Erdoğan: Ülkemizi, bilim insanları için cazibe merkezi haline getireceğiz

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Bilim insanlarımıza birikimlerini ülkemizde değerlendirebileceklerini, böyle bir zemini hazırlamaya başladığımızı da gösteriyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde ülkemizi tüm bilim insanları için çok daha önemli bir cazibe merkezi haline getireceğiz" dedi.

Haberler 24.05.2019 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen, 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yl Toplantsnda konutu. Fuat Sezginin eserlerini, kitaplarn ve tüm birikimini Türkiyeye kazandrp, milletin istifadesine sunmann gayreti içinde olduunu kaydeden Erdoan, Eserlerinin büyük bir ksmn ülkemize kazandrd, bir dier ksm da u anda mahkemelik. nallah o mahkeme de kazanlmak suretiyle onlar da ülkemize getirilir diye konutu. Gülhane Park içindeki Has Ahrlar binasnda açlan slam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesinin yerini de bizzat Sezginin belirlediini anlatan Erdoan, babakanl döneminde bu müzenin hazrlklarn Sezgin ile birlikte yürüttüünü söyledi.

GELECEK NESLLERE AKTARACAIZ

Vefatndan sonra Sezginin, müzenin hemen karsndaki ebedi istirahatgahna defnedildiini kaydeden Erdoan, Hocamzn eserleri yannda ahsi kütüphanesi bal bana bir hazine deerindedir. nallah bunlar da vakf ve müze bünyesinde en güzel ekilde koruyacak, deerlendirecek, gelecek nesillere aktaracaz. Hocamzn eserlerinden bir set de Cumhurbakanl kütüphanemizin en kymetli bölümü olarak aratrmaclarmzn ve gençlerimizin hizmetine sunulacaktr dedi.

TARHN EN BÜYÜK AYIPLARINDAN

Cumhurbakan Erdoan, Fuat Sezginin Bitliste balayp, stanbulda süren ardndan Almanyaya uzanan ve yeniden stanbulda sona eren 94 yllk hayatnn her safhasnn paha biçilmez derslerle dolu olduunu, dünya çapndaki böyle bilim adamnn 1960 darbesinin ardndan stanbul Üniversitesinden uzaklatrlmasnn, tarihin en büyük ayplarndan olduunu söyledi. Fuat Sezginin çalmalarn Almanyada devam ettirdiini kaydeden Erdoan, Önce Frankfurt Üniversitesi, ardndan Goethe Üniversitesi, Fuat Hocamzn ilmi çalmalarna zemin oluturdu, destek verdi. Bizim kymetini bilemediimiz Hocamza Almanyann sahip çkmas bouna deildir. Hocamz, slam bilim ve teknoloji tarihi bakmndan ei bulunmaz eserlerinin önemli bir bölümünü tabii olarak çalmalarn yürüttüü ülkenin diliyle, yani Almanca olarak yaynlamtr. Bunun anlam bu eserlerin bilim tarihine Alman patentli olarak geçmi olmasdr diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan, Açk konumak gerekirse hocamzn ülkemizde barndrlmamasnn sebebi, yürüttüü çalmalarn bandaki slam ifadesidir. ayet Fuat Hoca, slam deil de mesela Roma veya Bizans tarihi çalm olsayd, emin olun hayatnn sonuna kadar stanbul Üniversitesinde kalmaya devam ederdi. Sknt burada, dert burada. lim insanna sahip çkmadnz zaman ite ona Alman sahip çkar ve Alman sahip çkt zaman da bu eserler de Almanca dünyada yerini bulur dedi.

ESERLERN EREFN ALMANYAYA BAILADILAR

Cumhurbakan Erdoan, slam alimlerinin çalmalarnn incelenmeden, dünya bilim tarihinin incelenebilmesinin de ve yazlabilmesinin de mümkün olmadn belirterek, Sadece ve sadece yürüttüü çalmalarn banda slam ifadesi geçiyor diye hocamz bir kalemde silip atanlar, ortaya çkan dünya çapndaki eserlerin erefini kendi elleriyle Almanyaya balamlardr. Biz lim çinde bile olsa araynz diyen bir medeniyetin mensuplar olarak kendi ilim erbabmza, ilmi birikimimize sahip çkamam olmamzn sebeplerini çok iyi düünmeliyiz. çok iyi tefekkür etmeliyiz diye konutu.

