'Erdoğan ve Putin'den flaş Libya çağrısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin, 12 Ocak'ta Libya'da ateşkes sağlanması için çağrıda bulunacak'' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesi sonrası iki lider adına ortak yazılı açıklama yapıldı.

Haberler 09.01.2020 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ve Rusya Federasyonu Dileri Bakan Sergey Lavrov ortak basn toplants düzenledi.

çavuolu, ki lider Libyada, 12 Ocak gece yars 00.00da atekes salanmas için çarda bulunuyor dedi. Erdoan ve Putin görümesine deinen Mevlüt çavuolu, Bu görümede ikili ilikilerimizin yan sra bölgesel konularmz da ele almlardr ifadesini kulland.

ERDOAN VE PUTNDEN ORTAK YAZILI AçIKLAMA

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin görümesi sonras iki lider adna ortak yazl açklama yapld. Açklama u ekilde:

KL

Biz, Türkiye ve Rusya Cumhurbakanlar olarak, karlkl sayg temelinde, geni bir yelpazede, yapc ikili ilikiler gelitirmekteyiz. Bugün stanbulda açln gerçekletirmekte olduumuz TürkAkm Doalgaz Boru Hatt da karlkl fayda salayan bu ilikinin somut bir örneidir. birliimizin halklarmzn ortak menfaatlerine hizmet etmesinin yansra, bölgesel meselelerin çözümüne de katk saladn görmekten memnuniyet duyuyoruz.

RAN

ABD ve ran arasndaki gerilimin artmasndan ve Iraktaki olumsuz yansmalarndan derin endie duyuyoruz. ran Devrim Muhafzlar Ordusu Kudüs Güçleri Komutan Kasm Süleymaniyi ve beraberindekileri 3 Ocak 2020 tarihinde Badatta hedef alan ABD hava operasyonunun, bölgedeki güvenlik ve istikrar olumsuz etkilediini deerlendiriyoruz.

rann Iraktaki koalisyon askeri üslerine 8 Ocak 2020 tarihinde gerçekletirdii balistik füze saldrlar nda, hangi tarafça yaplrsa yaplsn, karlkl saldrlar ve güç kullanm, Orta Doudaki karmak sorunlara çözüm bulunmasna katk sunmayacak, aksine, yeni bir istikrarszlk döngüsüne yol açacak ve nihayetinde herkesin çkarlarna zarar verecektir. D müdahalelere, tek tarafl askeri eylemlere ve mezhepsel çatmalara her zaman kar olduk. Bu dorultuda, bölgedeki mevcut gerilimin düürülmesine dair ballmz ifade ediyor, tüm taraflara itidalli ve saduyulu hareket etme ve diplomasiye öncelik verme çarsnda bulunuyoruz.

SURYE

Suriyenin egemenlii, bamszl, siyasi birlii ve toprak bütünlüünün muhafazasna olan ballmz teyit ediyoruz.

Terörizmin tüm ekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriyedeki ayrlkç gündemleri boa çkarma yönündeki kararllmz vurguluyor ve bu çerçevede, 17 Eylül 2018 ve 22 Ekim 2019 tarihli Muhtralarn tüm unsurlaryla hayata geçirilmesinin önemini teyit ediyoruz.

dlip Gerginlii Azaltma Bölgesinde sükunetin, dliple ilgili bütün anlamalarn tüm unsurlaryla hayata geçirilmesiyle salanmas gerekliliini vurguluyoruz.

Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayl kararyla uyumlu kalc siyasi çözüm bulunmasna yönelik olarak Astana Mekanizmas çerçevesinde çalmaya ve Anayasa Komitesini destekleme taahhüdüne balyz.

Tüm Suriyelilere insani yardm ayrm yapmakszn, siyasiletirmeden ve ön koul ileri sürmeksizin artrma ihtiyacn vurguluyoruz.

LBYA

Bata Trablus çevresinde artan çatmalar olmak üzere, uzun süredir savatan muzdarip olan Libyadaki gelimeleri büyük bir endieyle izliyoruz. Libyada kötüleen durum, geni mücavir bölgenin, tüm Akdeniz bölgesinin ve Afrika ktasnn güvenliini ve istikrarn sarsmakta, düzensiz göçü, silahlarn daha fazla yaylmasn, terörizmi ve yasad kaçakçlk dahil dier suç faaliyetlerini tetiklemektedir.

Libyann egemenliine, bamszlna, toprak bütünlüüne ve ulusal birliine olan güçlü ballmz yineliyoruz. Ülkede kalc bar ve istikrar, ancak Libyallar arasnda samimi ve kapsayc diyaloga dayanan, Libyallarn öncülüünde ve Libyallarn sahiplendii bir siyasi süreçle salanabilir. Libyada süregiden çatmalara askeri bir çözüm aramak sadece daha fazla aclara sebep olmakta ve Libyallar arasndaki bölünmülüü daha da derinletirmektedir. 2015 tarihli Libya Siyasi Anlamasna, 2259 sayl BMGK Kararna ve dier ilgili BMGK Kararlarna dayanarak, Libyallar arasnda BM himayesinde kapsaml bir siyasi süreci balatmak için en önemli öncelii, atekesin derhal salanmas tekil etmektedir.

BM kolaylatrclnda yürütülen siyasi süreci canlandrmak için elverili bir ortam yaratmay amaçlayan Berlin Sürecine desteimizi teyit eder ve sürecin ancak Libyallarn ve komu ülkelerin katlm ve ballyla somut sonuçlar verebileceini hatrlatrz.

Mevcut kritik artlar altnda ve ilgili BMGK Kararlarnn ortaya koyduu amaçlar nda inisiyatif almaya karar verdik. Bu çerçevede, arabulucular olarak, Libyadaki tüm taraflara çatmalar 12 Ocak günü saat 00.00 itibaryla durdurmak, sahada istikrarn salanmas ve Trablus ile dier ehirlerde günlük hayatn normalletirilmesi için gereken önlemlerle desteklenen sürdürülebilir bir atekes ilan etmek, Libya halknn aclarna son vermek ve ülkeye bar ve refah yeniden getirmek için derhal bir müzakere masasnn etrafnda bir araya gelme çarsnda bulunuyoruz. Libyallarn, istisnasz bütün vatandalarnn çkarlarn hesaba katan ulusal çapta bir diyalog çerçevesinde, vatanlarnn geleceine bamsz bir ekilde karar verebileceklerine dair inancmz tamdr.

Ana Sayfaya Git