Erdoğan: Bağdadi'nin eşinin yanında DNA'sı doğrulanmış çocuğu da var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağdadi’nin eşinin yakalanmasına ilişkin, "Şimdi olay daha da genişledi. Sayı çift haneli rakama doğru gidiyor, bunun içinde tüm yakınlarının olduğunu görüyoruz. Bağdadi’nin eşinin yanında, DNA'sı doğrulanmış çocuğunun da olması, bu da bizim için önemli bir hassasiyet kesbediyor" dedi.

Haberler 08.11.2019 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Macaristana gerçekletirecei resmi ziyaret öncesinde Esenboa Havalimannda basn toplants düzenledi. Ziyarete ilikin bilgiler veren Erdoan, gazetecilerin sorularn yantlad. Ziyarette Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik birlii Konseynin dördüncü toplantsnn gerçekleeceini belirten Erdoan, Macaristan Cumhurbakan Janos Ader ile görüeceini, Babakan Viktor Orban ile konsey toplantsna bakanlk edeceini kaydetti. Toplantda ikili ilikilerin tüm boyutlaryla ele alnacan aktaran Cumhurbakan Erdoan, Macaristanla karayolu tamacl, kültür, eitim, sosyal hizmetler ve uzay alanndaki ibirlii ile Dileri Bakanlklar ve Devlet Arivleri arasnda ibirliini öngören 10 anlama imzalanacak, bu anlamalar ilikilerimizin kapsam ve çeitliliini yanstan adeta birer ayna niteliindedir diye konutu.

KRL PLAN 8-9 GÜNDE PARAMPARçA EDLD

Bar Pnar Harekatnn Türkiyenin gerçek dostlarn görme bakmndan önemli bir frsat oluturduunu vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, Geride braktmz yaklak 1 aylk dönemde, hem bizi sevindiren, gururlandran hem de üzüntüye sevk eden pek çok hadise yaadk. lk anlardan itibaren Türkiye ile güçlü bir dayanma sergileyen tüm dost devletlere buradan teekkürlerimi sunmak istiyorum. Tpk 15 Temmuz ihaneti sonrasnda verilen destekler gibi bu süreçte ülkemiz yannda duran ülkeleri hayrla, ükranla yad edeceiz. Türkiyeyi karsna almak pahasna teröristlerin hamiliini yapanlar, kiralk katillere kol-kanat gerenleri de unutmayacaz, tarih de bu ekilde kayda geçecektir. Ülkemiz Bar Pnaryla 8 yllk kirli planlar sadece 8-9 günde paramparça etmitir. Parlamentolar devreye alarak, Türkiye ve Türk tarihiyle hesaplamaya çallmasnn gerisinde ülkemizin bu büyük baars vardr dedi.

BZ SZLER ZATEN TANIYORUZ

Harekatla ilgili siyasetçilerin eletirilerinin bir nebze anlaldn ancak görevi spor müsabakalar düzenlemek olan kurumlarn bu sürece dahil olmasnn hiçbir makul sebebi olmadnn altn çizen Erdoan öyle konutu:

Ülkemizi yurtdnda temsil eden sporcular Bar Pnarndan beri açk söylüyorum, sistematik bir linç kampanyasyla kar karyadr. Gol attktan veya maç kazandktan sonra mutluluklarn göstermek için asker selam veren sporcularmzla ilgili akla hayale gelmeyen eletirilen hatta disiplin kovuturmalar yaplyor. Türk sporcularn Mehmetçikle dayanma sergilemesini, Provokatif politik davran olarak nitelemek, çifte standarttan öte aleni bir hukuksuzluktur. UEFA provokatif politik davran görmek istiyorsa, önce sporcularmza yönelik ald kararlara bakmaldr. Türkiye olarak UEFAnn milli takmmza ve kulüplerimize yönelik ayrmc, haksz ve siyasi tavrn reddediyoruz. Kulüpler Birliimizin bu konuda yapm olduu açklama süper ligdeki 18 kulübün tarn deil, 82 milyonun her bir ferdinin hissiyatn yanstmaktadr dedi.

