Erdoğan: Demokrasiyi güçlendirecek adım

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "AK Parti’nin sandıktan çıkan sonucu kabullenmemek, hakkı olmayan bir seçimi kazanmış gözükmek gibi bir derdi asla yoktur, olamaz. Biz sadece gasbedilen haklarımızın ve yapılan usulsüzlükten, yolsuzluktan kaynaklanan hataları düzeltmenin peşindeyiz. İstanbul seçimlerinin üzerindeki gölgenin kalkmasını sağlayacak bu kararı, demokrasiyi güçlendirecek adım olarak görüyoruz" dedi.

Haberler 08.05.2019 - 02:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, partisinin grup toplantsnda gündeme ilikin açklamalarda bulundu. Yeniden TBMM çalmalarna arlk ermeye balayacaklarn belirten Erdoan, ramazan aynn önemine dikkat çekti. Erdoan, Bu mübarek günlerde, Müslüman kan döken srail gibi, Esed rejimi gibi, Sisi gibi, bölücü terör örgütü gibi katil yaplara, samimi olarak kalbimizle buz edemiyor, elimizle de yapabileceklerimizi yapamyorsak, ramazan boa geçiyor demektir. Ülkemizi ve milletimizi kuatmaya çalanlara kar tek yumruk, tek yürek, tek vücut olamyorsak ramazandan nasibimizi yeterince alamadk demektir. Rabbim bu mübarek günlerde, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkeleri etrafnda oluturmaya çaltmz Türkiye ortak paydas altnda, 82 milyon olarak kucaklamay nasip etsin diye konutu.

BU LER ACELEYE GELMEZ

Seçim sonuçlarnn hayrl olmasn dileyen Erdoan, seçim kampanyas boyunca 59 il mitingi yaptklarn, stanbulun 28, Ankarann 11 ilçesinde de programlar düzenlediini anmsatarak, Emeimizin karln da hamd olsun aldk. Toplam oylarda yüzde 51,7 ve belediye bakanl saysna göre de, yüzde 54,2 düzeyinde baar kazandk. Milletimiz bize 1389 belediyenin 758inin sorumluluunu vermitir. Büyükehir, il, ilçe ve belde olarak kaybettiimiz belediyelerin her biriyle ilgili ayr ayr çalma yapyoruz. Bu baarszla yol açan sebepleri genel merkezimizden il tekilatmza, adaylarmzdan milletvekillerimize kadar, teker teker tespit edecek ve gereini yerine getireceiz. Bu iler aceleye gelmez, tespiti ne kadar salkl yaparsak, çözümü de o derece güçlü ve kalc olarak hayata geçirebiliriz açklamasnda bulundu.

15 BN SEçMENN RADES GASP EDLMTR

Erdoan, seçimin ardndan tartmalarn sürdüünü aktararak, seçimlerin en tartmal konusunun stanbul Büyükehir Belediye Bakanl sonuçlar olduuna dikkat çekti. Erdoan, stanbulda seçimi önce yaklak 25-28 bin arasnda bir farkla AK Partinin kaybettiinin ilan edildiine iaret ederek, Biz milli iradeye, seçim ve sandk sonuçlarna olan teslimiyetimiz sebebiyle, bu durumu saygyla karlamaya hazrdk. Gerek seçim gecesi yaptmz basn toplantsnda, gerekse balkon konumasnda bu durumu ifade ettik. lerleyen günlerde arkadalarmzn yapt sandk sonuç tutanaklaryla, ilçe birletirme tutanaklaryla, geçersiz oylarla ilgili itirazlar netletikçe karmza bambaka manzara çkt. Bu süreçte AK Partiye oy veren yaklak 15 bin seçmenin iradesi alenen gasp edilmitir. Bu hatalarn bir ksm sehven yaplm olsa da, önemli bir bölümünde kast olduu açkça bellidir. çünkü hatalar, yanllar dier partilerde ayn oranda yaplmam, sadece AK Partinin oylarnda belirgin bir farkllk ortaya çkmt dedi.

