Erdoğan: Bazı barolar adli yılı provoke ediyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adli Yıl Açılış Töreni'ni, Beştepe'de yapıldığı için boykot eden baroları eleştirerek, "Birtakım barolar adli yıl açılışını sırf mekandan dolayı provoke ediyor. Gazi mekan tüm kurumların evidir. Başta barolar olmak üzere önümüzdeki dönem kurumların seçim sistemi yeniden düzenlenmelidir" dedi.

Haberler 03.09.2019 - 12:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Barolarn eletirisine neden olan Betepedeki Adli Yl Açl Töreninde konuan Cumhurbakan Tayyip Erdoan, kuvvetler ayrl fikrine hep bal kaldklarn iddia etti. Töreni boykot eden 52 baroyu eletiren Erdoan Yargtay ve TBB Bakanmz, bu banaz ve provokatif dayatmalara kar gösterdikleri dirayetli ve demokratik duru sebebiyle tebrik ediyorum dedi. Erdoan, konumasnda özetle unlar söyledi:

KUVVETLER AYRILIINA TEHDT DEL: Türkiye, halkn iradesini en üstte tutan kuvvetler ayrl fikrine ve bunun üzerine bina ettii demokrasi anlayna hep bal kalmtr. Türkiye Cumhuriyetinin ve Türk milletinin birliini, beraberliini, tüm kurumlaryla etkin ekilde ilemesini temin, cumhurbakannn en öncelikli görevidir. Anayasamzn lafznda ve ruhunda açkça yer alan bu yaklam, kuvvetler ayrl için bir tehdit deil tam tersine birletirici bir güç olarak görüyoruz.

DEVLETN BAI MSYONU ETRAFINDAN BRLKTE HAREKET!: Yasamann, yürütmenin ve yargnn kendi içlerinde bamsz bir ekilde çalmas, hepsinin de anayasada cumhurbakanna verilen devletin ba misyonu etrafnda birlikte hareket etmelerine mani deildir.

LLA ÜSTÜNLÜK ARANACAKSA: Kuvvetler ayrl prensibinin denge yerine çatma anlayla yorumlanmas ülkeye ve millete fayda deil zarar getirir. Devlet sisteminde illa bir üstünlük aranacaksa bu ancak anayasann ve orada tezahür eden milli egemenliin üstünlüü olabilir.

THAMLAR YERSZ: Yeni yönetim sistemimizde yürütmenin de temsilcisi olan cumhurbakanna kuvvetler ayrl konusunda yöneltilen ithamlarn çou temelsizdir. Yarg üzerinden, milletten ve hukuktan ald yetkiyle görevini yapan yürütme erki ile onun temsilcisi olan cumhurbakanna saldrmak, aslnda dorudan siyasal alan hedef almaktr.

SEçM YÖNTEMLER DEMEL: lk çözmemiz gereken meselelerden biri, tüm meslek teekküllerinin seçim yöntemlerinin, temsili demokrasiye uygun hale getirilmesidir. dedi.

CRT VE FEYZOLUNA TEBRK (Baz barolarn adli yl açlna katlmama karar): Yargtay ve TBB Bakanmz, bu banaz ve provokatif dayatmalara kar gösterdikleri dirayetli ve demokratik duru sebebiyle tebrik ediyorum. ifadelerini kulland. Cumhurbakanl Külliyesi, bu gazi mekan, konferans salonu, sergi salonu, camisi, 15 Temmuz Ant, tamamlanmak üzere olan kütüphanesi ve inas süren müzesiyle, milletimizin, dolaysyla da tüm kurumlarmzn evidir.

YARGI REFORMUNDA KARARLIYIZ: (Yarg Reformu Strateji Belgesi): AB organlar her ne kadar ülkemize kar açkça ayrmc bir tutum içindeyse de biz bu reform belgesiyle ayn zamanda tam üyelik yükümlülüklerimize olan ballmz da göstermi oluyoruz. Yarg süreçlerini sadeletirerek, uyumazlklar için alternatif çözüm yollar gelitirerek, önleyici hukuk uygulamalarn sistemimize kazandrarak, Yarg Reformunu ksa sürede hayata geçirmekte kararlyz.

Ana Sayfaya Git