Erbil ve Bağdat yönetimlerinden "Sincar anlaşmasına destek" vurgusu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) temsilcileri ve Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in Erbil'deki görüşmesinde, yaklaşan seçimler ve Bağdat-Erbil ilişkileri ele alınırken "Sincar anlaşmasına destek" vurgusu öne çıktı.

Haberler 13.10.2020 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IKBY Bakanlnn resmi internet sitesinden yaplan açklamaya göre IKBY Bakan Neçirvan Barzani, Babakan Mesrur Barzani, Bakan Yardmcs Mustafa Seyit Kadir ve Meclis Bakan Revaz Faik, Irak Cumhurbakan Berhem Salih ile Erbildeki Bakanlk konutunda bir araya geldi.

Görümede Irakta yaklaan seçimlere destek mesaj verilirken ülkenin içinden geçtii ekonomik, güvenlik ve salk krizi de gündeme geldi.

Iraktaki dost ülkelerin temsilciliklerinin korunmas gerektii vurgusu yaplan görümede ayrca ülkenin istikrarnn korunmasna yönelik çabalara destek mesaj verildi.

Badat ve Erbil arasnda imzalanan Sincardaki sorunlarn çözümüyle ilgili anlama da görümede ele alnd. Taraflarn anlamaya destek verdii belirtilen açklamada, statüsü tartmal dier bölgelerdeki durumun da masaya yatrld kaydedildi.

Görümede ayrca Türkiye snrnda bulunan Serzer Snr Kaps Asayi Müdürü Gazi Salih lhann, Duhok kentinde öldürülmesi de knand. Erbil Asayi Genel Müdürlüü, lhann 8 Ekimde PKK tarafndan öldürüldüünü açklamt.

- Badat ve Erbil arasnda imzalanan Sincar anlamas

Badat ve Erbil arasnda statüsü tartmal bölgelerden biri olarak bilinen ve terör örgütü PKKnn varlk gösterdii Sincardaki sorunlarn çözümüyle ilgili 9 Ekimde bakent Badatta yaplan toplantda anlamaya varld duyurulmutu.

Irak Babakan Mustafa el-Kazminin liderliinde yaplan toplantya, Birlemi Milletler Genel Sekreterinin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, IKBY heyeti ve Ezidi toplumu temsilcileri katlmt.

Irak Babakanlk Sözcüsü Ahmed Molla Talal, toplant sonras yapt açklamada, Babakan Kazminin himayesinde, Sincarda hükümetin kontrolünü güçlendirmek ve dardan gelen gruplarn (terör örgütü PKK) gücünü krmak için idari ve güvenlik açsndan tarihi bir anlama yapld. ifadelerini kullanmt.

Ulalan metne göre, PKKnn bölgedeki varlna son verilecek. Sincarn güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imar için Badat ile IKBY arasnda ortak komite kurulacak.

Ana Sayfaya Git