Erdoğan: Tüm belediyeler mali sıkıntıda

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki toplantıda isim vermeden CHP'li büyükşehir belediye başkanlarına işten çıkarma eleştirisi yöneltti, kendilerinin döneminde kimsenin işinden edilmediğini öne sürdü. Tüm belediyelerin mali sıkıntı yaşadığını belirten Erdoğan, "Bu sorunları giderebiliriz" dedi.

Haberler 12.09.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Biz stanbul Büyükehir Belediye Bakanl görevine geldiimizde; bizden 1, 2, 3 önceki hatta çok daha önceki dönmelerden kalma personel vard. çalan, birikimi ve gayretiyle bulunduu yeri hak eden hiç kimseye dokunmadm, hiç kimseyi yerinden, ekmeinden, andan etmedik. Ne personelle, ne araçlarla, ne de baka eylerle uratk dedi.

Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde Büyükehir Belediye Bakanlar ile bir araya geldi. Hatay Büyükehir Belediye Bakan Lütfü Savan mazereti nedeniyle katlmad toplantya tüm Büyükehir Belediye Bakanlar katld. Toplantda, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, Adalet Bakan Abdülhamit Gül, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, çileri Bakan Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Salk Bakan Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Ulatrma ve Altyap Bakan Mehmet Cahit Turan, çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Ersoy, çalma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, letiim Bakan Fahrettin Altun, Cumhurbakanl Özel Kalem Müdürü Hasan Doan ile Cumhurbakanl Yerel Yönetim Politikalar Kurulu üyeleri de yer ald.

Gençlik ve Spor Bakanl ile Ticaret Bakanlndan ise Bakan Yardmclar toplantya katld.

HERKESN BELEDYE BAKANI

Toplantnn açlnda konuan Erdoan, çok partili hayata geçilen 1946dan beri Türkiyede gerçekleen her seçimin demokrasi öleni havasnda yapldn, 31 Mart 2019 mahalli idareler seçimlerinin de ayn cokuyla tamamlandn kaydetti. Türkiyeye yöneltilen eletirilere verilecek en büyük cevab Türkiyede hemen hemen her vatandan içinde yer ald bu geni demokrasi tablosu olduuna vurgu yapan Cumhurbakan Erdoan, Seçim sürecindeki rekabeti meydanlarda brakan, milletimizin sandktan çkan iradesine herkesin teslim olduu bu güzel manzara; geleceimizin en büyük teminatdr. 31 Mart seçiminde elde ettiiniz baarlardan dolay her birinizi ayr ayr tebrik ediyor, muvaffakiyetler diliyorum. Seçildiiniz gün itibaryla artk size oy versin, vermesin ehrinizdeki herkesin belediye bakan olarak görev yaptnza, yapacanza inanyorum. Biz de milletin teveccühüyle görev alan tüm belediye bakanlarmza ayn samimiyet ve hüsnüniyetle yaklayoruz. Gördüünüz gibi u anda tüm Bakanlarmz sizlerin sorularna cevap vermek, taleplerinizle ilgili deerlendirmeleri yapmak üzere burada bizimle beraber. Bütün bu sorular kayda alnmak suretiyle bunlarn üzerinde bakanlarmz gerekli çalmalar yapacaklar. Ayn ekilde ilgili politika kurulu üyelerimiz de buradadr dedi.

MLLETMZN BZDEN STED GÖRÜNTÜ BU

Türkiyenin birlie, beraberlie, kardelie en çok ihtiyaç duyduu bir dönemde Betepede ortaya konulan fotorafn çok önemli olduuna iaret eden Erdoan, Siyasi olarak elbette fark görülere ve durulara sahip olabiliriz, ama ülkemizin ve milletimizin ali çkarlar söz konusu olduunda, birlikte hareket edebilme erdemini gösterebileceimize inanyorum. Özellikle de terörle, terör örgütleriyle, hukuksuzlukla arasna mesafe koymay baarm belediye bakanlarmzla birlikte olmaktan memnuniyet duyuyorum. Her frsatta tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet derken tam da u anda buradaki manzaray ifade etmek istiyorum. Milletimizin de bizden istedii görüntünün bu olduuna eminim dedi.

