Erdoğan yeni sistemin ilk kabinesini değerlendirdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Fuat Oktay, üretimi ve katkısıyla, MGK'larda yaptığı sunumlarla hep dikkatimi çekmiştir. Bunun buraya da yansıyacağına inanıyorum"

Haberler 12.07.2018 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gerek Hulusi Akar Paann gerekse Yaar Güler Paann ve Ümit Dündar Paann birbirleriyle olan gönül balar ve birliktelikleri üpheci nazar ile bakma gibi bir durumu ortadan kaldrmtr. Sivilasker gibi bir yaklam kalmamtr, almtr

Berat Albayrak Beyin finans sektörü ile hem pratikte hem de teorikte geçmii var. Özel sektörde baaryla çalm, son dönemlerde Marmara Üniversitesinde bu konunun dersine girmi, böyle bir geçmii olmu bir arkadamz olmas sebebiyle bu ii çok daha seri derleyip toparlayacana ve baaryla yürüteceine inanyorum

(Mustafa Varank) Gayretli, pratik, zeki, tuttuunu koparr. Atom karnca diyebilirsiniz

(Milli Eitim Bakan Selçuk) Okullarnda baar grafii yüksek. Oradaki baarlarn devlet okullarmza hakim klmasn temenni ediyorum

çalma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanmz Zehra Zümrüt Selçuk, çok zeki, farkl yerlerde eitim görmü, iyi bir istatistikçidir. Kadn istihdamyla ilgili önemli çalmalar var

Ticaret Bakanlna getirdiimiz Ruhsar Pekcan, sektörün içinde bir i insan. DEK ve TOBB ile youn çalmalar olan bir isim. Kendisine inanyorum, ondan da çok ey bekliyorum

(çevre ve ehircilik Bakan Kurum) Emlak Konutun Murat Kurum ile nasl uçtuunu, güçlendiini biliyorsunuz. nsan iyi yöneten, paray iyi yöneten bir arkadamz

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin ilk kabinesinde yer alan Cumhurbakan Yardmcs ve bakanlara ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Erdoan, 24 Haziran seçimlerinde cumhurbakan seçilmesinin ardndan ilk yurt d ziyaretlerini yapt Azerbaycan ve Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinden (KKTC) dönüünde, medya temsilcilerinin gündeme ilikin sorularn yantlad.

Yeni sistemin ilk kabinesinde dikkati çeken isimler olduu dile getirilerek, Cumhurbakan Yardmcl için birçok isim konuuldu. Nasl karar verdiniz, tek yardmcyla m çalacaksnz? sorusu üzerine Erdoan, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktayn Babakanlk Müstearl ve Babakanlk Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Bakanlndaki çalma döneminde baarl bir isim olduunu belirtti.

leride ikinci bakan yardmcs atama durumum da olabilir

Oktayn, ABDde önemli yerlerde çaltna dikkati çeken Erdoan, Endüstri mühendislerine çok dikkat ederim. Devlet yönetimlerinde de baarl olurlar. Fuat Oktay, üretimi ve katksyla MGKlarda yapt sunumlarla hep dikkatimi çekmitir. Bunun buraya da yansyacana inanyorum. u anda bir bakan yardmcs olarak atadk ama ileride bir ikinci bakan yardmcs atama durumum da olabilir. Bir mesafe alalm, nerede bir aksama oluyor olmuyor, bakarz. leride durumu deerlendirir, gerekli görürsek gerekli adm atarz. diye konutu.

Sivilasker gibi bir yaklam kalmamtr

Kabinede en dikkati çeken isimlerden birinin de Milli Savunma Bakan Hulusi Akar olduu ifade edilerek, Genelkurmay Bakanyken Milli Savunma Bakan olarak görevlendirilmesinde ne etkili oldu? Genelkurmay Bakannn yetkilerinde bir deiiklik olacak m? sorusu üzerine Erdoan, 2014 yl sonunda Avrupa Birlii müktesebatna göre Genelkurmay Bakanln Milli Savunma Bakanlna balama süreci ve gereklilii olduunu hatrlatt.

Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

O günden bugüne biz Avrupa Birlii müktesebatnda bir eylere, tatszla frsat vermeyelim diye bu ii pek kurcalamadk ama yeni yönetim sistemi içinde bu konuyu arkadalarmzla deerlendireceiz. çift balln olmas doru bir ey deil. Bunu artk bir yoluna koymamz lazm. Bunu kararllkla aacamz tahmin ediyorum. Gerek Hulusi Akar Paann gerekse Yaar Güler Paann ve Ümit Dündar Paann birbirleriyle olan gönül balar ve birliktelikleri üpheci nazar ile bakma gibi bir durumu ortadan kaldrmtr. Sivilasker gibi bir yaklam kalmamtr, almtr. Milli Savunma Bakan ile Türk Silahl Kuvvetlerimizin arasndaki ilikiler çok daha dayanmac olacaktr. nanyorum ki karar alma sürecinde de bir sekteye frsat vermeyecektir.

Silahl Kuvvetler boluk kabul etmez

Genelkurmay Bakanl, Milli Savunma Bakanlna balanabilir mi? sorusuna Erdoan, Balanabilir, hiçbir manisi yok. Dikkat ederseniz, Hulusi Akar Paay bakan olarak açkladk. Ayn anda da Genelkurmay Bakann, Kara Kuvvetleri Komutann ve Genelkurmay kinci Bakann atadk. çünkü Silahl Kuvvetler boluk kabul etmez. Aslnda devlet yönetiminde hiçbir yer boluk kabul etmez. Nitekim ben aada bakanlarmz açklamaya giderken, Vekaleten olmaz dedik ve Atamalar hemen yapalm diyerek ii bitirdik. yantn verdi.

Bunlar aslnda bir bütünün parçalaryd

Hazine ve Maliye Bakanlna Berat Albayrakn getirilmesi ve ekonomi yönetimindeki atamalarn gerekçelerinin sorulmas üzerine Erdoan, Hazine Bakanl ile Maliye Bakanln birletirdiklerini dile getirdi.

Devlet bankalar ile Merkez Bankasnn artk Hazine Bakanl ve Maliye Bakanl ile ilikili kurum olarak ilintili hale geldiini bildiren Erdoan, unlar kaydetti:

Berat Albayrak Beyin finans sektörü ile hem pratikte hem de teorikte geçmii var. Özel sektörde baaryla çalm, son dönemlerde Marmara Üniversitesinde bu konunun dersine girmi, böyle bir geçmii olmu bir arkadamz olmas sebebiyle bu ii çok daha seri derleyip toparlayacana ve baaryla yürüteceine inanyorum. Maliye ve Hazine Bakanlklar geçmite zaten tek bir bakanlkt ancak sonradan ayrlma süreci oldu ama o uygulama fayda getirmedi, zarar getirdi. Zira Maliye Hazineden ayr hareket ediyor, Hazine Maliyeden ayr hareket ediyor. Bunlar aslnda bir bütünün parçalaryd. imdi biz buna denemeyanlma diyelim, neticelerini gördük ve birletirmeyi uygun bulduk. çalma emasnda HazineMaliye Bakanlnn alt birimleri olarak çok önemli kurum kurulular var. Bu admla birlikte Hazine Maliye Bakanl, devlete finans temininde çok daha güçlü bir kaynak oluturacak.

dünyasndan isimler

Kabinede i dünyasndan birçok ismin yer aldnn ifade edilmesi üzerine Erdoan, bu isimlerin dünyay iyi tandklarn, dünya ile entegre olmakta bir skntlarnn bulunmadn belirtti.

Bu kiilerin en büyük özelliklerinin dürüstlük, ehliyet ve liyakat olduunu vurgulayan Erdoan, Kültür ve Turizm Bakanlna getirdiimiz arkadamz Mehmet Ersoy, turizm sektörü içindeki neredeyse bir numara operatördür. Davet ettik, krmad, görevi üstlendi. Ticaret Bakanlna getirdiimiz Ruhsar Pekcan, sektörün içinde bir i insan. DEK ve TOBB ile youn çalmalar olan bir isim. Kendisine inanyorum, ondan da çok ey bekliyorum. Odalarla, ithalat ve ihracat konularnda youn çalmalar olacak. ifadelerini kulland.

