Erdoğan: 24 Temmuz’da Cuma Namazı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 1934’teki Bakanlar Kurulu’nun camiden müzeye dönüştürülmesi kararını iptal etmesinin ardından Millete Sesleniş konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ayasofya'nın ibadete açılacağını tarihini açıklayarak, "Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz" dedi.

Haberler 11.07.2020 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

te Cumhurbakan Erdoann açklamalarndan satr balar:

Dantay bugün 1934 tarihli bakanlar kurulu düzenlemesini iptal etti. Biz de buna dayanarak çkardmz bir Cumhurbakanl düzenlemesiyle Ayasofyann tekrar cami olarak hizmete açlmasn saladk. Ayasofya 86 yl sonra cami olarak hizmet vermeye balayabilecektir.

ÜCRETL GR UYGULAMASINI KALDIRIYORUZ

Bu kararn milletimize, ümmete ve tüm insanla hayrl olmasn diliyorum. Kültür ve Turizm Bakanlmz konunun teknik hazrlklaryla, Diyanet de dini yönüyle ilgili çalmalara balad. Ayasofya camiine ücretli giri uygulamasn da kaldryoruz. Tüm camilerimiz gibi Ayasofyann kaplar da herkese sonuna kadar açk olacak.

BADETE AçILACAI TARH AçIKLADI

nsanln ortak miras olan Ayasofya yeni statüsüyle herkesi kucaklamaya çok daha samimi özgün ekilde devam edecektir. Hazrlklar süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazyla birlikte Ayasofyay ibadete açmay planlyoruz.

Aldm baz haberler çerçevesinde içerde veya darda görüntü vermek veya gösteri yapmak bunlar doru deil. nallah 24ünde hep birlikte burada cuma namaz klar, böylece Ayasofyay da her eyiyle bitmi olarak ibadete açarz.

BU KARARIN ARKASINDA DURANLARA ÜKRANLARIMI SUNUYORUM

6 ay gibi süre içerisinde yapacamz baz hazrlklar var. Bu konuda görü belirtmenin ötesindeki her türlü tavr ve ifadeyi, bamszlmzn ihlali olarak kabul ederiz. u anda hemen arkamda baknz dev bir vakfiyename vardr. Ve bu Fatihin vakfiyenamesidir. Bunun içinde ne varsa o bizim için asldr. Türkiye olarak biz de tarihi ve hukuki haklarmza sahip çkma konusunda ayn anlay bekliyoruz. Bu tam 567 yllk bir haktr. nanç odakl bir tartma yaplacaksa bu Ayasofya deil, slam dümanl ve yabanc nefreti olmaldr. Bu kararn arkasnda duran tüm siyasi partilere ve liderlerine STKlara, milletimizin her bir ferdine ükranlarm sunuyorum.

Fatih Sultan Mehmet Han dorudan Ayasofyaya yönelir. Bizans halk akbetlerini beklemektedir. stanbulun Fatihi fetih sembolü olarak sancan Ayasofyann ortasndaki mirabn bulunduu yere diker. Kubbeye doru bir ok frlatr ve ilk ezan da kendisi okur. Böylece fethini tescillemi olur. Tarihçilerin yazdna göre Ayasofyann kubbesine çkan Fatih Sultan Mehmet Han, yapnn harap görüntüsünü görünce unu söyler: Kayserin kasrnda örümcek perdedarlk ediyor, Efrasiyabn saraynda da bayku nevbet çalyor.

GENçLK YILLARIMIZDAN BER KALBMZDE AYASOFYA SEVGS VARDIR

Fethin ardndan ilk cuma namaz için Ayasofya ibadete hazr hale getirildi. Camiye giren Fatih, burada kubbeleri çnlatan tekbirler ve salavatlarla karlanr. Fatih dier hristiyan mezhepleri tarafndan dlanan Ortodoks kilisesini de himayeye alarak gelimesini salar. Harap vaziyette olan stanbul fetihle birlikte yeniden ayaa kaldrlmtr. Bunun sembolü de Ayasofyadr. Neredeyse takip eden her asrda büyük onarmlara tabii tutulan Ayasofyaya milletimiz hep göz bebei gibi bakmtr. Öyle ki, tanrnn hikmeti anlamna gelen orjinal ismini deitirmeye dahi teebbüs etmemitir. Öyle ki yklmak üzere olan bu mabet ecdadmz tarafndan camiye dönütürülmekle kalmam ayn zamanda ihya edilmitir. Bizim de gençlik yllarmzdan beri kalbimizde bir Ayasofya sevgisi vardr. Vakfiyesine uygun ekilde yeniden ibadete açarak milletimize önemli bir hizmet verdiimizi düünüyorum.

