Erdoğan: İdlib harekatı bir an meselesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi Mutabakatı sınırlarına çekilmesi için Suriye rejimine verilen sürenin son günlerine gelindiğini belirterek, "Türkiye, İdlib konusunda kendi harekat planlarını uygulamak üzere her türlü hazırlığını yapmıştır. Her operasyonda olduğu gibi bu konuda da bir gece ansızın gelebiliriz diyoruz. Daha açık bir ifadeyle İdlib Harekatı bir an meselesidir" dedi.

Haberler 20.02.2020 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, AK Partinin TBMM Grup Toplantsnda konutu. Önceki akam Manisada meydana gelen deprem nedeniyle geçmi olsun dileinde bulunarak konumasna balayan Erdoan, FETÖnün siyasi aya tartmalaryla ilgili önemli açklamalarda bulundu.

FETÖYE SAVA AçAN AHSIM VE AK PARTDR

Ekrana yanstlan görüntüler üzerine konumasn sürdüren Erdoan, Türkiyede FETÖ meselesinin çok uzun ve derin, sosyal, siyasi, kültürel kökleri olduunu, bu yapnn dier pek çok sivil toplum örgütü gibi toplumun ve hukukun meru kabul ettii snrlar içinde faaliyet yürütürken tehdit ilan edilmediini söyledi. Cumhurbakan Erdoan, Ne zamanki bu yapnn eitim, hayr, dayanma snrlarn ap devleti eli geçirmeye çalan bir örgüt olduu netlemitir, ite o zaman karsnda bizi, milletimizi ve hukuku bulmutur. Türkiyede FETÖnün serpilmesinde, büyümesinde, güçlenmesinde herkesin pay olabilir, ama bu ülkede FETÖyü terör örgütü olarak ilan edip ona sava açan ahsm ve AK Partidir. unu da çok açk net söyleyeyim. Bu süreçleri iyi bilen birisiyim ve FETÖnün bu ülkede anlaamad, görüemedii tek lider vardr, o da merhum Erbakan hocamzdr. Erbakan hocamzdan nefret eder ve hiçbir zaman da bir araya gelmemilerdir, ama imdi Erbakan hocamla beraber olduunu iddia eden malum zat ne yazk ki, onun müritleriyle, onunla dirsek temasnda olanlarla beraber yürüyorlar. Onlar da herhalde ismen zikretmeme gerek var m? sraf olur dedi.

YATA ÖNÜME TEK BR FETÖCÜNÜN DOSYASI GELMED

Her gün birilerinin çkp FETÖ konusunda ahkam kesmeye çaltn belirten Cumhurbakan Erdoan, öyle konutu: Halbuki bu ülkede vesayet güçleri yllarca FETÖye en küçük bir ekilde dokunmamlar, tam tersine Allah diyen, kitap diyen, namaz klan, ei baörtülü kim varsa onlar tasfiye etmenin yollarn aramlardr. rtica ile mücadele kisvesi altnda din dümanl yaplmasna elbette biz de milletimiz de rza gösteremezdik. Babakanlm boyunca YAlarda önüme tek bir FETÖcünün dosyas gelmedi, gelen dosyalar hep mütedeyyin insanlarla ilgiliydi. çünkü takiyyeyi bir hayat biçimi haline getiren FETÖnün hiçbir mensubu din ile, diyanet ile ilikili bir görüntü vermiyordu. Milletin deerleriyle uramaktan kendi bünyelerini habis ur gibi saran FETÖ tehdidini görmeyenlerin bugün bizi suçlamas aslnda kendi gafletlerini saklama çabasndan baka bir ey deildir. Yllarca siyasi alanda insanlar deerlendiren, ibadetlerinden, kyafetlerinden dolay onlara saldranlarn durumlar da ayndr. Bunlar FETÖ tehdidi ortaya çktktan ve mücadele baladktan sonra birden karmza en büyük FETÖ savunucusu olarak çkarak aslnda ne kadar omurgasz olduklarn göstermilerdir. Demokrasi, insan haklar, hukuk, adalet söylemlerini FETÖ ile mücadeleyi sulandrmak, FETÖ tehdidini hafifletmek için kullananlar, bu millet için en az FETÖ zihniyeti kadar tehlikelidir. Meydan, demokrasinin kendilerine sunduu zemini yalanlar ve iftiralar ile milleti zehirlemek için kullananlara asla brakmayacaz. Türkiyenin terörle mücadeleden ekonomiye kadar her alanda tarihinin en büyük mücadelelerinden birini verdii u dönemde, ülkenin ve milletin dikkatini datmak, enerjisini heba etmek isteyenlere izin vermeyeceiz.