Salk Bakan Fahrettin Kocaya, Arkada, iinin bana geleceksin dediini aktaran Erdoan, bir DEK Toplantsnda Buradan da babayiitler çksn. Dardan kuru sk atmaya benzemez. Gelin elinizi tan altna koyun. dediini hatrlatt.

Sonra da Kocaya, Madem salk sektöründen ikayetin var, o zaman gel sen de bu iin içine gir, hem bu ikayetleri ortadan kaldralm hem de özel sektör mantn devlette daha hakim hale getirelim dediini söyleyen Erdoan, Kocann da kendisini krmadn dile getirdi.

Erdoan, Milli Eitim Bakanlna Ziya Selçuku getirdiklerini anmsatarak, Benim ilk dönemimde Milli Eitim Bakanl Talim Terbiye Kurulu Bakanyd. Onun da akademisyenlik hayat var, ayrca okullar var. Okullarnda baar grafii yüksek. Oradaki baarlarn devlet okullarmza hakim klmasn temenni ediyorum. eklinde konutu.

Mustafa Varank zaten tanyorsunuz

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin babasndan genlerine ilemi bir baars olduunu vurgulayan Erdoan, u deerlendirmelerinde bulundu:

Gda sektöründe önemli görevlerde bulundu, ekonomi dünyasn da iyi bilen bir isim. Sevk ve idare kabiliyeti olan bir arkadamz. Benim Ordinaryüs Prof. Reat Kaynar Hocam vard. Bir gün derste Türkiyenin en önemli eksii sevki idareci eksiklii derdi. Yani bugünkü haliyle organizatör. Dier yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl da çok önemli. Berat Albayrakn Bakanl dönemindeki müstear arkadamz Fatih Dönmez yllardr sektörün içinde baarl bir arkadamz. Mustafa Varank zaten tanyorsunuz, Sanayi ve Teknoloji Bakanmz. ODTÜ mezunu, Amerikada yüksek lisans örenimi oldu. Gayretli, pratik, zeki, tuttuunu koparr. Atom karnca diyebilirsiniz. çalma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanmz Zehra Zümrüt Selçuk, çok zeki, farkl yerlerde eitim görmü, iyi bir istatistikçidir. Kadn istihdamyla ilgili önemli çalmalar var. Aslnda ben onu en son slam birlii Tekilatna slam Ülkeleri statistik, Ekonomik ve Sosyal Aratrma ve Eitim Merkezinde (SESRC) Genel Sekreterlie direktör olarak teklif ettim ama kabine gündeme gelince biz bundan vazgeçelim dedik.

Erdoan, Fatma Betül Sayan Kaya ve Jülide Sarerolundan da çok memnun olduunu ancak Meclisten kabineye çok fazla isim çekmek istemediini aktard.

Erdoan, Gençlik ve Spor Bakanlna getirilen Mehmet Kasapolunun Spor Toto Tekilat Bakanlnn banda olduunu, Amerikada eitim yaptn, Spor Toto Tekilatna çok ciddi katklar sunduunu, Bakanlkta da baar olacana inandn söyledi.

Saat mefhumu olmayan bir isim

Erdoan, daha önce Karayollar Genel Müdürlüü yapan Ulatrma ve Altyap Bakan Cahit Turandan Özel sektörde üst düzey yöneticilik yapm, çok çalkan, dürüstlüü ile bilinen, saat mefhumu olmayan bir isim olarak söz etti.

çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurumu Emlak Konuttan aldklarn anlatan Erdoan, Onu anlatmaya gerek var m? Emlak Konutun Murat Kurum ile nasl uçtuunu, güçlendiini biliyorsunuz. nsan iyi yöneten, paray iyi yöneten bir arkadamz. Bu sürede mar Bar olaymz var. mar Barn iyi takip edecek, teslim ald noktadan çok daha iyi noktaya götürecektir. u anda 3 milyonu akn bir müracaat alm durumdalar. Hedefi yakaladmz anda Türkiyemiz çok daha güzel bir hale gelecek. dedi.

Erdoan, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, çileri Bakan Süleyman Soylu ve Adalet Bakan Abdülhamit Gülün de kendilerini ispatlam arkadalar olduunu vurgulad.

Ana Sayfaya Git