerinin borçluluk durumuna bakldnda, net borçluluun milli gelire orannn bunun en önemli göstergesi olduunu söyledi.

Türkiyede bu orann yüzde 32,5 olduuna iaret eden Albayrak, bu orann gelimekte olan ülkelerin ve dünya ortalamasnn oldukça altnda olduunu kaydetti.

Albayrak, talyada bu orann yüzde 135, Portekizde yüzde 120, Belçikada yüzde 99, Fransada yüzde 98, spanyada yüzde 96, Birleik Krallkta yüzde 86, Euro Bölgesinde yüzde 84lerde olduuna dikkati çekerek, birçok açdan bakldnda Avrupada yüzde 60 denilen Maastricht Kriterlerinin bile tutturulamadnn görüldüünü, Türkiyenin güçlü bilançosunun ortada olduunu dile getirdi.

Bundan sonraki süreçte de en iyi, en doru politikalar uygulayacaklarn vurgulayan Bakan Albayrak, unlar kaydetti:

Önümüzde çok ama çok umut verici bir dönem var. Benim hayat bak açm bu. Bardan hep dolu tarafn daha da artrarak pozitif ve güçlü bir gündemle yolumuza devam edeceiz. Bu dönemi tüm d ticaretimizi yeniden ele alacak kapsaml bir bak açsyla kurgulayacaz. Hatta kurgulamaya baladk, yaknda çok farkl admlar görmeye devam edeceiz. Salk alannda ortaya koyduumuz baar, Türkiyenin salgn süresince dünyann tamamna uzatt yardm eli, ülke says 60 geçti, milletimizin sergiledii esiz dayanma fotoraf her anlamda bir güven ülkesi olduumuzu bir kez daha ispatlad.

KEARNEY RAPORU DEERLENDRMELERNN ÖTESNDE FIRSATLARA VE POTANSYELE SAHP OLDUUMUZU BLYORUZ

Uluslararas danmanlk irketi Kearneynin Türkiye ile ilgili Türkiyeyi Gelecein Küresel Deer Zincirlerinde Konumlandrmak adl bir rapor yaynladn anmsatan Bakan Albayrak, sözlerine öyle devam etti:

Türkiyenin Covid-19 sonras deiimlerden en çok fayda salayacak ülkelerin banda geleceini vurguluyor. Salgnn etkisiyle tedarik zincirlerinin ksalacan ve Avrupa ülkelerinin yakn yerlerde üretim yaptrmay tercih edecei öngören bu rapor, bu eilimin Türkiyenin yldznn parlamasna yol açacan ifade etti. Türkiyenin toplam ihracatnn salgn sonras dönemde yllk bazda 16 milyar dolar art gösterecei tahmininde bulunan bu raporun deerlendirmelerinin ötesinde frsatlara ve potansiyele sahip olduumuzu biliyoruz. Özellikle dijitalleme ve e-ticarette dünyann en iyi ülkelerinden birisi durumundayz. Dünyann bir kez daha önemini anlad salk alannda gerek altyapmz gerek teknoloji üretim kapasitemizi daha iyi deerlendireceiz.

Tarmda, üretim kapasitesini artracak, tedarik zincirini güçlendirecek, ihracattaki konumu daha da ileriye tayacaklarn aktaran Albayrak, imdiden küresel alanda kayan yatrmlar için öncelikli tercih ülkesi sinyallerini almaya baladk. Sizlere de bizlere de geliyor. Özellikle DEK ailesine çok önemli bir i düüyor. Bunu sizlerle birlikte en iyi ekilde deerlendireceiz. Turizmde, güçlü salk sisteminde ve Korona sertifikas uygulamalar ile önce iç turizmde ardndan d turizmde güven verecek ve canlanmay salayacak admlar atmaya baladk. diye konutu.

Albayrak, bu dönemi bir kuluçka bir tohum atma dönemi olarak deerlendirdiini belirterek, DEKin tüm ülke bazl i konseyleri bu dönem durmadan interaktif bir politika, diplomasi, ekopolitik, ekodiplomasi yürütmeli. Tüm ilikili olduu ülkelere, networklerine Türkiyenin frsatlarn anlatma noktasnda etkin kullanmalyz. bazl konseyleri yeni yatrm alanlarn, yeni ihracat alanlarn çok iyi aratrmallar. Biz sizden gelen her teklife açz. Türkiye yakn zamanda çok daha iyi bir noktaya gelecek. eklinde konutu.

Albayrak konumasnn ardndan DEK üyelerinden 550 i adamnn katld video konferansta sorular yantlad.

Ana Sayfaya Git