Ensarioğlu'na terör soruşturması

Eski AKP milletvekili Galip Ensarioğlu hakkında, 2015 yılında Diyarbakır’da bir PKK'lının taziyesine katıldığı gerekçesiyle "terör" soruşturması başlatıldı. Ensarioğlu, savcının çağrısı üzerine önceki gün ifade verdi.

Haberler 25.11.2020 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, Adalet ve Kalknma Partisi (AK Parti) Diyarbakr eski Milletvekili Galip Ensariolu hakknda, silahl terör örgütünün propagandasn yapmak suçlamasndan soruturma balatt.

FADEYE çARILDI

Soruturmay yürüten Terör Suçlar Soruturma Bürosu, Diyarbakrn 24üncü ve 26nc dönem Milletvekili olan Ensariolunu üpheli sfatyla ifadeye çard. Önceki gün Diyarbakr Adliyesine giden Ensariolu, soruturmay yürüten Cumhuriyet Savcsna hakkndaki iddialarla ilgili ifade verdi.

Ensarioluna, Irakn engal bölgesinde DEAla çkan çatmada ölen PKK/YPG örgüt üyesinin 2015 ylnda Diyarbakrn Dicle ilçesinde yaplan taziyesine katlp katlmad ve ne amaçla katld soruldu. Ensariolu, ifadesinin ardndan adliyeden ayrld.

CMERe ikyet etmiler

Soruturma ile ilgili DW Türkçenin sorularn cevaplayan Ensariolu, taziyeye katldn söyledi. Bir arkadann olunun 2015 ylnda DEA ile çatmada hayatn kaybettiini ifade eden Ensariolu, o taziyeye katlp bir tweet attn söyledi. Att tweetin sosyal medyada konu olduunu ifade eden Ensariolu, Örgüt mensubunun cenazesine giden siyasetçi söz konusu olunca sosyal medyada sürekli konu oldu. Bu durumu CMERe (Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbakanl letiim Merkezi) de yazmlar. Kemal Klçdarolunun da bu konuda bir açklamas vard. Ona verdiim cevap da sosyal medyada çok konu edilmiti. Savclk bu konuda bir soruturma açm dedi.

PYD TERÖR ÖRGÜTÜ LAN EDLMEMT

Sorgu srasnda kendisine, Terörist cenazesine gittiniz mi, gitmediniz mi? sorusunun sorulduunu söyleyen Ensariolu, Gittiimi söyledim. Cenazeye gitmek, o örgütü veya o eylemi meru gördüün anlamna gelir. Ama ben cenazeye deil taziyeye gittim. Taziyede aileye basalna gidilir, ailenin acs paylalr. Örfümüzde, geleneklerimizde bu vardr. Her ne sebeple ölürse ölsün, geleneklerimize göre ailesine basalna gidilir. Taziyeye gitmek örfümüzün gereidir. Cenazeye katlmak ise o eylemi, o örgütü olumlamak anlamna gelir. Ben hiçbir cenazeye katlmadm, ancak taziyelere de belirttiim sebeplerle gittim. Ben taziyelere gittiimde 2015 ylyd, PYD, Türkiye Cumhuriyeti tarafndan terör örgütü ilan edilmemiti. O zaman 2 bin 700 PYD yaralsnn Urfa, Antep, Ankaradaki hastanelerde tedavi edildii dönemdi. 3 bin 500 ton gdann Kobaniye gönderildii, pemergelerin ar silahlarla Kobaniye gittii dönemdi. Dier taraftan cenazeye katlmakla, taziyeye gitmek arasnda fark var. Taziyeye gitmek örfümüzün gereidir, cenazaye katlmak o örgütü veya eylemi sahiplenmek anlamna gelir diye konutu.

Ana Sayfaya Git