SÖMÜRGE AYDINLARIYLA MÜCADELE ETTK

Cumhurbakan Erdoan, stanbul Büyükehir Belediye Bakanlnda bugüne kadar yaptklar çalmalarda stanbulu dünyann en gözde ilim ve kültür merkezlerinden biri haline getirmek için gayret gösterildiini, üniversiteleri 81 vilayetin tamamna yayarak, hem yüksekörenime eriimi kolaylatrdklarn hem de bilim insanlarnn önünde geni bir çalma alan oluturduklarn söyledi. Üniversite saysn 76dan 206ya çkardklarn belirten Erdoan, Bütün bunlar yaparken bir yandan da eski dönemin bakiyesi banazlklar ile kendi medeniyetine ve kültürüne husumeti çadalk zanneden sömürge aydnlaryla mücadele ettik. Bu zihniyeti tümüyle ortadan kaldramam olsak da bilimsel çalmalarn yelpazesini olabildii kadar genilettiimiz bir gerçektir. Ülkemizde tarih, kültür, sanat, edebiyat bata olmak üzere, sosyal bilimler alanlar yeniden cazibe kazanmsa, ite bu çabalar sayesindedir. nallah önümüzdeki yllarda bu gayretlerimizi devam ettireceiz dedi.

5 MLYON CLTLK KÜTÜPHANE

Cumhurbakanl Külliyesi içinde 5 milyon ciltlik kütüphane yaptklarn, eserlerin dijital ortamda da kayda girildii kütüphanenin açln 3- 4 ay içinde yapacaklarn belirten Cumhurbakan Erdoan, stanbulda eski Rami Klasnda da 6 milyon ciltlik kütüphanenin yapmnn sürdüünü söyledi. Erdoan, Dünyada 150 milyon ciltlik kitaba sahip olan kütüphaneler var. Bizimki bu noktada daha çok gerilerde. Ama dedik ki eer bir eye balarsak biter, balamazsak hiç bitmez. Milyonlar konutuumuz kütüphanemiz yoktu; ama imdi var. Ve bunlar yakndan takip ederek inallah dünyaya açlm olacaz. Medeniyet ina etmek her topluma nasip olan bir haslet deildir. Biz bu konuda ansl bir milletiz. Her eyden önce dinimiz olan slamn kadim ve çok zengin bir medeniyet birikimi var. slam bilim adamlarnn tptan astronomiye matematikten kimyaya fizikten siyaset bilimine kadar dünyaya kazandrdklar birikim, bugün dahi insanln yolunu aydnlatmay sürdürüyor diye konutu.

ATE YENDEN HARLANIYOR

Geni corafyada süren bu çalmalarn kymetini Fuat Sezgin gibi ilim erbaplar sayesinde yeniden kefettiklerini kaydeden Cumhurbakan Erdoan, unlar söyledi:

Bugün ülkemizde ve dünyann pek çok yerinde Müslüman ilim adamlarnn ortaya koyduklar eserlerini, baarlarn iftiharla takip ediyoruz. Tabi burada asl üzerinde uzun uzun düünmemiz gereken husus, bu çalmalar kendi medeniyet corafyamzda yürütecek iklimi niçin oluturamadmzdr. Türkiye olarak yava yava bu konuda kendimizi müspet yönde ayrtrdmza inanyorum. Bilim insanlarmza birikimlerini ülkemizde deerlendirebileceklerini, böyle bir zemini hazrlamaya baladmz da gösteriyoruz. nallah önümüzdeki dönemde ülkemizi tüm bilim insanlar için çok daha önemli bir cazibe merkezi haline getireceiz. Bu gelime ayn zamanda medeniyetimizin üzerindeki küllerin dalmaya, atein yeniden harlanmaya balad anlamna geliyor.

çALIMA MECLS TOPLANTISINDA KONUTU

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ATO Congresiumda düzenlenen 12nci çalma Meclisi Toplantsnda konutu. Cumhurbakan Erdoan, insan gücünün yerini makine ve yazlmn ald dünyada istihdam konusunu yeniden tasarlamak gerektiini belirterek, hayat standartlarnn yükseldii bu süreçte istihdam meselesinin giderek, karmak hal aldn söyledi. Erdoan, stihdam konusu, çözüm için ilk balanmas gereken noktadr. Birilerine Gel bakal fabrikatörsün, 50 tane daha adam al dediimiz zaman rahatsz olanlar var. Bu bir gerçei iaret ediyor. Burada eitsizlii farkl alanlara tarken ie burada balamak lazm. Teknoloji bir yandan geleneksel üretim biçimlerini tehdit ederken öbür yandan istihdama katkda bulunacak potansiyele sahiptir. veren olmazsa i olmaz. olmazsa çalan olmaz. Bireyler çalamaynca aa, ekmee, temel ihtiyaçlara ulaabilmeleri mümkün olmaz. Bu gerçek, iveren ve çalanlarn birlikte hareket etmelerini engeller diye konutu.