Ayasofya ina edilirken imparatorluun dört bir yanndan malzeme tanmtr. Fatih ve ardndan gelen padiahlar anadoludan ve Rumeliden zanaat erbabn stanbula getirerek ehri ve Ayasofyay yeni batan ina ettiler. Mesela Fatih Ayasofyann içindeki sabit mozaikleri korumu sadece tanr heykelleri yapdan çkarttrmtr. Asrlar boyunca yerinde kalan mozaikler peyderpey kapatlm böylece d etkilere kar korunmas ve bugünlere gelmesi temin edilmitir.

TÜRK MLLETNN AYASOFYADAK HAKKI DAHA FAZLADIR

Mimar Sinan Ayasofyaya en çok katk yapan kiilerin banda geliyor. Tarih boyunca hep stanbulun en kalabalk cemaatlerinin topland Ayasofya müstesna günlerde gerçekten çok göz alc manzaralarn yaand bir yer olmutur. Dolaysyla Türk milletinin Ayasofya üzerindeki hakk 1500 yl önce bu eseri ina edenlerden daha az deildir. Tam tersine güçlü sahiplenii itibariyle milletimizin bugün insanlk tarihinin en önemli miras arasnda gösterilen Ayasofyadaki hakk daha fazladr.

AYASOFYANIN MNARELERN DAH YIKTIRACAKLARDI

Ayasofyann kapsna tam teçhizatl bir igal birlii dayanr. Birliin bandaki Fransz komutan, Ayasofyada görevli Osmanl subayna kendilerinin buraya yerleeceini bildirir. Binba Tevfik bey onlara u cevab verir: Buraya giremezsiniz ve giremeyeceksiniz. çünkü buras bizim mabedimizdir. Girmeye teebbüs edecek olursanz u ar makinallar ve caminin dört bir tarafna yerletirdiimiz tahrip kalplar verecektir. Ayasofyann yklmasna göz yumuyorsanz buyrun deneyin... Ayasofyaya yabanc ilgisi daha sonraki yllarda mozaik tamiri gibi bahanelerle sürer. Bu srada tek parti hükümeti dönemi çkard bir kararname ile camilerin birbirine uzaklnn en az 500 metre olmas kuraln getirerek Ayasofyay ibadete kapatr. 1 ubat 1935 tarihinde Ayasofya müze olarak ilan edilir. Caminin bitiiindeki stanbuldaki ilk Osmanl Üniversitesi olan Ayasofya Medresesi sebepsiz yere yklarak ortadan kaldrlr. Zeminindeki nadide hallar kesilerek saa sola datlr. Antika amdanlar dökümhanelere götürülür. aheser levhalar ise çok büyük olduu için depoya kaldrlr. Bu levhalar Demokrat Parti döneminde yerine aslr. Az kalsn Ayasofyann minarelerini dahi yktracaklard. Srann Ayasofyaya gören tarihçi gazeteci ve müzeci brahim Hakk Konyal hemen bir rapor yazar. Bu minareler kubbenin desteidir, minareler yklrsa Ayasofya da yklr dedii için ykmdan vazgeçilir.

RABBME HAMD EDYORUM BZLERE BUGÜNÜ DE NASP ETT

Bir kez daha Ayasofyann yeniden camiye dönmesini salayan yarg karar ve Cumhurbakanl düzenlemesinin hayrl olmasn diliyorum. Ayasofyay camii olarak ibadete açacamzn altn da tekrar çiziyorum. Sizlere sevgilerimi sayglarm sunuyorum. Ve rabbime hamd ediyorum. Bizlere bugünü de nasip etti. Kaln salcakla.

Ana Sayfaya Git