Erdoğan: 1220 kilometrekare alanı temizledik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin "Şu ana kadar bin 220 kilometrekare alanı temizledik. Ne zaman 30-35 kilometrelik derinlik ele aldığımızda harekat sona erer. Bu hedefe ulaşana kadar hiçbir güç bizi durduramaz" dedi.

Haberler 17.10.2019 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan ve AK Parti Genel Bakan Recep Tayyip Erdoan, TBMMde partisinin grup toplantsnda konutu. Erdoan, milletvekili arkadalarnn Meclisteki toplantlara katlmda zayf kaldn örendiini belirterek, Bizim gibi bir partiye yakmyor. Bizim sal, çaramba, perembe günleri Meclis çalmalarna örnek bir parti olarak destek veremezsek bize yazklar olsun. Hele hele bu dönemde hassas olmamz lazm, bunu özel bir ricam olarak söylüyorum. Cumhur ttifak olarak Meclisi etkin ekilde çaltrmakta kararlyz. Mecliste temsil edilen dier siyasi partiler ve milletvekilleri ile uzlama yollarn aramay sürdüreceiz dedi.

HAREKATI DURDURMAMIZ çN HER GÜN ARIYORLAR

Cumhurbakan Erdoan, Suriyede 9 Ekimde balatlan Bar Pnar Harekatnn baaryla devam ettiini, Türkiyenin bu harekat balatma noktasna bir anda gelmediini kaydederek unlar söyledi:

Bu iin bölücü terör örgütüyle mücadelemiz bakmndan 40 yllk, Suriye sorunu bakmndan 8 yllk mazisi var. 40 yldr on binlerce vatandamzn canna mal olan bölücü terör meselesinin nasl ortaya çktn daha iyi anlyoruz. Ülkemiz her hal ve art altnda müttefiklik hukukunun gereini yerine getirmitir. Ama müttefiklerimizin baka iler çevirdii inkar mümkün olmayan ekilde aça çkmtr. Türkiyenin tavr bar, huzur ve esenlikten yana olmutur her eye ramen. Suriye meselesi Kuzey Afrika ve Orta Dounun yeniden dizayn edilmesinin ürünüdür. Ezilen, dlanan Kürt kardelerimize, Türkmen kardelerimize hakkaniyetle davranlmas konusunda srarc olduk. Suriyede bask, zulüm, kan hakim oldu.

Erdoan, Suriye dna çkan 6 milyon Suriyelinin 4 milyonunu kabul ettiklerini kaydederek, Tamamna yakn Arap olan bu mülteciler, bize, Arap Ligine hiç yakmyor. Ey Arap Ligi; acaba siz ne kadar Suriyeliyi kabul ettiniz? Siz Suriyeyi Arap Liginden çkardnz. imdi de Türkiyeye hakaret etmek için Suriyeyi almak gibi bir projeyi hayata sokmaya çalyorsunuz. dlibde 4 milyon insann hayatn kurtarmak için var gücüyle çalrken bunlarn hiçbirinden destek göremedik dedi.

GEçM OLSUN DEMEK çN KMSE ARAMADI

Erdoan, Bar Pnar Harekatn yürütürken, dirençle, hatta saldryla kar karya kaldklarn vurgulayarak, Bu günlerde her gün birkaç batl lider harekat durdurmamz için bizi aryor. Havan toplarnn atlmas sonucu ölen insanlarmz var. Üzüntülerini bildirmek için kimse arad m? 20 vatandamz için, yaralanan 170 vatandamz için geçmi olsun demek için de kimse aramad. Bunlara güvenilmez, iyi tanyoruz. Terör örgütünü korumak için bizi arayanlar bile yarm azla da olsa tek bir kelime etmediler diye konutu.

90 KLOMETREY AKIN TÜNELLER VAR

Cumhurbakan Erdoan, harekata kar çkan ülkelerin terör örgütü temsilcilerinin yönlendirmesiyle Türkiyeyi itham etmeye kalktklarn belirterek unlar dedi:

Hepsine gereken cevab verdik ve veriyoruz. Esasen bu yeni karlatmz durum da deildi. Geçmite de ayn tavrlarla karlatk. Sesleniyorum imdi; ey bat ey Arap Ligi ahlak ve vicdan sahibi tüm ülkeler, bu devran elbet dönecek. Asla böyle bir duruma dümenizi istemeyiz. Yarn, öbür gün siz de bizimle benzer skntlarla kar karya kalacaksnz. Birileri sizin karnza teröristlere kol kanat germek için çkacak. O zaman bizi çok iyi anlayacaksnz ama i iten geçmi olacak. Teröristler kapnza dayandnda, ehirlere terör eylemleriyle saldrlrken, terör örgütü mensuplar sizin müttefik olduunuz ülkelerde gezerken bakalm teröristleri destekleyenlere siz ne diyeceksiniz, nasl davranacaksnz. Unutmayn bu dünya etme bulma dünyasdr. Türkiye binlerce yldr güçlü devlet gelenei sayesinde bu mücadeleyi Allahn izniyle baarya ulatracaktr. Bundan kimsenin üphesi olmasn. Ama bakalm kara gün geldiinde siz ne yapacaksnz? Vatandalarnz yakanza yaptnda bakalm teröristlere bugünkü gibi sahip çkmay sürdürecek misiniz?

