Erdoğan'dan rektörlere uyarı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Avrupa ülkelerinden hem İdlib hem Fırat'ın doğusu konusunda çok daha güçlü bir destek bekliyoruz. Artık laf bizi doyurmuyor. 'Laf ola beri gele' yok, icraat bekliyoruz. Zira şu anda bizler 3 milyon 600 bin mülteciyi ülkemizde ağırlıyoruz. İdlib'de sükûneti hızla sağlamazsak, bu bölgede yaşayan 4 milyon insanın yükünü kaldıramayacağımızı açıkça söylüyoruz" dedi.

Haberler 19.09.2019 - 12:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 2019-2020 Akademik Yl Açl Törenine Erdoann yannda TBMM Bakan Mustafa entop, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Salk Bakan Fahrettin Koca, Aile, çalma ve Sosyal Politikalar Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Ulatrma ve Altyap Bakan Cahit Turhan da katld. Erdoan, en büyük adaletsizliin, eitim-öretim hayatndaki adaletsizlik olduunu vurgulayarak çünkü bu adaletsizliin telafisi çok zordur. Bunun için göreve geldiimiz günden beri öncelikle tüm evlatlarmza eitim öretim konusunda mümkün olan en iyi imknlar salamann gayreti içinde olduk dedi.

10 ÖRENCDEN BR ÜNVERSTEYE GREBLYORDU

Türkiyenin yüksekörenim alannda son 17 ylda çok büyük baarya imza attn aktaran Erdoan, Almanyada yüksekörenim örenci says 3 milyon, bizde 8 milyon. Bizim lise çalarnda üniversiteye girmedeki oran onda birdi. Yani 10 örenciden biri üniversiteye girebiliyordu. Ama imdi neredeyse tamam girebiliyor. imdi birileri unu diyor; girecek de ne olacak? çok ey olacak. Allahn izniyle ite bu 8 milyon üniversiteli diyorum ya ite bu 8 milyon ii tam manasyla kavrad zaman, efendim isizlik var olabilir. Her üniversiteyi bitirdii zaman i sahibi olacak diye de bir ey yok. Bunu dünyann hiçbir yerinde bulamazsnz. Bir de kendisi bunu üretecek, bir de bu var. Bu imknlar da ülke gelitikçe zaten zeminini hazrlam olacak. Yatrm istihdamla iç içe, bunu da birbiriyle tevik edecek diye konutu.

REKTÖRLERE UYARI

Erdoan, baz üniversitelerin kendilerinden beklenen yere ulaamadn belirterek, Rektörlerimizden üniversitelerle ehri bütünletirmek konusunda çok daha fazla gayret göstermesini bekliyorum. Önümüzdeki dönemde rektör atamalarnn kriterlerini çok daha yüksee çkartacamz ve adaylar akademik ve idari bakmdan çok sk bir inceleme sürecinden geçireceimizi de belirtmek istiyorum dedi.

KRED VE BURSA ZAM GELECEK

Cumhurbakan Erdoan, yurtlarn kapasitesinin 865 bine yükseltileceini, kredi veya burs olarak aylk lisans örencilerine 500 lira ödediklerini kaydetti. Erdoan, imdi yeni bir zam daha gelecek. Yüksek lisans örencilerimize bin, doktoraya bin 500 veriyoruz. Bu imkndan faydalanan örenci says bir milyon 613 bindir. Harç filan var m, kaldrdk m, kaldrdk. Harç verildii zaman kyamet koparanlar imdi nerede? imdi ortada yoklar; ama biz devlet olarak milletimize kar olan o görevi de yerine getirdik. Üstelik Türkiye attmz tüm bu tarihi admlara ramen, nüfusa göre üniversite says bakmndan hala oldukça mütevazi yerde bulunuyor eklinde konutu. Cumhurbakan Erdoan, vakf üniversitelerinin bilimsel aratrmalara daha çok yönelmeleri gerektiini kaydederek, Ad vakf ama kusura bakmasnlar vakf olmaktan çkmlar, tamamen ticari çalyorlar. Vakf dediimiz zaman farkl eyler biz anlyoruz dedi.

