Erdoğan ve Putin'den 'provokasyon' vurgusu

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'a yönelik suikast için hem Rusya Devlet Başkanı Putin hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan, provokasyon vurgusu yaptı.

Haberler 21.12.2016 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin, ülkesinin Ankara Büyükelçisi Andrey Karlova yönelik suikastla ilgili Rus Büyükelçiye yaplan saldr, Türkiye ve Rusyann Suriyede ilerlettii iyi ilikilere yönelik bir provokasyondur dedi. Rus lider, Rus Büyükelçiye yaplan saldrya verilecek cevap, terörizme kar sava güçlendirmektir diye de ekledi.

Rusyann bakenti Moskovada konuan Putin, Türkiye ile bu cinayetin arkasnda kimlerin olduunu aratracaz. Bu konuda Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoanla gerçekletirdiimiz telefon görümesinde anlamaya vardk. Rusya olarak bu saldrnn arkasnda kimin olduunu örenmek zorundayz dedi.

Putin, Karlovun görev bandayken hayatn kaybettiini da belirterek, büyükelçinin devlet madalyasyla ödüllendirilmesi için Rusya Dileri Bakanlna talimat verdiini söyledi.

Cumhurbakan Tayyip Erdoan da AAya yapt deerlendirmede, saat 18.57 itibariyle çankaya Belediyesine ait sanat galerisinde Rusya Federasyonunun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlovun alçakça ve hunharca katledilmi olmasn nefretle knadn söyledi. Diplomatlar arasnda müstesna bir yeri olan Karlovla bir hafta önce Tataristan Cumhurbakann Külliyeye getirdiinde, Türkiye- Rusya ilikileri ve Türkiye- Tataristan ilikilerini görüme frsat olduunu belirten Erdoan, saldryla ilgili Putinle yapt görümenin ayrntlarn anlatt.

Buna göre Putin, Türkiyenin srarna ramen Karlovun cenazesini kendi gönderecekleri uçakla aldrmay talep etti. Ayrca soruturmayla ilgili bir operasyon merkezini, yine kendilerinin de gönderecei elemanlarla birlikte yapmann çok daha isabetli olacan söyledi.

Erdoann açklamalar öyle:

Kendilerine bir eyler çkarmann gayreti içerisinde olan mahfileri de gayet iyi biliyoruz

Malum bu artk zanl demeye gerek yok, ktil Mevlüt Mert Altnta, Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi mezunu, 2 yllk Polis Meslek Yüksek Okulu mezunu olup, 2,5 yldr Ankara çevik Kuvvet ube Müdürlüünde görevli. Tabii bu durumdan u anda kendilerine bir eyler çkarmann gayreti içerisinde olan mahfileri de gayet iyi biliyoruz, bunlar da yakndan takip ediyoruz. Bunlarla ilgili açklamalar da günü geldikçe açklamaya devam edeceiz.

Rusya Federasyonu Bakan Sayn Putinle bu olay sca scana deerlendirme imknmz oldu ve tabii olay bandan itibaren, gerek ahsm gerek Babakanmz gerek çileri Bakanmz gerek Salk Bakanmz bütün ilgili arkadalar yakndan takip ediyoruz. Bu süreç içerisinde ülkem ve milletim adna Rusya Federasyonu Devlet Bakan Sayn Putinin ahsnda tüm dost Rus halkna taziyelerimizi tekraren özellikle iletmek istiyorum. Biliyoruz ki bu Türkiye-Rusya ilikilerinin normalleme sürecini özellikle bozmaya yönelik bir provokasyondur ama bu provokasyona gelmeyecek kadar Rusya yönetimi ve Türkiye Cumhuriyeti yönetimi de irade sahibidir.

