Erdoğan'dan AB'ye mülteci resti: Güvenli bölge olmazsa kapıları açarız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriyeli mültecilerin yükünü sadece Türkiye'nin çekemeyeceğini belirterek, "Misafir ettiklerimiz için başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyadan gerekli desteği alamadık. Destek verdiniz verdiniz, aksi halde bu yolculuk bizi farklı yerlere götürebilir. Farklı yer nedir? Güvenli bölge olmazsa kapıları açmak zorunda kalırız" dedi.

Haberler 06.09.2019 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, imdi dlib tehdidi var. Bunun dnda Afganistandan gelenler var, vesaire. Bir taraftan geliyor, bir taraftan geri gönderiyoruz, bunlar var. Bu yolculuk bizi farkl yere doru götürebilir. Farkl yer nedir? Böyle oldu oldu, olmad, biz de kaplar açmak zorunda kalrz. Ya destek verecekseniz verin, vermeyecekseniz; kusura bakmayn bir yere kadar bu ie katlandk, katlanyoruz. Bu yükü sadece biz mi çekeceiz? dedi.

Cumhurbakan Erdoan, AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen Geniletilmi l Bakanlar Toplantsnda konutu. Erdoan, AK Partinin millet tarafndan kurulduuna iaret ederek, Herhangi bir arkadamz kendi özel ii ve ilikileri dahil, ayet herhangi bir konuyu, hizmetin önüne koyuyorsa, üstlendii görevin hakkn veremiyor demektir. stisnasz her birimiz, önce ülkem, milletime hizmet, partim diyerek; ilerimize dört elle sarlmak mecburiyetindeyiz. Aksi halde sadece milletimize mahcup olmakla kalmaz, ayn zamanda hizmetkar olduumuz kutlu davaya da zarar veririz. Bizim rabbimizden baka yönelecek hiçbir mabudumuz, milletimizden baka yaslanacak hiçbir dayanamz yoktur. Mahallemizde, beldemizde, ilçemizde, ilimizde, ülke genelinde bu anlayla hizmet eden dava adamlarnn emeini, kibirleri boylarn aanlarn kaprislerine feda etmedik, etmeyeceiz. Hiçbir ehrimizin, fitne fücur tacirlerine prim vermeyeceine inanyorum. Biz dedikodulara asla kulak asmadan kendi iimize bakacaz, milletimizin bizden atalet deil, hizmet bekliyor dedi.

PARTMZN 10 MLYONUN ÜZERNDE ÜYES VAR

AK Partide 7inci Olaan Kongre sürecinin 7 Ekim itibariyle balayacan hatrlatan Erdoan, Bu çerçevede üye listelerimizi güncelliyor, ölümler ve dier sebeplerle kayt düenleri belirliyoruz. Üye saymzda yüzde 95den fazlas vefatlardan kaynaklanan yaklak 290 bin kiilik bir eksilme olduunu gördük. Yeni üye kazandrma çalmas AK Parti tekilatlar için hiçbir zaman bitmeyecek daimi bir görevdir. u an itibaryla partimizin 10 milyonun üzerinde üyesi var. Böyle büyük bir üye kaydna mensup baka parti söz konusu deil. Tüm bu çalmalarn önümüzdeki Temmuza kadar bitirilmesini hedefliyoruz. Ondan sonra büyük kongre tarihini belirleyecek ve milletimizle paylaacaz diye konutu.

YENKAPI RUHUNA LK DARBE KONTROLLÜ DARBE SÖYLEMYLE VURULDU

Cumhurbakan Erdoan, 15 Temmuzun üzerinde önemle durulmas gereken bir milat olduunu, yurt genelinde darbeye direnen tüm kesimleri Türkiye ortak paydasnda bir araya getirmek için çaltklarnn altn çizdi. Erdoan, Hatta millet ihanete direnirken, darbecilerle anlap, tanklarn arasnda kaçan CHP yönetimine bile el uzattk. Yenikapda sergilediimiz dayanma tablosu bunun ilk admn oluturdu. Yenikapda muhalefeti ve iktidaryla Türkiye olarak gerçekten tarihi bir dayanma tablosu sergiledik. Tanklarn arasndan kaçp gidenleri de biz buraya davet ettik. Son ana kadar yine kaçyordu, biz buna ramen onu da kabul ettik. Biz, ülkemizin birlii berberlii için elimizden geleni yapyoruz. Sadece FETO ihanet çetesine deil, onlarn arkasndaki kirli ellere de çok anlaml bir mesaj verdik. yi niyetli tüm çabalarmza ramen, o tabloyu devam ettirmek mümkün olmad. Yenikap ruhuna ilk darbe, kontrollü darbe söylemiyle bizzat CHP Genel Bakan tarafndan vuruldu dedi.

