Elazığ cezaevinde neler oldu?

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, Elazığ Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporu'nu kabul etti.

Haberler 21.02.2020 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Alt Komisyon, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman bakanlnda topland.

Toplantnn açlnda konuan Yayman, 9 Kasm 2019da Elaz Ceza nfaz Kurumlarnda incelemelerde bulunduklarn, komisyonun youn bir program içerisinde çalmalarn sürdürdüünü ve Meclisin en youn çalan alt komisyonlarndan birisi olduklarn kaydetti.

Yayman, komisyonda çalrken parti rozetlerini bir kenara brakarak, insan hakkn, onurunu ve erefini önde tutan bir çalma içerisinde olmay prensip edindiklerini söyledi.

Elaz Ceza nfaz Kurumlar nceleme Raporunda nitelikli bir deerlendirme yapldn belirten Yayman, cezaevinde dile getirilen tüm görülerin raporda yer aldn kaydetti. Yayman, raporda, görü yerindeki saatin durmasna kadar ayrntl bir husustan balayarak, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin saysnn fazla olmasn, yemeklerin nitelii, annesiyle beraber kalan çocuklarn durumu ve insanlarn revire giderken karlatklar muameleler ile ilgili çok kapsaml, nitelikli deerlendirmelerin bulunduuna iaret etti.

Yayman, sözlerini öyle sürdürdü:

Türkiyenin 1990l, 1980li yllardaki insan haklar ihlallerinden ve ikence iddialarndan bugün bir cezaevindeki saatin durmu olmasna gelmi olmas, toplamda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu meselede ald mesafeyi göstermektedir. Bu çok önemlidir. Eksiklikler, hatalar olabilir. Bizim de görevimiz bu eksiklikleri söylemek ve Meclisin denetim yetkisiyle bu sorunlarn giderilmesi için çalmak. Devletimizi, milletimiz karsnda aypl hale getirecek uygulamalara hepimiz karyz. Cezaevlerinde, yasann, hukukun ve teamüllerin ötesinde birtakm ahsi davranlar kabul etmemiz mümkün deildir.

BANYO, YATAK ODASI, TUVALETN ç KAMERA LE ZLENMYOR

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ylmaz çiftçi, Elaz Ceza nfaz Kurumlar nceleme Raporunu incelediklerini, raporun katklar sunduunu belirterek, alt komisyonun raporlarnn önemli olduunu anlatt.

çiftçi, komisyonun daha önceki raporlarnda acilen çözülmesi gereken önerilerinden yaplabilecek olanlarnn yapldn belirterek, Sincan Cezaevinde su ve snmayla ilgili tespitlerin derhal çözüldüünü ifade etti.

Elazda eski ve yeni yaplan cezaevlerinin bulunduunu anlatan çiftçi, ortak kullanm alan ve havalandrma bahçelerinin, güvenlik amaçl olarak güvenlik kamerasyla izlendiini ancak mahremiyeti ihlal edecek ekilde kamera yerletirilmediini söyledi.

çiftçi, Ortak alandaki banyo ve tuvalet kaplarnn d ksmnn görülmesi güvenlik bakmndan önemlidir. Banyo içerisinin, yatak odasnn, tuvaletin içinin kamera ile izlenmesi asla söz konusu deildir. Bunun sebebi de örgüt veya baz suç gruplarna dahil kiiler tarafndan ilenecek suçlara kar kontrol, güvenlik maksatl olarak bu izleme yaplmaktadr. çünkü ortak alanda, kamerann görmedii bir alanda iddet ya da cinsel saldr gibi... Dolaysyla eer kameradan tuvalete ya da banyoya iki kii birlikte girmise buna güvenlik açsndan derhal müdahale edilmektedir. dedi.

Hastane sevklerinde gecikmeler ya da kelepçeli muayene ile ilgili bir takm deerlendirmelerin bulunduunu anmsatan çiftçi, kurumlarda aile hekimlii sisteminin bulunduunu anmsatt. çiftçi, Kurumda ilem yaplacak hükümlü ve tutuklularn burada aile hekimliinde muayenesi ve tedavisi yaplmaktadr ama kurum dna sevk edilmesi gereken hastalarn durumuna göre ikinci basamak ya da üçüncü basamak salk kurulularna sevkleri yaplmaktadr. diye konutu.

çiftçi, kelepçeyle muayeneyle ilgili eletirileri de yantlad. çiftçi, kurum içi muayenelerde böyle bir skntnn olmadn, kurum d hastanelerde yaplan sevklerde, sevk ileminin jandarma tarafndan yerine getirildiini ve kelepçe uygulamasnn da jandarma tarafndan deerlendirildiini söyledi. çiftçi, Jandarma ilk planda belki güvenlik kaygsyla hareket ettii için daha sk kelepçe uygulamas yapmaktadr. Onun deerlendirilmesini jandarma yapyor. Doktorun talep etmesi halinde kelepçeli muayene yaplmaktadr. Baz hastalar bunu kabul etmedikleri için de kuruma geri dönmektedirler. Bunun ayarlamas da tamamen doktor ve jandarma tarafndan yaplmaktadr. deerlendirmesinde bulundu.

TESPTLERN ÜZERNE GDLMES GEREKYOR

HDP Mardin Milletvekili Ebrü Günay, Elaz Cezaevinde en çok sorunun yaandn ve ziyaretlerinden sonra da sorunlarn kendilerine yansmaya devam ettiini savundu. Günay, tuvalet ve banyo kaplarnn kameralarla gözlenmesinin doru olmadn, özel hayatn mahremiyetini engellediini savundu.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, not ald bütün ikayetlerin raporda yer aldn belirterek, Genel anlamyla güzel bir rapor hazrlamlar. Raporun güzel olmas cezaevi koullarnn iyi olduu anlamna gelmiyor aksine bu yaplan tespitlerin de üzerine gidilmesi gerekliliini ortaya koyuyor. Elaz Cezaevi en çok ikayet aldmz cezaevlerinden birisi. dedi.

BUNU BALTALAMASINA MÜSAADE ETMEMEMZ LAZIM

AK Parti Diyarbakr Milletvekili Oya Eronat ise raporda her eyin yer aldn ve bir çok sorunun kalabalktan kaynaklandn ifade etti.

Eronat, Hükümlü ve Tutuklu Haklarn nceleme Alt Komisyonu bulunmasna ramen bir siyasi partinin, cezaevlerinde yaananlara ilikin aratrma komisyonu kurulmas önergesi vermesini eletirerek, Biz burada ne yapyoruz? çok iyi bir komisyonuz ve tarafsz bir ekilde çalyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar ise insan haklar konusunda, özellikle cezaevleriyle ilgili Türkiyenin oldukça mesafe aldn belirterek, Geçmile mukayese edilmeyecek kadar güzel mesafelerimiz var. Yerelde cezaevindeki bir infaz koruma memurunun veya orada görevli olan müdürün, bunu baltalamasna müsaade etmememiz lazm. görüünü paylat.

Konumalarn ardndan Elaz Ceza nfaz Kurumlar nceleme Raporu kabul edildi.

Ana Sayfaya Git