HçBR BAKANIN PARTSNE BAKMADIK

Belediye bakanlndan gelme bir siyasetçi olduuna vurgu yapan Erdoan, 1994 ylnda kazandm stanbul Büyükehir Belediye Bakanlna bugüne kadar hep iftihar duyduum ve ömrüm boyunca gururla yad edeceim bir vazife olarak baktm. Belediye bakanlmzn ardndan üstlendiimiz Babakanlk ve Cumhurbakanl görevleriyle masann her iki tarafnda da bulunmu oldum. Cumhurbakanl Hükümet Sistemi ile devletin ba olma sfat yannda; yürütmenin de temsilcisi konumuna gelmi bulunuyoruz. Sizlerin her biriyle ehirlerimizin skntlar, beklentileri, çözüm yollar ve yatrmlar konusunda yakn mesai içinde olmamzn gereine inanyorum. Vicdan sahibi herkes kabul edecektir ki; 11 yllk Babakanlk ve 5 yl aan Cumhurbakanl görevlerimiz süresince, hizmet söz konusu olduunda hiçbir bakann partisine bakmadk. zmirden Vana, Eskiehirden Hataya, Muladan Mardine kadar hangi ehrimizin ne tür yatrma ihtiyac varsa, hepsine altyapsyla, üstyapsyla gerekli destei verdik eklinde konutu.

BELEDYELERMZN TAMAMININ DURUMUNU YAKINDAN BLYORUZ

Kendisine kar aleni husumet içine girmeyen, nezaketi ve insani mesafeyi koruyan tüm belediye bakanlaryla çaltn anmsatan Cumhurbakan Erdoan, Siyasi çekimelerin geçici, buna karlk ülkemize ve ehirlerimize yaplan hizmetlerin kalc olduu gerçeini hiç unutmadk. Bundan sonra da ayn anlayla hareket edeceimizden kimsenin üphesi olmasn. Cumhurbakan olarak, ülkemizin tüm kurumlar ve meseleleri gibi büyükehir belediyelerimizin durumlarn da yakndan izliyorum. Sk sk, yaptm il ziyaretleri srasnda, belediyelerimizle ilgileniyor, yürütülen çalmalar ve skntlar dorudan kaynanda tespit ediyorum. Dolaysyla parti ayrm olmakszn belediyelerimizin tamamnn durumunu yakndan biliyoruz. Neredeyse tüm belediyelerimiz mali sknt yayor. Belediyelerin bugün içinde bulunduu durumun; sistemden de uygulamadan da kaynaklanan sebepleri var. Bu ülke 81 vilayetinin tamamyla hepimizin olduuna göre, bu sorunlarn tespiti ve çözüm yollarnn bulunmas da, bizlerin ortak sorumluluudur açklamasnda bulundu.

SYASET KAOTK YAPIDAN KURTARMAK çN çOK çABA SARF ETTK

Erdoan, belediyelerin sorunlarnn üstesinden gelinebileceine dikkat çekerek, Kanun deiiklii gereken konular Mecliste, Kararname gereken konular Cumhurbakanlnda, dier idari düzenlemeleri ilgili kurumlarmzda çalabiliriz. Önemli olan bu sürece, tüm belediye bakanlarmzn ve elbette partilerinin samimi destek vermesidir. Türkiye için 81 ilimizin tamam için, bu ibirlii zeminini oluturup, iletmeliyiz. Biz ülkemizi yönetme sorumluluu üstlendiimiz dönem boyunca, siyasetimizin iklimini daha önceki 30 yllk dönem boyunca içinde bulunduu kaotik yapdan kurtarmak için çok çaba sarf ettik. Ülkenin ve milletin menfaati söz konusu olduunda toplumumuzun farkl kesimlerini ayn ortak paydada buluturmak için gerçekten samimi gayret gösterdik. nallah Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin en büyük katks siyasetin uzlama ve kucaklamaya dayal yapya kalc ekilde kavumas olacaktr dedi.