PKK-YPG NE ZAMAN NATO ÜYES OLDU?

NATO üyesi ülkelere seslenen Erdoan, PKK-YPG ne zaman NATO üyesi oldu benim haberim olmad. Bata ABD olmak üzere bir tarafta Almanya, Fransa bunlara her türlü destei veriyor. u anda 90 kilometreyi akn tüneller var. Nereden geliyor bu çimento? Fransz firmas. Neyle izah edeceksiniz? Bunlarn durumu deve kuu gibi, saklayamyorlar her eyleri meydanda diye konutu.

TÜRKYE KADAR TEMZ çIKARAN ÜLKE YOKTUR

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin tarihinde hiçbir dönemde sivil katliam yapmadn ve yapmayacan ifade ederek öyle devam etti.

nancmz ve kültürümüz buna izin vermez. Bu itham yapanlarn geçmileri sivil katliamla doludur. Macrona söyledim; Ruandada, Cezayirde yüz binleri katleden siz deil misiniz, aynaya bak dedim. Bunlarn hepsinin mazisi maalesef bu tür kara kapl defter ve kitaplarla dolu. Suriye konusunda utanmadan sivil katliam ile itham edenlere unu diyorum; sivil katliam görmek istiyorsanz Afganistana bakn, Arakana bakn, Balkanlarda Bosnaya bakn. Türkiyenin müdahalesinden önce Kbrsa bakn. Bölücü terör örgütünün kadn çocuk yal demeden ülkemiz topraklarnda 40 yldr yapt terör eylemlerine bakn. Aynann karsna geçin tarih boyunca elinize bulam masum kanlarna bakn. Türkiye asla bu konuda itham edilecek ülke deildir. Dünyada bu kadar terörle mücadele operasyonu yapp, Türkiye kadar temiz i çkaran baka ülke yoktur. Tek bir sivilin zarar görmemesi için çalm ülkeyiz.

Bar Pnar Harekatnda sivil kayplar olusun diye teröristlerin cami, okul, kiliseden saldrdn belirten Erdoan, Oras bir ibadethane, bu kadar hassasz. Hep onlarn çkmalarn bekliyoruz. Bunlar bizim topraklarmzda deil, Suriye kuzeyindeki bölgelerde. Güya biz ibadethaneleri bombalyoruz, maalesef bat medyas bunu kullanmaya çalt. Biz teröristleri takip ettik ve sivillerden uzaklatklar anda imha ettik diye konutu.

ARABULUCU ARAMIYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin Suriyede sadece teröristleri hedef aldn, Suriye halk ile teröristlere kar mücadele ettiini vurgulayarak öyle devam etti:

Teröristlerle arabuluculuk yapmaya çalan baz liderler var. Siz ne zamandan beri devletin terör örgütleriyle masaya oturduunu duydunuz? Türkiyede böyle bir ey yoktur. Bundan sonra da bizden beklemeyin. Arabulucu aramyoruz. Cezaevlerindeki DEAllar serbest brakmaya baladlar. Ülkemizi hedef almak isteyen DEA mensuplarn tepeleriz hiç merak etmeyin. Gerisini bunlarn yönelecei dier merkezlerin yöneticileri düünsün. Güvenli hale getirdiimiz yerlere Suriyelileri yerletireceiz. 1-2 milyon aras Suriyelinin geri dönmesi için hemen balamalyz. Suriye halkn 8 yldr yaad azaptan kurtarmak için çalmalara destek olmak tüm dünya halknn görevidir. Yllardr kucak kucaa yaayanlar istedikleri pazarl yapabilirler; ama biz bu yola asla tezahür etmeyiz.