MLL RADE DÜMANLARIYLA YOL YÜRÜMEY TERCH ETT

CHPnin, FETOnun tezlerini sahiplenerek ksa sürede fabrika ayarlarna geri döndüünü ifade eden Erdoan, Bununla kalmayan CHP, tarihimizin en büyük ihaneti karsnda, anayasal çerçevede devreye aldmz OHAL uygulamasna saldrd. Daha pek çok söylemi ve eylemiyle bu parti ülkemiz için kritik bir dönemde FETÖ ile mücadeleyi zaafa uratmaya çalt. 17-25 Aralk giriiminden bu yana, CHP ve üreksna maalesef terörle mücadelenin siyaset üstü olduunu, ülkemiz ve milletimiz açsndan bir beka meselesi olduunu anlatamadk. Milli meselelerin, günlük siyaset tartmalarna kurban edilmemesi gerektiini bunlara bir türlü öretemedik. Millet safnda yer almak varken, artk diyet borçlarndan m, siyaset hrslarndan m, basiretsizliklerinden mi bilmiyoruz CHP ekibi hep milli irade dümanlaryla yol yürümeyi tercih etti eklinde konutu.

CUMHUR TTFAKI YENKAPI RUHUNUN çELKLEM HALDR

CHPnin, FETÖ, terörle mücadele, egemenlik haklarnn korunmas diye bir derdinin olmadn savunan Erdoan, CHPnin tutarszlklar karsnda biz de AK Parti olarak MHP ile Yenikapda balattmz ibirliini yeni bir safhaya tadk. Cumhur ttifak, 15 Temmuz direniinin siyasi alana yansmasdr. Cumhur ttifak, Yenikap ruhunun çeliklemi halidir. Cumhur ttifak milletimizin her bir ferdinin parças olduu 82 milyonluk büyük Türkiye ittifaknn lokomotifidir. Cumhur ttifak milli güvenliimizin tahkimi yannda Türkiyenin demokratiklemesi, Türk demokrasisine vurulan vesayet zincirlerinin krlmas yönünde tarihi admlar atmtr deerlendirmesinde bulundu.

SONUçLARI YAKINDA MLLETMZLE PAYLAACAIZ

Erdoan, CHPnin Cumhurbakanl Hükümet Sisteminden rahatsz olduunu; ancak, bu sistemden geriye dönüün olmadn vurgulad. Sistemde uygulamadan veya eski alkanlklardan kaynaklanan baz eksikliklerin olabileceini ifade eden Erdoan, Cumhurbakanl bünyesinde yürüttüümüz tüm eksiklikleri belirledik, çözüm yollarn ortaya koyduk. Sorun alanlarnn çounun sistemden deil, uygulamadan kaynaklandn tespit etiimiz için, nispeten iimizin kolay olduunu görüyoruz. Bu sonuçlar yaknda milletimizle paylaacaz. Nereden nereye geldik, bunu milletimizle paylaacaz. Ardndan da yürütmeye ilikin ksmlar Cumhurbakanl olarak biz, yasamaya ilikin ksmlar Meclis, siyasi alan da Genel Merkez hayata geçirecek ifadelerini kulland.

BELK ÜçÜNCÜ SONDAJ GEMMZ DE GELEBLR

Erdoan, Dou Akdenizdeki sondaj çalmalarna ilikin ise Bundan önce kiralama yöntemleriyle gidiyor, dileniyor ve büyük rakamlarla gemiler alyorduk. Ama imdi artk kendimize ait iki adet sondaj, iki adet sismik aratrma gemimiz var. Bir ihtimal belki üçüncü sondaj gemimizin de gelme durumu söz konusu olabilir. Dou Akdenizde biz, u ne diyor, bu ne diyor deil, biz ne diyoruz biz buna bakyoruz. u anda gemilerimiz bölgede, bütün frkateynlerimiz, korvetlerimiz yanlarnda. Uçaklarmz her an hazr, kimse burada bizim hakkmz olan konulardan, bizi mahrum etmeye kalkamaz. Burada Kuzey Kbrstaki bizim soydalarmzn haklar var. Bizim, garantör ülke olarak söz söyleme haklarmz var. Bütün bu haklarmzn sonuna kadar savunucusu olacaz, onlarn yerinde takibini devam ettireceiz diye konutu.

YAPTIRIM TEHDTLER BZ KORKUTMAZ

Hava Savunma Sistemleri, yeni nesil sava uçaklar ve yüksek teknolojiye dayal ürünlerin tedariki konusunda Türkiyenin önüne engeller çkartldn ifade eden Erdoan, öyle konutu:

Hiç üpheniz olmas önümüze çkan her engel, bir süre sonra ayn teknoloji ve ürünü kendimizin gelitirmesiyle anlamsz hale gelecektir. Ülkemize yönelik yaptrm tehditleri bizi korkutmaz, geri adm attrmaz, tam tersine yürüdüümüz yoldaki kararllmz perçinler. Biz sürekli birilerinden korkar halde yaarsak, bilesiniz ki yaama hakknz olmaz, hakkmz olmaz. Önümüzdeki dönem bu bakmdan tarihi önemde gelimeleri hep birlikte yaayacamz bir dönem olacaktr. Biz bu yolda yürürken birçok korkaklar da tandk yani onu da bilesiniz bize korkaklk noktasnda nasihatte bulunanlar da iyi biliriz bunu da biliniz. Bugün parlamentoda olan siyasi partilerin içinde de bu korkaklarn boyunu, posunu, her eyini gayet iyi biliriz. Bize Ortadouda ne iiniz var diyenlerin bunu niye söyledikleri belli. Ama ne iimiz olduunu da onlara gösterdik, gösteriyoruz, göstereceiz.

