Emine Erdoğan'dan dünya liderlerinin eşlerine "Arakan" mektubu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Bangladeş ziyaretinin ardından dünya liderlerinin eşlerine mektup gönderdi

Haberler 17.09.2017 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoan, Banglade ziyaretinin ardndan dünya liderlerinin elerine mektup gönderdi.

Cumhurbakan Erdoann ei Emine Erdoan, Myanmarn Kuzey Rakhayn eyaletindeki insanlk dramna dikkati çekmek ve Bangladee snmak zorunda kalan Arakanl Müslümanlara yardm ulatrmak üzere gerçekletirdii Banglade ziyaretinin ardndan, dünya liderlerinin elerine uluslararas toplumu harekete geçirme konusunda i birlii teklifi içeren bir mektup kaleme ald.

Dünya liderlerinin elerine gönderilen Emine Erdoann mektubu, Deerli Hanmefendi, ahsnz ve ülkeniz halklarn en kalbi duygularla selamlayarak, geçtiimiz hafta Bangladee yaptm ziyarete dair duygu ve düüncelerimi sizinle paylamak istiyorum. cümlesiyle balyor.

Emine Erdoan, Myanmarn köklü geçmie sahip topluluklarndan birisi olan Rohingya Müslümanlarnn son günlerde iddetlenen bir baskyla kar karya olduuna dikkati çekti.

On yllardr seçme-seçilme hakk dahil siyasi ve toplumsal haklardan mahrum, zor koullarda yaayan bu topluluun imdi ölmekle komu bir ülkeye snmak arasnda bir tercih yapmak durumunda bulunduuna vurgu yapan Emine Erdoan, 25 Austostan bu yana binden fazla insann hayatn kaybettiini, yüz binlerce sivilin de Bangladee snmak zorunda kaldna iaret etti.

Türkiye konuyla diplomatik ve insani açdan yakndan ilgilenmektedir

Emine Erdoan, geçen hafta Banglade-Myanmar snrnda bulunan Kutupalong mülteci kampna yapt ziyaretin kendisini derinden etkilediini belirterek, mektubunda u ifadelere yer verdi:

Uluslararas kamuoyunun kulan tkad ve görmemeyi tercih ettii bu insanlk dramnn çada olmak gerçekten utanç vericidir. Evi yaklm, tecavüze uram, çocuklar ve eleri gözleri önünde öldürülmü nice kadnn hikayesini dinlemek heyetime ve bana büyük ac vermitir. lk etapta, 1000 ton insani yardm ulatrdmz kamplardaki kadnlarn ve çocuklarn çaresiz baklarn sanrm hiç unutmayacam.

2012 ylnda da ziyaret ettiim Myanmarda sk sk tekrarlanan bu insani krizin kalc çözüme kavuturulmas gerekmektedir. Türkiye konuyla diplomatik ve insani açdan yakndan ilgilenmektedir. Ne yazk ki yaananlar, nsan Haklar Evrensel Bildirgesinin rk, cinsiyeti, dili, dini, görüleri ve kökenleri ne olursa olsun, herkesin insan haklarnn devletler tarafndan korunmas zorunluluunu içeren ikinci maddesini açkça ihlaldir.

Bir anne, bir kadn ve bir insan olarak...

Emine Erdoan, mektubunda, Bir anne, bir kadn ve bir insan olarak, hiçbir etnik ve dini ayrm yaplmakszn, herkesin birlikte insanca yaayabildii bir dünya tesis etmek zorunda olduumuzu düünüyorum. Bu balamda, lider eleri olarak sürece olumlu katk salayacak insani çabalarda buluabilmeyi ve böylelikle uluslararas toplumu harekete geçirebilmeyi umud ediyorum. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyenin dünyann en büyük ikinci insani yardm salaycs olduuna dikkati çeken Emine Erdoan, 3 milyon Suriye ve Iraklya ev sahiplii yapmakla beraber rk ve inanc ne olursa olsun, dünyann tüm mazlumlarna devlet kurumlar ve sivil toplum kurulular kanalyla her zaman el uzatma kararllnda olduklarn vurgulad.

Emine Erdoan, 2012de ve geçen hafta yaplan ziyaretlerin de bu kararln bir göstergesi olarak deerlendirilmesi gerektiini belirterek, mektubunu, Bu duygu ve düüncelerle, dünya barn gerçek anlamda kurabileceimiz günler özlemiyle, selam ve sayglarm sunuyorum. ifadesiyle tamamlad.

Ana Sayfaya Git