MLLETMZ BZDEN HESAP SORAR

Seçmen listeleri ve sandk kurullaryla ilgili ciddi yolsuzluklar, kanuna aykr uygulamalar tespit ettiklerini belirten Cumhurbakan Erdoan, ilçe ve il seçim kurullar itirazlarnn ardndan konuyu YSKya tadklarnn altn çizerek öyle konutu:

Sunduumuz belgeler gayet salamdr. Yaptmz her itirazn gerisinde, inkar mümkün olmayan somut deliller vardr. ayet aradaki fark yar yarya azalmam olsayd, mesele buralara kadar zaten gelmezdi. Fakat gözümüzün önünde tüm çplaklyla duran hukuksuzluu, daha vahim bir irade gaspn görmezden gelemeyiz. Seçimden sonra yaanan sürecin sebebi ite budur. Biz bu yaplanlarn hesabn milli irade hrszlarndan sormazsak, milletimiz bizden hesap sorar. Sadece iptal oylarnn saym ve birletirme tutanaklarnn düzeltilmesiyle böylesine bir oy saysnn ortaya çkmas dahi içimize kurt düürmeye yetmitir. Birileri suyu bulandrarak balk avna çktklar intibana kapld. stanbuldaki yaklak 62 bin sandk görevlisinden 20 bine yaknnn seçim kanunundaki açk emre ramen, kamu görevlileri arasndan deil de banka ve özel okul çalanlarndan seçilmesi üphelerimizi daha da artrd. Seçim öncesinden balayarak bir takm kirli ellerin iin içine girdii ve konuyu bu noktaya getirdii anlalyor.

GASP EDLEN HAKLARIMIZI DÜZELTMENN PENDEYZ

stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimlerinde organize bir yolsuzluk ve tam kanunsuzluk, usulsüzlük hali olduuna samimi olarak inandklarn vurgulayan Erdoan, Tek tek yanllar, eksikler, kusurlar, mazur görülebilir. Ama sandk kurulu üyelerinin, hele hele bakanlarnn neredeyse üçte birinin kanuna aykr atanm olmasnn, iptal edilen oylarn büyük bölümünün AK Partiye ait çkmasn kimse masum bir hata veya yanl olarak izah edemez. Bu inançla hukuk mücadelemizi seçim kanunumuz çerçevesinde dün akama kadar sürdürdük. Yoksa AK Partinin sandktan çkan sonucu kabullenmemek, hakk olmayan bir seçimi kazanm gözükmek gibi bir derdi asla yoktur, olamaz. Biz sadece gasp edilen haklarmzn ve yaplan usulsüzlükten, yolsuzluktan kaynaklanan hatalar düzeltmenin peindeyiz. ayet durum tam tersi olsayd, yani AK Parti az farkla seçimi kazanm gözüküp, ardndan fark yar yarya azalsayd ve ayn usulsüzlükler tespit edilseydi, inann bana, ensemizde boza piiriliyor olurdu. Böyle bir durumda bize söylemedikleri, etmediklerini brakmayacak olanlarn imdi hukuki haklarmz kullandmz için aynsn yapyor olmalarndaki ikiyüzlülüü milletimizin takdirine brakyorum deerlendirmesinde bulundu.

MLL RADEYE SAYGININ GEREN YERNE GETRDK

Erdoan, YSKnn bütün belgeleri inceleyerek, siyasi parti temsilcilerini dinleyerek kararn ortaya koyduunu, stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimlerinin 23 Haziran 2019 Pazar günü yenileneceini kaydetti. Erdoan, Kararn ülkemize ve stanbulumuza hayrl olmasn diliyoruz. Bu karar siyasetçiler olarak sorunlarmz demokrasi ve hukuk içinde çözme irademizi güçlendirecek, hakemlii milli iradeye brakacak en doru adm olarak görüyoruz. ayet Yüksek Seçim Kurulu, tam tersi yönde karar verseydi, daha önce defalarca ilan ettiimiz gibi, biz yine buna uyacaktk. Biz sadece milli iradeye saygnn gereini yerine getirdik. Türkiyede demokrasiyi ayaa kaldran, tüm kurum ve kurullaryla iler hale getiren parti biziz. stanbul seçimlerinin üzerindeki gölgenin kalkmasn salayacak bu karar, demokrasiyi güçlendirecek adm olarak görüyoruz diye konutu.

