Erbil ve Kerkük'te görüşmelerde bulunan CHP heyetinden açıklama

Erbil ve Kerkük'te görüşmelerini tamamlayan CHP heyetinin başkanlık eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, 'Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı' (OBİT) kurulması önerisinde bulunduklarını belirterek," Terörün artık son bulmasını istiyoruz. Terörle şiddet demokrasinin, sosyal ve ekonomik gelişmenin, refahın ve toplumsal barışın önündeki en önemli engeldir" dedi.

Haberler 09.09.2021 - 11:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ouz Kaan Salc bakanlndaki CHP heyeti, Erbil ve Kerkükteki görümeler yapt. CHP D likilerden Sorumlu Genel Bakan Yardmcs Emekli Büyükelçi Ünal çeviköz, Parti Meclisi Üyesi Nevaf Bilek, Prof. Dr. Mehmet Hasan Ekenin içinde bulunduu heyet görümelerini tamamlayarak Türkiyeye döndü. Bata Mesud Barzani olmak üzere bölgesel yönetim yetkilileri, Bölgesel Yönetim Bakan Neçirvan Barzani, meclis bakan, yardmclar, Ezidi toplumunun ileri gelen yetkilileri, Irak Türkmen Cephesi yetkilileri, Türkmen Reform Partisi gibi çok sayda yetkili ile görüen heyet ziyarete ilikin basn açklamas yapt.

CHP stanbul l Bakanlnn Saryerdeki yeni binasnda düzenlenen basn açklamasnda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Bakan Yardmcs Ouz Kaan Salc konutu.

BÖLGE ÜLKELERNN BÜYÜK ZARAR GÖRDÜÜ DÜÜNCESNDEYZ

Ziyaret ile gözlemlerini Dileri Bakanlna bir rapor olarak ileteceklerini belirten Salc, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bölgemizde son yllarda giderek artan terör, huzursuzluk ve istikrarszlklardan bölge ülkelerinin büyük zarar gördüü düüncesindeyiz . Bu sorunlarla mücadelede askeri yöntemlerin ötesinde gerekli çabalarn ve diplomasinin tüm olanaklarnn devreye konulmasn önemsiyoruz. Biz hep diyalogdan yana olduumuzu, bölgemizin sorunlarnn konuularak ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiini savuna geldik. Bölgemizde bar, istikrar ve huzur içinde bir arada yaanabilmesi için böyle bir yaklama büyük ihtiyaç duyulmaktadr. Yurtdnda yaayan akrabalarmz ile bu diyalogla bu anlayn temel direklerinden biridir. Bu nedenle akrabalarmzla konumay ve konuann birbirimizi daha iyi anlamamza yardmc olacan düündüümüz için Erbilde Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde, Erbil ve Kerkükte ise Irak Türkmen Cephesi nezdinde görümelerimizi gerçekletirdik dedi.

TÜRKMEN KARDELERMZN TALEPLER VAR

Salc, Iraktaki Türkmen kardelerimizin kamu oyununda duymasn istedii talepleri var. Özellikle Kerkük bölgesinde Türkiyeden devlet ya da özel sektör tarafndan yatrm yaplmasn talep ediyorlar. Hastaneye ihtiyaçlar var. Hastane talepleri çok önemli ve öncelikli. Bölgenin kalknmas ve eitim seviyesinin yükselmesi için üniversite talepleri var. Üniversite eitimi almak isteyen gençler bölge ülkelerine dalmak zorunda kalyorlar diye konutu.

TERÖRÜN ARTIK SON BULMASINI STYORUZ

Bata Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri yllardr terörle mücadele ediyorlar diyen Salc,Terörün artk son bulmasn istiyoruz. Terörle iddet demokrasinin, sosyal ve ekonomik gelimenin, refahn ve toplumsal barn önündeki en önemli engeldir. Bölgede adil, eit ve hakarete dayal bir ibirliiyle hepimizin refahnn birlikte güçleneceine inanyoruz. Bunun için ikinci yüzyla çar beyannamemizde de yer alan ve ksaca OBT olarak bilinen Orta Dou Bar ve birlii Tekilat ad altnda bir giriim önerdik. Türkiye, Irak, ran ve Suriyenin balatacaklar böyle bir ibirlii araynda bölgedeki tüm paydalarn ve akraba topluluklarn önemli katk salayabileceini düünüyoruz. Bu giriimi kimseyi ötelemek, ayrmcla tabi tutmak gibi bir amac yok. Asl amaç, kendi bölgemizde istikrar, bar ve huzur ortamn salayacak giriimlerin bölge ülkelerinin kendi inisiyatifi ile balatlabilmesidir ifadelerini kulland.

Bir soru üzerine Salc ,Cumhuriyet Halk Partisi, Kürt sorununun çözümüyle ilgili konuan deil ayn zamanda en çok yazl materyal üreten siyasi parti. Cumhuriyet Halk Partisi ondan önce Sosyal Demokrat Halkç Parti yani bu siyasi gelenek Kürt sorunuyla ilgili düünen, tartan ve bu konuda çözüm önerilerini srarla ortaya koyan eletirileri olduu zamanda eletirilerini yapmaktan kaçnmayan bir siyasi parti. Bizim önceliimiz çok açk. Türkiyenin üniter yaps içinde demokratik yollarla parlamento zemininde. Bu üç balk altnda bizim Kürt meselesini kendi aramzda konuarak kendi ülkemizdeki dinamiklerle çözebileceimiz kanaatindeyiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git