MEHMETçE SELAM DURMASI, HAKKIDIR

Türkiyeye kar dürüst tavr taknlmadn vurgulayan Erdoan, Uluslararas bütün müsabakalarla alakal daha önce bir kez organizasyonu vermiseniz, ardndan bir ikinci organizasyonu da ayn ülkeye verdiniz. Bu ülkelerin altyaplar Türkiye kadar güçlü olmamasna ramen onlara verdiniz. Ama Türkiyeye bunu vermediniz. Her zaman Türkiyenin önünden bunu kaçrdnz. Vakti saati geldiinde bunlar da açklamaya balarz. Ama siz siyasetle sporu iç içe getirdiiniz takdirde bunun affedilir yan olamaz. Bizim sporcularmzn kalkp da Mehmetçie selam durmas, belli bir baardan sonra onun en tabii hakkdr. Bunu Macronun bir sporcusu onun karsnda yapt zaman onunla ilgili herhangi bir müeyyide iletmiyorsunuz. Ayn ekilde dünyann deiik yerlerinde bu ekilde selam duranlarla alakal herhangi bir devreye soktuunuz ilem yoktur. Ama olay Türkiye olunca Türkiyenin sporcular olunca hava deiiyor. Bu da tabii UEFAnn bir an önce bu yanltan dönmesini gerektiriyor. Yanl kararlaryla sporun daha fazla siyasallamasna frsat vermemeleri gerekiyor diye konutu.

YÜZ YÜZE DEERLENDRME FKRNDE MUTABIK KALDIK

Erdoan, ABD ziyaretine muhalefetten gelen eletirilerle ilgili, Bu konuda biz müsaade etsinler de gidilmesi mi faydal, gidilmemesi mi faydal bu konular çok geni kapsaml bir deerlendirme yapma frsatn ekibimle bulalm. En son dünkü telefon görümesini bekledim u ana kadar. Dünkü telefon görümesinden sonra da gitme kararn verdik. Siyasette bir eyi hatrlatmak isterim, bir defa bizim için en önemli hüküm, bütün ilerinizde istiareye önem vermek. Bütün istiareleri gerek diplomasi gerek uluslararas hukukun incelikleri bunlar deerlendirdikten sonra, siyaset biliminde de ciddi manada her türlü adm atm, her türlü bu noktada operasyonlara girmi ekiplerle bu çalmamz yapyoruz. Bunun sonucunda da biz ahsen oul Bush ki biliyorsunuz o da cumhuriyetçiydi, ardndan Obama, o da demokratt imdi yine bir cumhuriyetçi bu üç bakanla da ben çalma frsatn buldum. Hepsiyle de görümelerim oldu. Oul Bushla daha Babakan olmadan önce bir davet ald çünkü seçimi yeni kazanmtk. Gittik kendisiyle etraflca görümelerimiz oldu. Trump yine cumhuriyetçi, arada da Obama, malum o da 8 yl görev yapt onla da birçok defalar görümelerimiz ama telefonla, ama uluslararas toplantlarda bunlar gerçekletirdik. Bu konuda hamd olsun tecrübemiz fena deil, iyidir. u andaki yaptmz ziyaretse, çok çok farkl bir dönemde yapyoruz. Bar Pnar Harekatnn olduu dönemde. Burada Amerikann etkinlii var m? Var. Üstelik de Amerika 32-33 bin TIR buraya ne yazk ki araç, gereç, silah vesaire gönderdi. Bunlar yüz yüze görümeyi yapmak baka bir ey, telefonla yapmak baka bir ey. Nitekim akam telefon görümemizde bu deerlendirmeleri yüz yüze yapmamzn isabetli olaca fikrinde mutabk kaldk ifadelerini kulland.

