Elitaş'tan 'OHAL' açıklaması: Tezkere geldiği takdirde oylanıyor

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Sayın Cumhurbaşkanı OHAL ile ilgili uzatmayı arzu etmediği takdirde, TBMM'nin yetkisi, cumhurbaşkanı tarafından tezkere geldiği takdirde oylanıyor. 'OHAL, 18 Temmuz günü saat 24.00'den itibaren kalkıyor' demektir" dedi.

Haberler 06.07.2018 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakanvekili Elita, TBMMde milletvekili kaydn yaptrd. Elita, kayt ilemi sonras gazetecilerin Meclis gündemine ilikin sorularn yantlad. Meclisin, 7 Temmuz Cumartesi günü saat 14.00de toplanacan kaydeden Elita, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, yemin töreninin birinci ksmna katlacan söyledi. Cumhurbakan Erdoann, 9 Temmuz Pazartesi günü yemin edeceini belirten Elita, ardndan Türkiyede Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçileceini vurgulad. Elita, 7 Temmuzda grup bakan ile grup bakanvekillerinin seçileceini, yeni sisteme yönelik olarak grup iç yönetmeliinde deiiklik yaplacan dile getirdi.

Olaanüstü hal (OHAL) ile ilgili soru sorulan AK Parti Grup Bakanvekili Elita, unlar söyledi:

9 Temmuzdan sonra Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçildiinden dolay Cumhurbakannn, TBMMden bir talebi olmas lazm. Sayn Cumhurbakan OHAL ile ilgili uzatmay arzu etmedii takdirde, TBMMnin yetkisi, cumhurbakan tarafndan tezkere geldii takdirde oylanyor. OHAL, 18 Temmuz günü saat 24.00den itibaren kalkyor demektir.

OHAL KHKsnda, ihraç ve geri dönenlerle ilgili bir düzenleme ortaya çkabilir. Uyum KHKsnda u olabilir, bunun çalmasn yaptk. Hem cumhurbakan hem milletvekili seçimleri ayn anda yapldndan dolay yeminle ilgili ne içtüzükte ne Cumhurbakan Seçim Kanununda düzenleme var. Cumhurbakan Seçim Kanununun 21. maddesinde bir deiiklie ihtiyaç hasl oluyor; 3 gün içinde 9 Temmuz tarihinde yapabilmemiz için. Mevcut hale göre, cumhurbakannn mazbatasn ald gün TBMMde yemin etmesi gerekiyor. Ama yemin etmemi bir parlamento önünde de cumhurbakannn yemin etmesi uygun bulunmadndan sanki uyum KHKsnda böyle bir düzenleme olabilecek gibi Cumhurbakannn 9unda yemin edebilme imkann salayabilmek için.

Ana Sayfaya Git