Erdoğan: 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz

ABD Ticaret Bakanı Ross'u Beştepe'de kabul eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Trump'la serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlanması konusunu gündemlerine aldıklarını belirterek, "Trump'la ticaret hacmimizin 100 milyar dolara çıkartılması konusunda mutabakata vardık. Her ABD'li yatırımcıya gereken destekleri vermeye hazırız" dedi. Ayrıca Türkiye'de 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyon mülteci olduğu bilgisini paylaşan Erdoğan "Ülkemizin yeni bir göç dalgasını göğüslemesi artık mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Haberler 11.09.2019 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Ticaret Bakan Wilbur Ross, Türkiyedeki temaslarnn beinci gününde Betepede Cumhurbakan Tayyip Erdoanla görütü. Erdoan, ABDnin YPG destek vermeye devam ettiini söyleyerek, bu durumun kendilerini rahatsz ettiini söyledi. Gülenin iade edilmemesini de eletiren Erdoan, ekonomik ilikilerde ise ticaret hacmini yükseltmekte kararl olduklarn ifade etti.

Erdoan, Rossu kabulünde yapt konumada özetle unlar söyledi: DOSTUM TRUMP: Türkiye bölgesinde yaanan kriz ve çalkantlara ramen istikrarn korumaktadr. yapma kolayl ve yatrmlar açsndan da oldukça cazip bir ülkeyiz. 20 milyar dolar seviyesinde seyreden ticaret hacmi gerçek potansiyelimizin oldukça altndadr. Trumpla ticaret hacmimizin 100 milyar dolara çkartlmas konusunda mutabakata vardk. Türkiyede yatrm yapan, istihdam salayan ABDli yatrmclara büyük önem veriyoruz. Ülkemizde 1800ün üzerinde ABD firmas faaliyet gösteriyor. Biz daha fazla ABD firmasnn ülkemizde yatrm yapmasn arzu ediyoruz. Her ABDli yatrmcya gereken destekleri vermeye hazrz. Trump ile serbest ticaret anlamas müzakerelerine balanmas konusunu da gündeme aldk. lgili bakanlarmz çalmalara en ksa sürede balayacaktr. Dostum Bakan Trumpla samimi ve güçlü bir diyaloumuz var. Bu diyalou Trumpn ülkemize yapaca ziyaretle taçlandracamza inanyorum. Türkiye bölgesinde önemli bir üretim ve lojistik üssüdür. Üretim ve lojistik üssü olarak Türkiyenin deerlendirilmesi her iki ülkeye de imkanlar kazandracaktr. Göstergeler bu yl turist saysnda 50 milyonun üzerine çkacamz ortaya koyuyor. Dinamik piyasa yapmzla önümüzdeki dönemin en gözde yükselen ekonomilerinden biriyiz. Tüm bu imkanlardan ABDli yatrmclarn da istifade etmesini istiyoruz.

5 MLYON MÜLTECYE EV SAHPL YAPIYORUZ: Bugün ülkemiz 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere, dünyann farkl ülkelerinden çeitli statüde 5 milyona yakn yabancya ev sahiplii yapyor. Bu ekilde NATOdaki müttefiklerimiz bata olmak üzere tüm Avrupann güvenliini biz temin ediyoruz. Türkiyenin yeni bir göç dalgasn göüslenmesi artk mümkün deildir.

YPG TEHDT UNSURU OLMAKTAN çIKARILMALI: Trumpn da dedii gibi Suriyede DEA yenilgiye uratlmtr. Suriyelilerin geri dönüüne en büyük engel YPG gibi terör örgütleridir. Bu yap muhakkak tehdit unsuru olmaktan çkarlmaldr. ABD ile Suriyedeki ibirliimize büyük önem veriyoruz. Obama döneminde kendilerine teklifim uydu; Gelin güvenli bölgeyi kuralm. Bunu o dönemde gerçekletiremedim. Sayn Trump da buna çok olumlu bakt. Hl bu güvenli bölge olayna olumlu yaklatn da ifade etti. Vakit kaybetmeden bunu halletmemiz lazm. Bu halledince terör örgütlerine kar mücadelemiz de kolaylaacak. Düzensiz göç noktasndaki sknty am olacaz. ABDden beklentimiz terörle mücadelemizde ve snmaclarn evlerine dönebilecekleri güvenli bölge çabasnda yanmzda olmalardr. Bu terörist gruplara 50 bine varan TIRla araç, mühimmat gönderilmesi bizleri ciddi manadan rahatsz etmektedir. Bunlar Türkiyeye kar kullanlyor, bunu kabul etmemiz mümkün deildir.

Ana Sayfaya Git