Erbil'e uçuş yasağı kalktı

Başbakan Yıldırım: Türkiye ve Avrupa'dan Erbil'e sivil amaçlı uçuşlar gerçekleştirilebilecek.

Haberler 24.03.2018 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm, Malum hiçbir ekilde uygun görmediimiz Kuzey Irak referandumundan sonra hava sahasn kapatmtk. imdi Irak merkezi hükümeti hava sahasn açt. Biz de ayn dorultuda hava sahamz bugün itibariyle açyoruz dedi.

BABAKAN Binali Yldrm, Hiçbir ekilde uygun görmediimiz Kuzey Irak referandumundan sonra hava sahasn kapatmtk. Irak merkezi hükümeti, hava sahasn açt. Biz de ayn dorultuda hava sahamz açyoruz. Bugün itibaryla Türkiye ve Avrupadan Erbile sivil amaçl ticari uçular gerçekletirilebilecek dedi.

Babakan Yldrm, Ankaradaki Cebeci Camiinde cuma namaz kldktan sonra basn mensuplarnn sorularn yantlad. Dolarn dün gece 4 lira seviyesine yükselmesi hatrlatlan Yldrm, unlar söyledi:

Dolarn Türk liras karsnda deer kazanmas ihracat olumsuz etkilemez. Aksine olumlu yönde katks olur; ama kurlardaki bu deikenlik geçici bir durumdur. Malum, Türkiyenin dünyaya açk bir ekonomisi var. Zaman zaman dalgalanmalar olabilir, bunlarn etkileri de snrldr ve geçicidir. Dolaysyla asl olan orta ve uzun vadede ekonominin salkl bir ekilde ilemesidir. Bugün malum isizlikle ve istihdamla ilgili veriler açkland. Ortada vadedeki plana uygun ekilde istihdama katlmda çok önemli, yüzde 52- 53 orannda katlm olmasna ramen geçen sene önemli ölçüde istihdama, istihdam salayc düzenlemeler yaptk ve bunun sonuçlarn da gördük. Dolaysyla Türkiyede bir yandan i gücüne katlm artyor bir yandan da katlanlara i bulma konusunda hükümetimizin düzenledii çok önemli çalmalar var. Ekonomimiz ile ilgili zaman zaman deerlendirme kurulular, zaman zaman birtakm spekülasyonlar hiç bir ekilde Türk ekonomisinin gidiatn olumsuz yönde etkilemez. Bütün makroekonomik göstergelerimiz gayet iyidir, bütçemiz, bütçe gelirlerimiz planlanann üzerinde seyrediyor. Bu sene kurulan irket says bir önceki yla göre artm vaziyette. Kapasite kullanm oran artm vaziyette. çok yaknda da özel, süper tevik dediimiz tevik sistemini de kamuoyuyla paylam olacaz. Dier yandan Dou ve Güneydou ile ilgili 6nc bölge art tevik sistemini de yürürlüe koyduk. Dolaysyla ekonomi açsndan herhangi bir tereddütte mahal yok.

ABD, BRTAKIM YANLILARINA RAMEN HALA MÜTTEFKMZ

ABDli bir heyetin ay sonuna doru Türkiyeye gelecei ve Patriot hava savunma sistemine ilikin yeni teklif verecei yönündeki haberler sorulan Babakan Yldrm, Türkiye, NATO üyesi bir ülke. Dolaysyla NATOnun snrlar Türkiyenin güney snrlarndan balyor. Türkiyenin güney snrlarn teminat altna alacak her türlü ortak çalmaya biz scak bakyoruz. ABD, Suriye bölgesinde birtakm yanllarna ramen hala bizim müttefikimizdir. NATOda ortamzdr. O bakmdan Patriotlar ve NATOyla uyumlu dier savunma sistemlerine yönelik çalmalarmz devam edecek. Bunlar S-400lerin bir alternatifi deildir. S-400 bamsz, NATO sisteminde müstakil bir savunma sistemidir ve Türkiye bu konuda zaten kararn vermitir. Türkiye bu konuda zaten kararn vermitir. Bu Patriot konusunda düüncelerimizi ortadan kaldrmyor dedi.

KUKULARI YARGIYA NTKAL ETTRMEK DAHA DORU OLUR

AK Parti Gaziantep Milletvekili amil Tayyarn Gaziantepte FETÖ borsas kurulduu iddias da sorulan Babakan Yldrm, Bu konuyla ilgili Genel Bakan Yardmcmz Hayati Yazc Bey, gerekli açklamalar yapt arkadamzla görümeleri gerçekletirdi. Türkiye topyekun olarak bana en büyük belalardan biri olan FETÖ ile amansz mücadele veriyor. Bu mücadele hakknda üphe uyandracak her türlü giriim asla ve asla kabul edilemez. Bir arkadamzn bu yönde kukular varsa bunu kamuoyu ile paylamak deil, partimizin yetkili organlarna ya da yargya intikal ettirilmesi daha doru bir yol olur. O bakmdan ümit ederim, bundan sonraki memleketin genel güvenliine ilgilendiren konuyla ilgili daha dikkatli olurlar diye konutu.

ERBLE SVL AMAçLI UçULAR GERçEKLETRLEBLECEK

Babakan Yldrm, Kuzey Irak referandumu sonras kapatlan hava sahasnn bugün itibaryla açldn duyurarak, unlar söyledi:

Malum hiçbir ekilde uygun görmediimiz Kuzey Irak referandumundan sonra hava sahasn kapatmtk. imdi Irak merkezi hükümeti hava sahasn açt. Biz de ayn dorultuda hava sahamz bugün itibaryla açyoruz. Bugün itibaryla Türkiye ve Avrupadan Erbile sivil amaçl ticari uçular gerçekletirilebilecek; ancak Süleymaniyeye herhangi bir uçu gerçeklemeyecek. çünkü Süleymaniyede ülkemize yönelik terör örgütünün faaliyetleri youn bir ekilde devam ediyor. Bugün itibariyle akama doru hava sahas açlm olur. Sefer planlamas THY ve dier hava yollarnn planlamasna göre gerçekleecek. Türkiye terör tehdidi karsnda herhangi bir zaman ve yerle snrl olmakszn mücadelesini kararllkla sürdürüyor. Malum Zeytin Dal, Frat Kalkan ve zaman zamanda Kuzey Irak bölgesine havadan karadan operasyonlarmz gerçekleiyor. Bundan sonrada tehdit nerede gözükürse nerede belirgin hale gelirse bu noktalarda gerekli operasyonu yapma hakkmz sakldr. Uluslararas hukuktan ve ülkemizi milli güvenlik kayglarndan kaynaklanan bu hakkmz kullanmaktan imtina etmeyiz.

Ana Sayfaya Git