Erdoğan: Barış Koridoru'ndaki konut projesi dünyaya örnek teşkil edecek

Türkiye sınırında, Suriye'nin kuzeyinde 'Güvenli Bölge'de oluşturulacak yerleşim yerine 1 milyon Suriyeli'nin yerleştirilmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Barış Koridoru' olarak düşündükleri bölgedeki projeleri Katar Emiri Tamim'in de beğendiğini söyleyerek, "Bu konutları yaparsak dünyaya örnek teşkil edecektir" dedi.

Haberler 27.11.2019 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

3-4 Aralkta Londrada düzenlenecek NATO zirvesinden sonra Türkiye, ngiltere, Almanya ve Fransa arasnda 4lü toplant yaplacak. Cumhurbakan Erdoan, bu zirvede Güvenli Bölgedeki yatrmlar için destek konusunu gündeme getirecek. Katar dönüünde bu konuyla ilgili uçakta gazetecilere açklama yapan Erdoan, Uluslararas donörler toplantsn biz gündeme getireceiz. Sayn Trumpa, sayn Putine ve Sayn Tamime bu konular açtm. Katar NATO ülkesi deil; ama bu konularda hasas bir ülke. Bar Koridoru olarak düündüümüz bölgedeki projeleri ben Katar Emiri Tamime vermitim. Sayn Tamim de projelerimizi beendi. Bu konutlar yaparsak dünyaya örnek tekil edecektir dedi.

TÜM DÜNYADA ÖRNEK HALNE GELECEKTR

Cumhurbakan Erdoan, Tel Abyad ve Resulayn arasndaki bölgeye yaplmas planlanan konutlar hakknda da açklamalarda bulundu. Erdoan, Özellikle Tel Abyad ve Resulayn arasnda bir adm atabiliriz. 120 kilometre uzunlukta ve 30 kilometre derinlikte konutlarn yapmnn balamas bile gerek Suriyede, gerekse tüm dünyada mültecilerle ilgili gelimelere bir örnek haline gelecektir. Dünyann hiçbir yerinde böyle bir proje uygulamas yok. Gerçekleirse ilk defa burada olacak. Özellikle konutlar, hastane, okul, ibadethane ve sosyal donatlar görenleri büyülüyor. Böyle bir admn atlmas takdir topluyor diye konutu. Katarn da bu projeye destek verebileceini belirten Erdoan, Birlikte bu çalmalar yürütebiliriz noktasndalar. Baka da çk yolu pek yok dedi.

UTANMADAN, SIKILMADAN TÜRKYEYE SALDIRIYORLAR

Arap Ligine de seslenen Erdoan, Arap Liginde Türkiyeye kar yalan yanl baz tavrlar oldu. Bizim ülkemizdeki 4 milyon mültecinin 350 bini Kürt, 3,5 milyonu ise Arap, Ezidi, Keldani, Arami ve dierlerinden oluuyor. Bütün bunlarn yüküne katlanan ve 40 milyon dolar harcama yapan Türkiye. te bu yaplanlar göremedikleri gibi Arap Liginin mensuplar olarak bu bölgeye 1 kuru destek salam da deiller. Sonra utanmadan, sklmadan Türkiyeye saldryorlar. Böyle de bir gerçek var ifadelerini kulland.

1 MLYON SURYELNN YERLETRLMES PLANLANIYOR

Cumhurbakan Erdoann Dünyaya örnek tekil edecektir dedii proje kapsamnda Türkiye snrnda, Suriyenin kuzeyinde Güvenli Bölgede oluturulacak yerleim yerine 1 milyon Suriyeli yerletirilmesi planlanyor. 30 bin nüfuslu 10 bölgede, 5 biner nüfuslu 140 köy oluturulacak. Her köy, 3 oda 1 salon, 100 metrekarelik bin evden oluacak. Birer ahr bulunacak. Her köyün ayrca ikier camisi, 16 snfl 2 okulu, 1 gençlik merkezi, 1 spor merkezi, 1 de idare merkezi olacak. Köydeki her eve 4 dönümlük tarm alan tahsis edilecek. Her bölgede 100 metrekarelik 3+1 ve 2+1lik 6 bin ev bulunacak. 1 merkez cami, 10 çevre cami, 16ar snfl 8 okul, 1 lise, 2 spor salonu, 5 gençlik merkezi, 1 küçük stadyum, sosyal alanlar, 8 bölgede 10 yatak kapasiteli, 2 bölgede 200er yatak kapasiteli hastaneler, küçük endüstriyel alanlar ve üniversiteler planlanyor. Toplam alan için 92.6 milyon metrekare gerekiyor. Her köyün yerleim alan 590 bin metrekareden oluuyor. 140 köy için yerleim alan büyüklüü ise 82,6 milyon metrekare oluyor. Her bölge için 1 milyon metrekarelik alan. 10 bölgenin toplam büyüklüü ise 10 milyon metrekare olacak. Ayrca tarm alanlar için 140 milyon metrekare alan gerekiyor. 1 milyon kiinin yerleim masraf aa yukar 26 milyar dolar dolar ediyor.

Ana Sayfaya Git