KAPILARI AçMAK ZORUNDA KALIRIZ

Türkiyenin 3 milyon 650 bini bulan Suriyeli snmacya 8 yldr ev sahiplii yaptn hatrlatan Cumhurbakan Erdoan, Biz ensar olmaya talip olduk. Allah göstermesin muhacir de olabilirdik. Suriyeliler için güvenli bölgede yerel mimariyle 250-300 metrekarelik konutlar yaplabilir. Bir de çevresinde ufak bahçesi olsa. Onu da ekip biçse, bu insanlar hiç olmazsa hazr balk deil, balk tutmay da orada örenmi olur. Ülkemizde artk 3 milyon 650 bin, imdi dlib tehdidi var. Bunun dnda Afganistandan gelenler var vesaire. Bir taraftan geliyor, bir taraftan geri gönderiyoruz, bunlar var. Bu yolculuk bizi farkl yere doru götürebilir. Farkl yer nedir? Böyle oldu oldu, olmad, biz de kaplar açmak zorunda kalrz. Ya destek verecekseniz verin, vermeyecekseniz; kusura bakmayn bir yere kadar bu ie katlandk, katlanyoruz. Bu yükü sadece biz mi çekeceiz? Bu insanlara, bu tür zulme, kusura bakmayn biz vesile olamayz. Siz de bakalm nasl tanrm bunu bir görün. Misafir ettiimiz snmaclarn yükünün paylam konusunda, AB bata olmak üzere, bugün buradan söylüyorum; dünyadan olmas gereken destei alamadk, almak için de bunu yapmak zorunda kalabiliriz, bunu söylüyorum. Tabii bu ileri yoluna koyana kadar bu desteimizi vermeye devam edeceiz.

KEND MKANLARIMIZLA BU E BALAYACAIZ

dlibdeki gelimelerin Türkiyeye yönelik saylar milyonlar bulabilecek yeni bir snmac tehlikesini ortaya çkardn açklayan Cumhurbakan Erdoan, unlar söyledi:

Rusya ile yakn ibirlii içinde dlibi güvenli halde tutarak, buradaki insanlar kendi evlerinde yaamalarn temin etmeye çalyoruz. Dier taraftan ülkemizdeki Suriyeli kardelerimizin önemli bir bölümünün yaad Fratn dousu ile Irak snr arasndaki Suriye topraklarn da güvenli hale getirecek admlar atyoruz. Amerika ile bu konuda bir mutabakata varmann çabas içindeyiz. Geçmiteki tecrübelerimiz bu tür konularda bizi ihtiyatl davranmaya itiyor. Nitekim tüm gelimeler, bizim istediimiz güvenli bölge ile muhataplarmzn kafasndaki güvenli bölge arasnda çok ciddi farklar olduunu gösteriyor. dlib tarafnda milyonlarca yeni snmac tehdidiyle kar karya bulunan Türkiyenin, Fratn dousundaki duruma daha fazla seyirci kalma ans yoktur. Geçtiimiz günlerde de ifade ettiim gibi; Eylülün son haftasna kadar, Fratn dousundaki güvenli bölge oluumunu kendi istediimiz eklinde fiilen balatma durumundayz. Bunu Amerikal dostlarmzla birlikte yapmak hepimiz için en ideal yoldur. Ama böyle bir zemin olumazsa, hazrlklarmz tamam, kendi imkanlarmzla bu ie balayacaz.

ÖNÜMÜZDEK GÜNLERN MÜCADELEYLE GEçECEKTR

Erdoan, Hedefimiz; ülkemizdeki Suriyeli kardelerimizden en az 1 milyonunu, 450 kilometrelik bu snr hatt boyunca oluturacamz bu güvenli bölgede iskan etmektir. Gerekirse dostlarmzdan alacamz desteklerle yeni ehirler ina ederek, bu bölgeyi Suriyeli kardelerimiz için yaanabilir hale getirmektir. Önümüzdeki günler ve aylar bu çerçevede vereceimiz büyük mücadeleyle geçecektir dedi.

Cumhurbakan Erdoan, önümüzdeki günlerde Birlemi Milletler Genel Kuruluna katlacan, burada ikili görümeler yapacan ve AK Partinin de 4-6 Ekim tarihleri arasnda Kzlcahamamda geniletilmi istiare toplants yapacan belirtti.

Ana Sayfaya Git