MEDENYETMZ STFçL YASAKLIYOR

Cumhurbakan Erdoan, nsan yaat ki devlet yaasn anlayn tüm çalmalarnda kendine rehber edinmi siyasi hareketin mensuplar olduklarn belirterek, Büyümek önemlidir; ama insana faydas varsa anlamldr. Gelimek, kalknmak önemlidir; ama insan hayatna katkda bulunduu oranda kymetlidir. Zenginlik önemlidir; ama tüm insanlara yansyorsa deerlidir. Medeniyetimiz istifçilii yasaklyor. Bizim medeniyetimiz biriktirmek için kazanmay yasaklyor. Medeniyetin tavsiyesi kazanc sürekli üretime, istihdama, faydaya dönütürmektir dedi.

TARIMSAL ÜRETMDE AVRUPADA LK SIRADAYIZ

Cumhurbakan Erdoan, üretimin önemine vurgu yaparak, unlar söyledi:

Parann deeri izafidir, ona atfettiimiz önem kadardr. Üretim, onunla gelen istihdam hem gerçek hem de çok yönlü faydaya sahiptir. Üretimin asl katma deerinin fiziki imalattan zihni tasarma kaydn görüyor ve biliyoruz. Fiziki ve zihni üretimin birlikte yürümesiyle çok daha büyük güce ulaacaz. Bunun için ne klasik sanayi üretimini ne ileri teknolojiyi ne tarm- inaat ihmal etmiyoruz. Her alanda da ayr ayr ön sralarda yer almak için çaba gösteriyoruz. Dünyann en önemli 5 inaat firmasndan birinin ülkemizden çktn görüyoruz. Tarmsal üretimde Avrupada ilk, dünyada 7nci sradayz. Bütün bunlar ayn zamanda i, istihdam, gelirin paylalmas ve zenginliin artmas demektir. Türkiyede son 17 ylda istihdamda 9 milyonluk art salandysa bu nedenlidir. Kadnlarn, gençlerin i gücüne katlmnda biz dimdik ayakta durmay baardk. Tüm ekonomik saldrlara ramen hedeflerimize doru yürümeye devam ediyoruz.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 DEVLETNDEN 1 HALNE GETRECEZ

Cumhurbakan Erdoan, iverenlerin ihmal edilmeyeceini, giriimcilerin destekleneceini vurgulayarak, öyle konutu:

Büyüme ve istihdam odakl bir ekonomi programyla ülkemizi dünyann en büyük 10 devletinden 1i haline getirmekte kararlyz. Bunu çalma hayatmzn tüm taraflaryla birlikte baaracaz. Adil ve hakkaniyetli bir çalma hayatnn inasn da yine birlikte yapacaz. Elbette rzk veren Allahtr ama buna vesile olanlar da asla unutmayacaz. verenlerimizi ihmal etmeyeceiz, giriimcilerimizi desteklemeyi sürdüreceiz; emein, aln terinin, gayretin, huzurun yerini hiçbir eyin tutamayaca bilinciyle çalanlarmzn yannda yer almaya devam edeceiz. ster iveren ister çalan ister evinde oturan hepimizde bu büyük çatnn altnda yaamaya devam edeceiz. Ülkemizin gücü her birimizin gücüdür. Ülkemizin itibar her birimizin itibardr. Fert fert verdiimiz emeklerin toplam ülkemizin zenginliinin toplamdr. Her kim ülkesinin aleyhine sonuçta douracak bir ie kalkyorsa bilmeli ki 82 milyonun her birine zarar vermitir. Siyaset de ticaret de yapsak meseleye böyle bakmak zorundayz. Aramzdaki farkllklar husumete dönütürmemeliyiz.

YER GELD ç, YER GELD VEREN OLDUM

Cumhurbakan Erdoan, her zaman adaleti gözeterek, çaltn belirtip, unlar söyledi:

ETTde içilikten iletmecilie kadar hayatn çok farkl alanlarnda çalmay tecrübe etme imkan bulduk. Yeri geldi içi, yeri geldi iveren oldum. Masann neresinde olursam olaym adaleti gözetmeden baarl olunamayacan gördüm. Buna ekonomi literatüründe sürdürülebilir deniyor. Bu deerlerden asla amayacaksnz. çalma hayatnn taraflarna bu tavsiyede bulunuyorum. Oradan ideolojik kuramlara sçramak gibi hususlarn bizim kültürümüzde yeri yoktur. Bir fabrikada patron, içiler ayn srada duruyor, camide ayn safta duruyorsa orada snf ayrm olmaz olamaz. Parann çokluu, azl bakad gayret, nasip vardr. Asl mesele hayat paraya göre tasvip etmemektir. Asl mesele helalinden kazanarak kendinin ve ailenin geçimini salamaktr. Rabbim çalma hayatnda esenlik huzur versin.

Ana Sayfaya Git