GAL PROJESN 10 YIL ÖNCE FARK EDP TEDBR ALMAYA BALADIK

Cumhurbakan Erdoan, FETÖyü bir terör örgütü olarak tanmlayp mücadeleyi balatrken, karlarndaki sorunun büyüklüünü bildiklerini, ancak CHPnin ve bu tip yaplara kar gözüken çevrelerin bir anda karlarna en büyük FETÖ yanda olarak çkacaklarn tahmin edemediklerini dile getirdi. Bu yapyla en bandan beri hem merebi hem itikadi sorunlar olduunu belirten Erdoan, buna ramen bu yapya hukuk ve hakkaniyet snrlar içinde yaklatklarn ifade ederek, Dorusu ben de görütüm, bunu kaçrmama gerek yok ve liderler içerisinde zaten ilikisi olmayan sadece Erbakan hocamd. Demirelin görümülüü vardr, Ecevitin, Erdal nönünün görümülüü vardr. u andaki beyefendinin ayn ekilde hepsinin bunlarla görümülüü vardr ve irtibatlar ileri derecededir. Vesayet tüm gücüyle üzerimize gelirken, hem bu iin arkasndaki FETÖ gölgesini hem de örgütün bürokratik ve toplumsal igal projesini fark edip gereken tedbirleri 10 yl öncesinden almaya baladk diye konutu.

Sürecin 2010 ylnda baladn, ilk zamanlar bu yapnn oluturduu tehdidi kendi çevresine bile anlatmakta zorlandn kaydeden Erdoan, MT kumpasnn, bu yapnn gerçek niyetinin üpheye mahal brakmayacak ekilde anlalmaya balanmasn saladn, siyasette ve bürokraside tehis ve tespit ettikleri FETÖcüleri süratle tasfiye etmeye baladklarn anlatt. Cumhurbakan Erdoan u deerlendirmelerde bulundu: FETÖnün devlet ve toplum hayatmzn klcal damarlarna kadar szmasnn tarihi eskidir ve müsebbipleri çoktur, ama FETÖ ile gerçek anlamda amansz bir savaa tutuan tektir, 2010 itibariyle o da biziz. Biz ülkenin yönetimini devraldmzda güya bu konuda en hassas kurumlar ordunun, emniyetin, yargnn, akademinin kritik noktalar zaten örgüt tarafndan igal edilmiti. CHP dahil olmak üzere yllarca irtica ile mücadele bahanesiyle cad avna çkar gibi Müslüman avna çkanlarn, tek bir gün bile gerçek anlamda FETÖcüleri hedef aldklar görülmemitir. çünkü dosyalar hazrlayanlar kimlerdi? Silahl Kuvvetlerin içerisindeki, emniyet içerisindeki, devletin kurumlar içerisindeki FETÖcülerdi. Terörist bann ismi ve örgütün rumuzu imdi daha iyi anlyoruz ki kastl bir ekilde Müslümanlara kar yürütülen saldrlarn maskesi olarak kullanlmtr. MGKda biz bu meselenin üzerine gidene kadar alnan kararlarn hepsinin de gerisindeki gizli niyetin FETÖ ile mücadele deil, toplumsal reaksiyonu tetikleyerek FETÖyü koruma olduunu görüyoruz.

1 DOLARLIK BANKNOTU VAR MI, MERAK EDYORUM

Arkadaki gerçek oyunun ortaya çkmamas için kurulan tezgahn yllarca baaryla yürütüldüünü, Kasm Gülekten Bülent Ecevite kadar naml CHPlilerden, 12 Eylül ve 28 ubat darbecilerine kadar herkesin bu oyunda üzerine düen rolü oynadn ifade eden Erdoan, CHP Genel Bakan Klçdarolu ile ilgili ise unlar söyledi:

Bu oyunun son perdesinin barolü de Kemal Klçdaroluna verilmitir. Dikkat ediniz, 15 Temmuz gecesi FETÖ ahsmdan bakanlarmza, bürokratlardan medya temsilcilerimize kadar, iktidaryla muhalefetiyle pek çok milletvekiline kadar herkesin peine dümütür. Bir tek kii FETÖnün özel ilgisine, himayesine, korumasna mazhar olmutur, o da Kemal Klçdaroludur. stanbul Atatürk Havalimannda FETÖcülerin tanklaryla burun buruna gelen bir genel bakann önünde bir anda tüm yollar açlmtr. Tanklarn arasndan VP nizamiyesinden uurlanan kim? Klçdarolu. Burada ilginç olan bir ey daha var, Haberim olsayd, ben de beklerdim diyor. Bütün milletin haberi oldu, on binler havalimannda, ama Bay Kemalin kula var, duymam ve o geldi Bakrköye, belediye bakannn evinde televizyondan süreci izledi, kahvesini orada içti. Sayn Klçdarolu, biz tanklarn karsndaydk, biz F-16larn, helikopterlerin altndaydk, milletimle beraber biz havalimanndaydk, ama sen Bakrköyde bakannn evinde kahve yudumluyordun. ahsm öldürmek için helikopterle, uçakla, tankla, özel yetitirilmi timlerle arayanlar Marmaristen ta Atatürk Havalimanna kadar Kemal Klçdaroluna bu efkati niçin gösterdiler? nsan bu ahsn evinin ve cüzdannn en gizli köesinde 1 dolarlk bir banknot saklayp saklamadn da merak etmiyor deil. Bana da adaya gitmemi tavsiye edenler oldu, ben de o kardeimize dedim ki Ben bu topraklarda dodum, bu topraklarda öleceim

DARBENN KONTROLÜ SZDEYD AMA BAARAMADINIZ

15 Temmuz gecesi helikopterle önce Dalamana ardndan uçakla stanbula gittiini hatrlatan Erdoan, 10-15 dakikalk gecikme yaanmas halinde darbecilerin kendisini vuracan belirterek, unlar söyledi: Ey Klçdarolu, sen hala milleti aldatmakla megulsün. Kontrollü darbe Doru kontrol sizde, ama baaramadnz. imdi buradan soruyorum. ayet 15 Temmuz darbesi baarl olsayd ertesi gün Kemal Klçdarolu milletin karsna acaba hangi sfatla çkartlacakt? Darbe giriimini kurgu diyerek önemsizletirmeye çalan darbeciler için adalet yürüyüü yapan, danmanndan milletvekiline etrafndaki nice kii FETÖden hapse atlan böyle bir siyasetçinin örgütle hiçbir ilikisi olmadna, soruyorum nasl inanabiliriz? Klçdarolunun FETÖ ile ilikisi bu örgütün deifre olduu 17-25 Aralk ile hzlanm, 15 Temmuzun ardndan da zirveye çkmtr. Eline milletin kan bulaan bir örgütün savunuculuuna soyunmann siyasetle, siyasi hesapla, ark kurnazlyla, çkarclkla dahi ilgisi olamaz. Bunun ad örgütün kendisine verdii kamikaze görevini yerine getirmektir.

FETÖnün gerçek organizasyon emasn çkartmakta zorlandklarn anlatan Erdoan, Bizi en çok da ülkemizin her köesine ve dünyann dört bir yanna sosyal ve ekonomik bir örümcek a gibi yaylan bu örgütün CHP içinde böylesine güçlü olmas artt. Devlet FETÖyü her yerde elbette izlemitir, ama CHP Genel Merkezine yeteri kadar baklmad anlalyor ifadelerini kulland.

MÜCADELE OLMASAYDI TÜRKYEY GAL EDECEK GÜCE ULAIRDI

Son dönemde tedavüle sürülen en sinsi oyunlardan birisinin de TBMMnin hedef alnmas olduuna iaret eden Cumhurbakan Erdoan, u mesajlar verdi:

Klçdarolu ve CHP ekibiyle kimi eski askerlerin koçbaln yapt bu oyun, geçmite darbecilerin ve cuntaclarn milli iradeyi ipotek altna alma yöntemlerinin bir baka versiyonudur. TBMMden çkan her kanun, her karar beensen de beenmesen de, katlsan da katlmasan da, tüm meclisin, tüm milletvekillerinin namusudur. Buna sayg duyacaksn. Klçdarolu ve avanesi milli iradeye saldrarak, kendi namuslarn ayaklar altna almaktadr. Yargnn FETÖnün tasavvutundan kurtarlabilmesi için verilen mücadeleyi deersiz hale getirmeye ve hatta tam tersi göstermeye çalan herkes hükmen FETÖcüdür. çünkü ayet 17-25 Aralk darbe giriiminin ardndan yargda verilen mücadele olmasayd, 15 Temmuz dahil, dier saldrlar hukuk devleti snrlar içinde göüsleyemezdik. FETÖcülerin kendi çkarlar ve hedefleri için her kla, hatta CHPli klna bile girdiklerini düündüümüzde, siyasette ve bürokraside bu örgüt mensuplarnn tehisi ve tasfiyesinin sorunu daha iyi anlalacaktr. ayet 10 yldan beri CHPye ramen yürüttüümüz mücadele olmasayd, bugün FETÖ ülkemizi tümüyle igal edecek güce çoktan ulamt.

GEZ MASUM BR AYAKLANMA HADSES DEL

FETÖnün 40 yllk birikimini riske atarak balatt 15 Temmuz darbe giriiminin sebebinin yürüttükleri mücadeledeki kararllk olduunu vurgulayan Erdoan, dünyann 160 ülkesine yaylan FETÖcülerin de peine dütüklerini belirterek, Hala 15 Temmuz neydi, ne deildi tartmas yapan, hala 15 Temmuzu anlayamam gibi davranan zihniyet bizzat bu iin parçasdr. By-lock listelerinin HTS kaytlarnn darbe gecesi görüntülerin ve görümelerinin yargnn elinde olduunu bildikleri halde, srf kafa kartrmak için bunlar dile getirenler de bizzat iin parçasdr. Biz kimin ne dediine bakmadan, bu kervan yürütecek, FETÖ ile mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceiz. FETÖnün eline tututurduu malzemelerle bizim karmza çkanlarn ömürleri çakmak tann çngsnn kadar olur, ama Allahn yardm ve milletimizin desteiyle bu mücadele bu dava ilelebet sürecektir dedi. Gezi Olaylar ile ilgili davadan çkan beraat kararlarna da deinen Cumhurbakan Erdoan, Gezi olaylar aslnda tpk askeri darbeler, muhtralar, terör örgütlerinin saldrlar, FETÖnün 17-25 Aralk ve 15 Temmuz darbe giriimleri gibi devleti ve milleti hedef alan alçak bir saldrdr. Bay Kemal aydnlk gençler diye vasflandryor, bunlar bata ahs olmak üzere aldatlm gençlerdir. Bu aldatlm gençlere orada çevreci sfat verilmek suretiyle bu ülkede milyonlarca aaç, fidan diken bir iktidara aaç sökme yaftas yaptranlara ben sadece lanet okurum görüünü dile getirdi. Yaklak 3 ay boyunca stanbul bata olmak üzere kimi büyükehirlerin meydanlarnn ve sokaklarnn igal edildiini, yaklp ykldn söyleyen Erdoan, Milletime sesleniyorum. Bunlar masum bir ayaklanma hadisesi deildir. Bunlar ciddi manada perde arkasnda Soros türü, baz ülkeleri ayaklandrmak suretiyle oralar kartran tipler vardr. Onun da Türkiye aya malum içerideydi ve bir manevrayla dün onu beraat ettirmeye kalktlar diye konutu.

GEZNN DOLAYLI MALYET YÜZLERCE MLYAR DOLAR

Erdoan, olaylar boyunca 46 kamu binas ile 231 polis arac ve 44 ambulansn kullanlamaz hale getirildiini, vatandalara ait 326 i yeri ve 201 aracn tahrip edilerek yamalandn, kamu hizmetinde kullanlan 80 belediye otobüsü ve 85 otobüs durann yakldn, tüm bu zararlarn ötesinde 697 güvenlik görevlisinin yaralandn ve 1 polisin ehit olduu bilgisini paylarken, sözlerini öyle sürdürdü:

Gezi olaylarnn Türkiyeye dorudan maliyeti 1.4 milyar dolarken, dolayl maliyeti ise yüzlerce milyar dolar bulmutur. Faizler ilk defa Gezi Olaylar ile trmanmaya balam, 4.6dan 13 küsüre ulamtr, bunlarn sayesinde. sizliin çift haneye çkmas da enflasyonun zplamas da ayn dönemde gerçeklemitir. Babakandm, Dolmabahçedeki çalma ofisimizin önü Bezmi Alem Valide Sultan Camiinden Beiktaa doru oralarda kanallar açlmtr. Tpk güneydoudaki o kanal açan teröristler gibi bunlar da aynn stanbulun göbeinde Beiktata yapmlardr. Kim bunlar, aydnlk gençler. Sevsinler senin aydnlk gençlerini Bunlar tamamyla sayenizde aldatlm gençler. Siz deil misiniz bu ülkede yllarca terörist olarak tescil edilmi olanlarn posterlerini AKMnin duvarlarna asan? Siz deil misiniz? Hani Atatürkçüydünüz? Taksim Meydanndaki anta bu posterleri kimler ast? Bay Kemal ite senin takmn bunlar yapt. Eer sizin aydnlanm gençleriniz bunlarsa yandk. Bizim aldatlm gençlere ihtiyacmz yok, bizim bu vatan için feda-i can edecek gençlere ihtiyacmz var.

HUKUKUN HER KARARINA SAYGIMIZ VAR AMA

Gezi Olaylarnn bitirilmesi için öne sürülen talepleri de hatrlatan Erdoan, stanbul Havaliman dahil bütün büyük projelerin durdurulmasnn istendiini ifade ederek, Her kim bu olaylar masum bir çevre hareketi olarak tanmlyorsa ya gafildir ya da taammüden bu ülkenin ve milletin dümandr. Toplumumuzu bölmeyi amaçlayan Gezi Olaylarn, ülkemize her yönelik saldr gibi milletimizle omuz omuza vererek bitirdik dedi.

BR GECE ANSIZIN GELEBLRZ

Suriyede destans bir mücadele yürüttüklerini ve harekat bölgelerine yönelik tacizlere en sert ekilde cevap verdiklerini ifade eden Erdoan, dlib ile ilgili Suriye rejimine tandklar sürenin sonuna yaklaldna dikkat çekerek, unlar söyledi:

ayet bu bölgelerde muhatap ülkeler Türkiyenin güvenlik kayglarn karlayamazsa kendi bamzn çaresine bakmak zorunda kalacamz her frsatta açkça kendilerine söyledik, söylüyoruz. dlibde rejimin saldrganln sona erdirip Soçi Muhtras snrlarna çekilmesi için son günlere giriyoruz. Artk son ikazlarmz yapyoruz. Gerek ülkemizde, gerek Rusyada, gerekse sahada yaplan görümelerde u ana kadar maalesef arzu ettiimiz neticeye ulaamadk. Her ne kadar görümeler devam edecek olsa da masada bizim istediimiz yerin çok uzanda olunduu bir gerçektir. Türkiye, dlib konusunda kendi harekat planlarn uygulamak üzere her türlü hazrln yapmtr. Her operasyonda olduu gibi bu konuda da bir gece anszn gelebiliriz diyoruz. Daha açk bir ifadeyle dlib Harekat bir an meselesidir. Ülkemizin bu konudaki kararlln hala anlamam olan rejime ve onu cesaretlendirene özellikle dlibi brakmayacaz.

ABD Bakan Donald Trump ile Cumartesi günü yapt görümede de bu konuyu görütüklerini açklayan Erdoan, Bu bölgedeki gelimelerin ülkemizin üzerine getirecei yükü göz göre göre omuzlamaya asla niyetimiz yoktur. Ne pahasna olursa olsun dlibi hem Türkiye hem de bölge halk açsndan güvenli bir yer haline dönütürmekte kararlyz dedi.

PART ROZET TAKTI

Konumasnn ardndan Cumhurbakan Erdoan, AK Partiye katlan Afyonkarahisar Bolvadin Belediye Bakan Fatih Kayacan, Bilecik Pazaryeri Belediye Bakan Zekiye Tekin, Bilecik Osmaneli Belediye Bakan Münür ahin, Sakarya Pamukova Belediye Bakan brahim Güven Övün ve Siirt Baykan Veyselkarani beldesi Belediye Bakan Murat Akgüne parti rozeti takt.

Ana Sayfaya Git