4 MLYON NSANIN YÜKÜNÜ KALDIRAMAYACAIMIZI AçIKçA SÖYLÜYORUZ

çankaya Kökünde gerçekletirilen Suriye konulu Türkiye-ran-Rusya üçlü zirvesini ele alan Erdoan, toplantda Suriyedeki krizin çözümü konusunda önemli kararlarn alndna dikkati çekti. Erdoan, öyle konutu:

Zirvenin en önemli kazanmlarndan biri, siyasi sürece yeni bir dinamizm kazandracak olan anayasa komitesi üyelerinin onaylanmasdr. Böylece komitenin oluumundaki tüm pürüzler giderilmitir. Bir dier husus ise, büyük bir göç potansiyelini de içinde barndran, dlibdeki skntl durumun, en azndan bir parça rahatlamasn salayacak görü birliine varlm olmasdr. Suriye topraklarnn dörtte birinden fazlasn igal eden, Fratn dousundaki bölücü terör örgütü ile ilgili endielerimizin muhataplarmz tarafndan da önemli ölçüde paylaldn gördük. Bu durum Amerika ile yürüttüümüz güvenli bölge çalmalarnn bir an önce sonuçlanmasn özelikle güçlendirdi. Zirve srasnda ve sonrasnda yaptmz açklamalarda da ifade ettiimiz gibi; 2 hafta içinde buradan bir sonuç çkmazsa, kendi hareket planlarmz devreye sokacaz. Avrupa ülkelerinden hem dlib hem Fratn dousu konusunda çok daha güçlü bir destek bekliyoruz. Artk laf bizi doyurmuyor, laf ola beri gele yok, icraat bekliyoruz. Zira u anda bizler 3 milyon 600 bin mülteciyi ülkemizde arlyoruz. Dünyada bunun benzeri yok. Öyleyse bat da bunun benzerini yapmas lazm. dlibde sükneti hzla salamazsak, bu bölgede yaayan 4 milyon insann yükünü kaldramayacamz açkça söylüyoruz.

ENGELLER çIKARILMASINI KABUL EDEMEYZ

Fratn dousunun güvenli hale gelmesiyle, bölgenin derinliine bal olarak 2-3 milyon Suriyeli snmacnn yerleebileceini vurgulayan Erdoan, bu iki hususun Türkiye kadar Avrupay da yakndan ilgilendirdiini vurgulad. Türkiyenin mücadelesine verilen destein, bu sorunlarn çözümüne veya derinlemesine yol açacan belirten Erdoan, Biz kendi snr güvenliimizi garantiye alma yannda Suriyenin toprak bütünlüü ve siyasi birlii temelinde bir çözüm için samimi çaba göstermekten asla vazgeçmedik. Buna karlk, bölgede etkinlik gösteren her ülkenin ayn tavrda olmad da bir gerçektir. Ülkemizin yaklam böylesine insani ve çözüm odaklyken, hala önümüze külfet paylamndan, terör örgütleriyle dirsek temaslarna kadar her konuda engeller çkarlmasn kabul edemeyiz. Önümüzdeki aylarda yaanacak gelimeler, Suriye krizinin suhuletle mi çözülecei, yoksa derinleecei mi hususunda belirleyici olacaktr ifadelerini kulland.

YÖK 2019 ÜSTÜN BAARI ÖDÜLLER VERLD

Konumalarn ardndan, YÖK 2019 Üstün Baar Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yl üçüncüsü verilen ödüller bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride datld. Yln Doktora-Tez ödüllerini almaya hak kazanan akademisyenler, danman hocalaryla birlikte ödüllendirildi. Ödül takdiminin ardndan hatra fotoraf çekildi.

Ana Sayfaya Git