Erbaş hutbeye kılıç ile çıktı

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya Camii'nde ilk hutbe kılıç geleneğiyle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından irad edildi. Erbaş, "Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih'in emaneti" başlıklı hutbesini okumak için minbere kılıçla çıktı.

Haberler 25.07.2020 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hutbede Klç Gelenei

Osmanldan kalan bu gelenee göre eski cami imam hatipleri, cuma ve bayram hutbeleri için minbere klçla çkyor. Glenein ardndak hikaye ve mesaj u ekilde:

Cuma hutbeleri klçla veriliyor.

Türk tarihinde klç kuanmann ayr bir önemi vardr. Merasimler düzenlenir, o an bir bakma ölümsüzletirilir. Tarihteki Türk devletlerinde ve Osmanl mparatorluunda bu ann anlam daha da bir özeldir. Padiahlarn klç kuanma merasimleri, onlarn yönetimi devraldklar, hükümdarlklarn ilan ettikleri anlamna geliyor. Osmanl imparatorluunda devlette hükümranln alameti olarak görülen klç kuanma merasimlerinin yapld mekanlar zaman zaman camiler olmutur. O camilerden biri de, Osmanlya bakentlik yapm olan Edirnedeki Eski Camiidir. Klç gelenei, kuanma anlamnda olmasa da asrlardr sembolik olarak yaatlyor bu camide. Cuma günleri ve bayram namazlarnda hutbeye klçla çklyor. Eski Camide hutbede klç tamann tabi ki tad bir mesaj var. Hatta o mesajda klc hangi elle tutacann dahi özel anlam sözkonusu. Sa ele alnan Klç, kullanma niyetini ortaya koyuyor ve düman korkutmay amaçlyor. Hutbelerde klç sol ele alnyor. Bu da, dosta güven verme amacn tayor.

Ana Sayfaya Git