VCDAN YARALAYICI HABERLERE RASTLIYORUZ

Bugünkü toplantnn, hedeflenen demokratik uzlamann ilk adm olmasn temenni eden Cumhurbakan Erdoan, öyle konutu:

Eskiler el iler dil övünür derler. Hepimizin bulunduu yerler, polemik siyaseti deil, eser siyaseti üretme makamlardr. çalmadan, çabalamadan, eser vermeden yaplan siyaset; ehirlerimize ve insanlarmza vakit kaybettirmekten, ülkemizin enerjisini ve imkanlarn heba etmekten öte bir ie yaramaz. Belediye bakanlarnn görevi, devri sabk peinde komak deil; ehirlerine en güzel, en kalc, en verimli hizmetleri getirmek için çalmaktr. Medyada her gün çeitli ehirlerimizdeki belediyelerle ilgili sendika deitirme basksndan, iten atmalara envai türden tehditlere kadar pek çok vicdan yaralayc haberlere rastlyoruz. Unutmayn kat üzerinde bir toplam olarak önünüze gelen personel saysndaki her rakam, bir insana ve onun etrafnda ekillenen daha geni bir hayata tekabül ediyor. Belediye bakanlarnn kurumlarn yönetme tasarrufu, emekleriyle ekmek paralarn kazanma peindeki insanlarn hayatlarn diledikleri gibi alt üst edebilecekleri anlamna gelmiyor. Kapnn önüne konan, canlar yanan, yuvalar balarna yklan insanlarn ah üzerinde ne siyaset, ne hizmet bina edilebilir. Kamunun dier tüm kurumlar gibi belediyeler de çeitli statülerde çalan personelin de tamamna, hakka, hukuku, adalete ve elbette vicdana uygun ekilde davranlmas arttr.

NE PERSONELLE NE DE ARAçLARLA URATIK

Birkaç kötü örnek bahane edilerek, yüzlerce, binlerce kiinin ekmeiyle oynanmasnn, hakka, hukuka, adalete ve insanla smayacan belirten Cumhurbakan Erdoan, unlar söyledi:

te srf bu sebeple keyfi uygulamalara maruz kalmamalar için, tüm kamuda saylar milyonu bulan taeron irketler üzerinde içileri sözlemeli statüyle kadroya geçirdik, sebebi buydu. Buna ramen son aylarda baz belediyelerimizde yaanan hadiseleri üzüntüyle takip ediyoruz. Biz stanbul Büyükehir Belediye Bakanl görevine geldiimizde; bizden bir, iki, üç önceki hatta çok daha önceki dönmelerden kalma personel vard. çalan, birikimi ve gayretiyle bulunduu yeri hak eden hiç kimseye dokunmadm, hiç kimseyi yerinden, ekmeinden, andan etmedik. Göreve geldiimizde, kendimizi ehrin üzerine kabus gibi çökmü devasa sorunlarla ve en az onlar kadar büyük bir borç yüküyle kar karya bulduk. ayet derdimiz hizmet etmekse, eser ortaya koymaksa, ehrimize de deruni akla balysak, çözülemeyecek hiçbir mesele yoktur. Biz de teker teker her meseleyi çözüm yoluna koyarken, borçlarmz da sabrla ödedik, ne personelle ne araçlarla ne de baka eylerle uratk. Tüm vaktimizi ve imkanlar dorudan ehrin sorunlarn, halkn skntlarnn çözümüne teksif ettik. Üstlendiimiz dier görevlerde de bu çizgiden sapmadk. Tüm belediye bakanlarmzdan da ayn hassasiyeti bekliyoruz. ehirlerinize ve oralarda yaayanlara yapacanz tüm hayrl çalmalarda yannzda olacam tekrar tekrar ifade ediyorum.

Erdoan, konumasnn ardndan ehirlerinin sorunlarn anlatmalar için söze Büyükehir Belediye Bakanlarna brakt.

Ana Sayfaya Git