SLAHLARINI BIRAKIP, GÜVENL BÖLGEDEN çIKSINLAR

Erdoan, u ana kadar 1220 kilometrekare alan temizlediklerini belirterek, Bizi arayp teröristler adna taleplerde bulunanlara söylemek istiyorum; maden bu kadar seviyor koruyorsunuz, madem teröristlerin gönlünü etmek uruna Türkiyenin müttefikliini hiçe sayyorsunuz öyleyse size teklifimiz var; Suriyedeki sorunun en kestirme yolu hemen bu gece tüm teröristler silahlarn brakp, kurduklar tuzaklar imha edip, belirlediimiz güvenli bölgeden dar çksnlar. Bar Pnar Harekat zaten sona erer. Gerçek derdi bölge halknn zarar görmemesi olan herkesin bu teklife olumlu cevap vermesi gerekir. Dert terör örgütünün ülkemize yönelik basksnn devamysa kusura bakmasn kimse, böyle bir eye rza göstermeyiz dedi.

30-35 KLOMETREDE HAREKAT SONA ERER

Cumhurbakan Erdoan, harekat öncesinde ABD, Rusya ve NATO ülkelerinin bilgilendirildiini anmsatarak öyle dedi:

Bar Pnar, Münbiçten Irak snrna ulaana kadar sürecek. Bu konuda hiçbir istisnamz hiçbir tereddütümüz hiçbir açk kapmz yoktur. 30-35 kilometre derinlie kadar gideceiz. Yolumuza ta, diken döeyenleri de not ediyoruz. Ne zaman 30-35 kilometrelik derinlik ele aldmzda harekat sona erer. Bu hedefe ulaana kadar hiçbir güç bizi durduramaz. Ekonomik yaptrmla tehdit edenlere diyoruz ki azdan az gider, çoktan çok gider, açtnz her yarann çok daha büyüü sizin ekonominizde açlr. Kesilen sakalmz gür ekilde yerine gelir; ama sizin kayplarnzn telafisi o kadar kolay olmaz. Suriye konusunu görümek üzere ülkemize gelecek olan herkes Türkiyenin gayet makul yaklamn göz önünde bulundurarak hazrlklarn yapmallar. Bize ülkelerine girme yasa koyanlar, iyi düünmeleri lazm. Türkiye gibi bir devlete siz ülkeye girme yasa koyacaksnz. E bize düen nedir? Hayrl olsun. Gelmesek de olur. Gelmeyiz, çok mu meraklyz. En büyük gücümüz milletimizin kendisidir.

AMERKA ZYARET SONRA DEERLENDRLECEK BR DURUM

Erdoan, grup toplants ardndan çkta basn mensuplarnn sorularn yantlad. Erdoan ABD ve Rusya gezilerine ilikin, u an itibaryla Rusya seyahatimizle ilgili herhangi bir olumsuzluk yok. Büyük ihtimalle o gerçekleecek; fakat Amerika seyahati buraya gelecek olan heyetlerle yaplan görümelerden sonra deerlendirilecek olan bir durum. çünkü kongrede yaplan bu tartmalar, müzakereler, konumalar, ahsm, ailem, bakan arkadalarmla ilgili olan bütün bu özellikle deerlendirmeler Türkiye Cumhuriyeti Devletine kar çok büyük bir saygszlktr, haddini bilmezliktir. Dolaysyla böyle bir durum karsnda bunun deerlendirilmesinden daha doal bir ey olamaz. Deerlendirir, sonra karar veririz diye konutu.

MÜNBçTE OLMAK DERDMZ YOK

Erdoan, Suriyedeki gelimelerle ilgili bir soru üzerine, Bizim özellikle Münbiçte olmak diye bir derdimiz yok. Bizim tek derdimiz var o da ama Rusya ama rejim, terör örgütü YPG/PYDyi buradan çkarmalardr. Bizim derdimiz, bu topraklar sahiplerine teslim etmektir. Biz bunu istiyoruz. Yoksa, Bize bunu verin diye bir derdimiz yok deerlendirmesinde bulundu.

UEFANIN ASKER SELAMI SORUTURMASI

Cumhurbakan Erdoan, A Milli Takm oyuncularnn Fransa maçndaki asker selamna ilikin UEFAnn balatt soruturmann hatrlatlmas üzerine de k bulmuyorum. Böyle bir ey hayatta olmu deil. Ben buradan çok ciddi bir ey çkacan tahmin etmiyorum. Olsa olsa bir knama yapabilirler. Bunun dnda bu noktaya gelmi bir takma, herhangi bir olumsuz yaklam olmaz dedi.

HUKUK DII BR ADIM ATTILAR

Erdoan, Halkbanka yönelik balatlan soruturma ile ilgili soru üzerine de, Güya bu i kapatlmt. imdi bunu yeniden Güney New York Savcl açmak suretiyle maalesef hukuk d çirkin bir adm attlar. Onlarn alaca kararlar göreceiz. Ona göre de biz tabii tedbirlerimizi olgunlatracaz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git