Bu akamki görümede özellikle uluslararas terörle mücadelede bundan sonraki sürece yönelik dayanmamzn çok daha güçlü, çok daha farkl olmas konusunda da mutabk kaldk. Kendileri özellikle bizlerden Rusyann büyükelçilik, bakonsolosluk gibi bu tür merkezlerindeki güvenlik tedbirlerinin artrlmas noktasndaki ricalar oldu. Bunun yannda özellikle kendileri bizim de srarmza ramen Sayn Karlovun cenazesini kendi gönderecekleri uçakla aldrma talebinde bulundular. Bir soruturmayla ilgili bir operasyon merkezini kendilerinin de gönderecei elemanlarla birlikte yapmann çok daha isabetli olaca ifadesini kullandlar. Bizler tüm bunlarn müterek olarak yaplmasnda bizim açmzdan da herhangi bir sknt yok dedik, olabilir dedik ve bu konuyla ilgili de bütün bata Sayn Babakan olmak üzere ilgili bakan arkadalarmza da gerekli talimat verdik.

Halep vurgusu

Bu saldry ülkemizdeki Rusya Federasyonu Büyükelçisi nezdinde özellikle Türkiyeye, Türk devletine ve Türk milletine kar yaplm bir saldr olarak deerlendiriyorum. Ve bu, Türk-Rus ilikilerine yönelik açk bir provokasyondur. Bu gerçei Rus dostlarmzn da gördüüne eminim. u anda Halep meselesi bata olmak üzere Suriyedeki insani krizin çözümü noktasnda Rusya ile aramzdaki ilikilerin çok ciddi bir dayanma içerisinde yürütülmü olmas, Halepteki zulmü durdurmak için ortaya koyduumuz dayanma, oradaki mazlumlarn dlibe çkarlmas, hatta hatta gerekirse ülkemize tanma noktasnda atlm admlar Rusya ile Türkiye dayanmasnn bir ürünüdür. Bunu tabii devam ettirmekte de kararllmz var. Olayn ardndan Sayn Putinle yapm olduumuz görümede, bunun bir provokasyon olduu noktasnda hemfikiriz ve burada herhangi bir ihtilaf da söz konusu deildir.

Ortak soruturma komisyonunu kuracaz

Bundan sonraki sürece yönelik u anda bu akam Moskovaya inen Mevlüt çavuolu arkadamz oradaki Dileri Bakanlar olarak, Suriyedeki gelimeleri birlikte ele alp buray nasl bir an önce tekrar bir bar ortamna dönütürebiliriz bunun çalmalar yaplyor. Bizler bu akam, Sayn Bakan Putinle mutabk kaldmz gibi bu admlar atacaz, ortak soruturma komisyonunu kuracaz. u anda zaten bütün Rusyaya ait bata büyükelçilik, bakonsolosluklar olmak üzere buralardaki güvenlik tedbirleri artrlmtr ve sürece yönelik atlmas gereken admlar atlyor ve hastanede özellikle Karlovla ilgili bütün atlacak admlar bu konuda ailesiyle görümeler yaplmak suretiyle yaplmaktadr. Bir an önce buradaki ilemler de bitirilerek Sayn Karlovu Rusyaya göndereceiz. Bu konuda irtibatlarmz karlkl olarak devam edecek.

Kararl bir ekilde mutabakatmz ortaya koyduk

Bizler için çok çok önemli, bölge için çok çok önemli ve bu ilikileri bozma gayreti içerisinde olanlara sesleniyorum: Bütün bu beklentileriniz bilesiniz ki hiçbir zaman ulaacanz bir netice olmayacaktr, boa bekliyorsunuz, boa bekleyeceksiniz. Bizler kararl bir ekilde bu akam da o mutabakatmz ortaya koyduk. Bunu ayn kararllkla sürdüreceiz. Bir kez daha Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Karlova yaplan bu saldry nefretle knyor, Sayn Putinin ahsnda dost Rus halkna ve müteveffann ailesine basal dileklerimi sunuyorum. Milletçe bir ve beraber olarak bu olaylar karsnda çok daha kararl durmak ve bu kararl duruumuzu da sürdürmek suretiyle u anda farkl havalar içerisinde olanlarn oyunlarnn da bozulacan, bozulmakta olduunu gösterelim istiyorum. Biz, Rusya-Türkiye olarak bu konuda kararlyz, Rusya-Türkiye bamz sa olsun.

Ana Sayfaya Git