Erdoğan: 30-35 kilometre derinliğe kadar ineceğiz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fırat'ın doğusuna yönelik askeri harekat için "Güvenli bölge haritasına uygun şekilde 30-35 kilometrelik bir derinliğe kadar ineceğiz" dedi. Erdoğan, Tel Abyad şehir merkezinin de kuşatıldığını söyledi. Erdoğan'ın "Irak'ta da durum berbat" sözleri de dikkat çekti.

Haberler 14.10.2019 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Tayyip Erdoan, Suriyenin kuzeyinde yürütülen ve 5inci güne giren askeri harekat hakknda açklamalarda bulundu. 109 kilometrekarelik alann kontrol altna alndn belirten Erdoan, Suriyedeki IDliler konusunda her türlü sorumluluu aldklarn da söyledi.

Cumhurbakan Erdoan ve Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, SDGye kar yürütülen ve Bar Pnar ad verilen askeri harekata ilikin açklamalarda bulundu. Erdoan konumasnda özetle unlar söyledi:

TEL ABYAD K YÖNDEN KUATILDI: Güvenli bölge haritasna uygun ekilde 30-35 kilometrelik bir derinlie kadar ineceiz. TSK kara ve hava unsurlaryla operasyonu baarl ekilde yürütüyor. Suriye Milli Ordusu da büyük baarlar gösteriyor. Terör örgütü ciddi bir direni ortaya koyamyor. Tel Abyad tarafnda 17 köy kontrol altna alnm, ehir merkezi iki taraftan kuatlmtr.

652 HAVAN VE ROKET SALDIRISI OLDU: Yerleim yerlerine (Türkiye) 652 havan ve roket saldrs olmutur. Havan ve roketlerin yars Nusaybin ve Kzltepeye dümütür. Snr ehirlerimize yaplan saldrlarda 18 vatandamz ehit oldu, 147 vatandamz da yaraland. Kilise içinden at yaptklar da vaki. Bunlar HAlarla tespit ediyoruz. Biz kiliseye kar harekatta bulunsak gidip kiliseyi de vurdular diyecekler, bu frsat da onlara vermek istemiyoruz. Amaçlar sivil kayplar ortaya çkmasn salamaktr. Gerekirse 100 tane sivilin arkasndaki tek bir teröristi tespit edip onu etkisiz hale getirecek tecrübeye sahibiz. Harekat alannda da 2 askerimiz ile 16 Suriye Milli Ordusu mensubu ehit olmutur. Yaral ya da teslim olma suretiyle etkisiz hale getirilen terörist says 490. Bunlarn 440 öldürüldü, 27si yaral, 24ü de teslim oldu.

EN BÜYÜK DESTE SURYEL KÜRTLERDEN ALIYORUZ: Operasyonumuzun Kürtleri hedef almas asla söz konusu deildir. Bu operasyonda en büyük destei Suriyeli Kürtlerden alyoruz. Biz Kürtlere deil, PKK, onun yan kurulular olan PYD / YPGye kar operasyon yapyoruz. Biz Suriyenin kuzeyinde bir terör devletinin kurulmasna müsaade etmeyeceiz. Suriyedeki varlmzn tamamen kendi snrlarmzn güvenlii ile snrl olduunu belirtmek istiyorum. Suriyenin toprak bütünlüü salandnda bundan en çok memnun olacak ülke Türkiyedir.

YAPTIRIM TEHDTLER BZ ENGELLEMEZ: Bar Pnar Harekat baladktan sonra kimlerin nerede durduunu görme imkan da elde ettik. Bu operasyonu igal olarak tanmlayan ülkeler oldu. Operasyonumuzun ardndan ülkemizi ekonomik yaptrmlar ve silah ambargolar ile tehdit edenlere rastlyoruz. Türkiyeyi bu tehditlerle yolundan döndüreceini sananlar yanlyor. Sayn Merkelle görütük. Terör örgütünü NATOya aldnz da haberimiz mi yok dedik.

ONLARIN PATRIOTU VARSA BZM SPERMZ OLACAK: Alçak irtifa hava savunma füze sistemi Hisar milli ve yerli olarak gelitirdik. Dünkü testte Hisar hedefi baaryla imha etmitir. Hisarn seri üretimine balyoruz. Sra artk Patriot ve S-400 benzeri sistemlere geldi. Onlarn Patriotu varsa bizim de Siperimiz olacak.

ARABULUCULUK YAPMAYA KALKANLAR VAR: Baz ülkeler kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar. Bizimle terör örgütü arasnda arabuluculuk yapmaya talip olanlar var. Ne zamandan beri bir devletin terör örgütü ile masaya oturduunu gördünüz. Türkiyenin karsnda bir terör örgütü var. Biz attmz admlar gayet iyi biliyoruz. Önce yaklamn düzelt. Biz bu ie bir haftada, bir ayda hazrlanmadk. Aylardr bunun çalmalarn yapyoruz.

IRAKTA DA DURUM BERBAT: Suriyede rejim bunlarn hakkndan gelseydi iimiz kolayd. Irakta da durum berbat. Irakla da birçok eyi konuurken, bizim yanmzda farkl, arkamzdan farkl açklamalarda bulunuyorlar. Onlar dara dütükleri zaman yanlarnda yer alyoruz.

IRKçI DELZ: Biz rkç deiliz. Bunlar ayn zamanda tam manasyla rkç. Teröristmi önemli deil diyor. Bunlar kimleri öldürdü? 4 milyon mültecinin 400 bini Kürt, 3 milyon 600 bini de Arap. Bunlara biz bakyoruz. Ayrm yok. Ezidisi var, Hristiyan var.. Bunlar da kaçt. Onlara da biz bakyoruz. Biz dini aznlklar asla bir kenara koymadk, gereken bütün hassasiyeti gösterdik.

ONLAR TERK EDENE KADAR SÜRECEK: Teröristlerle masaya oturmak gibi bir eyi asla yapamayz. Bugüne kadar aldmz siyasi terbiye ile badamaz. Cibilliyetimize de tarihi duruumuza da uymaz. Onlar 30 kmlik derinlik, batdan douya bunlar havzay terkedene kadar devam edecek. Bunu dün ngiltere Babakanna da söyledim, Almanya ansölyesine de söyledik.

Ana Sayfaya Git