ÖNCE HERKES HADDN BLECEK

stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimlerinin yenilenmesi hakknda TÜSADn yapt açklamaya isim vermeden deinen Erdoan, Bundan sonra da tabii ki bizden bu tavrlarnzla, ülkenizin geleceine yönelik bir normallemeyi konutuumuz dönemde, sizler burada seçim hukukun iletildii bir yerde böyle bir açklamay yaparsanz, bunlar normallemeyi getirmez, anormallemeyi getirir. Yanl yapyorsunuz, önce herkes haddini bilecek. Herkes iini yapyor. Ekonomiyle mi urayorsunuz, i adam msnz? Sen, iini yap, sana düeni sandnda git kullan. Ama kalkp da seçim yargsnn vermi olduu karara müdahale mahiyetinde açklamalar yaparsanz, bu sizin de nerede olduunuzu, nereye oturduunuzu gayet güzel bir ekilde ortaya koyuyor. Müsaade edin de bizim de size bakmz ona göre deiecektir eklinde konutu.

BU çABALAR SONUçSUZ KALMAYA MAHKUMDUR

Ekonomide tüm göstergelerin iyiye doru gittiini, ümit verici kprdanmalarn yaandn, ihracatn ve istihdamn arttn, yatrmclarn ise aray içinde olduunu anlatan Cumhurbakan Erdoan, Kur-faiz-enflasyon er üçgenine ülkemizi hapsedip, ekonomik olarak çökertme gayretlerinden elbette vazgeçmeyeceklerdir. Siyasi ve ekonomik yaptrm tehditleri ile bizi taciz etmekten geri durmayacaklardr. Ama biz yönümüzü gelecee çevirip, elimizdeki imkanlar üretime-yatrma-istihdama kullanrsak bu çabalar sonuçsuz kalmaya mahkumdur dedi.

ONLAR çN GEREN YAPMAK ZORUNDA KALACAIZ

Sadece AK Partiye oy verenlerin deil, tercihlerini baka partilerden yana kullananlarn da umutlarnn AK Partide olduunun altn çizen Erdoan, unlar kaydetti:

çünkü bu vatandalarmz da ülkemizin ve milletimizin sorunlarn çözebilecek formülün de, iradenin de, gücün de sadece partimizde bulunduunu biliyor. Bize düen milletimizin gönlündeki bu sevgiyle aramza giren engelleri kaldrmaktr. Bunun için gönüllere girmekten, mütevazi olmaktan, kibirden uzak durmaktan, samimiyetle çalmakla kul hakkndan, yetim hakkndan, emaneti ehline vermekten söz ediyoruz. Söylediimiz her eye samimiyetle inanyor, onun için srarla tekrar ediyoruz. Buna ramen hala millete tepeden bakan, kibrinden yanna yaklalmayan, milletle arasna duvar ören varsa bann ellerinin arasna alsn ve derin derin muhasebe yapsn. Eer bu arkadalarmz kendi muhasebelerini kendileri yapmazlarsa, biz onlar için gereini yapmak zorunda kalacaz. Ona ramen bu partiye en küçük bir katk veren herkesin bamzn üzerinde yeri vardr.

AK PART NSAN KAZANMA HAREKETDR

Erdoan, AK Partinin insan kazanma hareketi olduunu vurgulayarak Ahde vefa bizim siyaset geleneimizin en bata gelen ilkelerinden biridir. Ama ayn zamanda hiç kimsenin bu kutlu çatya zarar verme, kendi çkarlarn davaya hizmetin önüne koyma hakk da yoktur. Böyle bir durumda bizim tercihimiz her zaman ihtirasl bireylerin zaafndan deil, kadim olan davann selametinden yana olur, yana olacaktr. Önümüzdeki dönemde tüm arkadalarm, hallerini, hareketlerini, çalmalarn, durularn, sözlerini bu çerçevede gözden geçirip, kendini derleyip toplamasn istiyorum. Milletimizin umudunu boa çkaracak bir vebalin altna hiçbir arkadamzn bilerek girmeyeceine inanyorum dedi.

MLLETMZLE YÜZ YÜZE GÖRÜECEZ

Ramazan aynn ardndan AK Partiye seçimlerde en yüksek oy veren il ve ilçelere teekkür ziyaretleri yapacan ifade eden Erdoan, Bu ziyaretlerde milletimizle yüz yüze, görüeceiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git