SAYIN AKENERN TALEBN DORU BULMUYORUM

Y Parti Genel Bakan Meral Akenerin, Amerikaya gitme çars hakknda konuan Erdoan, Ben tabii Sayn Akenerin bu talebini doru bulmuyorum. Biz bu adm atmak durumundayz. Bu görümeleri asla kesemeyiz. En zor artlarda bile bu görümeleri yapmak durumundayz. ahsmla olmasa bile, burada ABD d baz ülkeleri konuuyorum, oradan da ne demek istediimi anlamanz lazm. Bunlara da ilgili baz birimlerimizin elemanlarn göndermek suretiyle, onlarla bile iplik olsa, o incelikte dahi olsa biz bu görümelerimizi yapmak durumundayz dedi.

150 SAAT GEçT, TERÖRSTLER çIKMI DEL

PYD/YPGnin 120 saatte çekilecei sözü verenlerin bunu gerçekletirmediini ifade eden Cumhurbakan Erdoan, Ayn ekilde Rusya ile yaptmz mutabakatta da 150 saatte onlarn arlkl kontrolünde olan bölgelerde rejimle beraber ne yazk ki 150 saat geçti, u an itibaryla o bölgelerden de teröristler çkm deil. Bunu Sal günü yaptm konumamda da zaten söylemitim. Biz imdi bütün bu teröristlerin çklmas kaydna bal olarak bir mutabakat metnini görümü ve onun üzerinde anlamtk. u an durum tabii ne yazk ki böyle deil. u anda hala teröristler Suriye Milli Ordusuna (SMO) saldryor. Tabii ki SMO da ayn ekilde onlara misliyle cevap veriyor. te bu sabah SMOdan 11 ehit var. Kar tarafta da ondan çok daha fazlas öldürüldü. Bu mücadele sürmesin mi? Onlar bu saldrlar yaparken, SMO veya bizim askerimiz sessiz mi kalsn? Tabii ki misliyle bunun cevabn hatta daha fazlasyla vermek durumundayz, ki bu mücadeleden baaryla çkalm diye konutu.

SORGULAMA LEMLER DE KARARLILIKLA DEVAM EDYOR

DEA eleba Badadinin yakalanan ailesinin nerede kalaca ve nasl yarglanaca yönündeki soruyu cevaplayan Cumhurbakan Erdoan öyle konutu:

u anda gerçekten olay ciddi boyutlara doru gidiyor. Badadinin tüm yakn çevresi daha çok ülkemizi hedef ald. Bunlar ülkemize yerlemenin veya ülkemizde bulunmann gayreti içinde. En son Azezde ablasnn, einin ve çocuunun yakalanmas vard. Biz tabii bu yakaladklarmz kendi geri gönderme merkezlerimize alyoruz, bu geri gönderme merkezilerinde duracaklar, ondan sonra bizim Adalet Bakanlmz bu konuda ne kadar verecek, bunu göreceiz. Bir einin, ayn ekilde yaklak 1,5 yldr o da elimizdeydi; fakat imdi olay daha da geniledi, say çift haneli rakama doru gidiyor, bu çift haneli rakama doru giderken bakyorsunuz bunun içinde tüm yaknlarnn olduunu görüyoruz. Bunlar da u anda açklamay doru bulmuyorum. Bunlar daha sonra, inallah her ey çok daha net hale gelsin, ondan sonra da bunlarn açklamasn yapacaz. Badadinin einin yannda, DNAs dorulanm çocuunun da olmas, bu da bizim için önemli bir hassasiyet kesbediyor. Tabii bu sorgulama ilemleri de kararllkla devam ediyor. Bunlar derinletirmek durumundayz ki, yanla dümeyelim. Türkiye olarak bu yanllarn içinde kvranmay doru bulmuyoruz.

KILIçDAROLU DÜRÜST OL

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun DEAla etkin mücadele edilmediine yönelik eletirilerine cevap veren Erdoan, Türkiyeye giri yasa konan DEAl saysnn 76 bin, snr d edilen DEAl saysnn 7 bin 550, hapishanelerde bulunan DEAl saysnn ise bin 149 olduunu belirterek, Bunlar mücadele deil mi? Attmz kararl admlar deil mi? Ama o bunlar da kabul etmez. Niye? Hayat bu tür yalanlarla dolu. Suriyedeki DEA kamplarndan kaçp ülkemiz tarafndan yakalanan ve hapishanelere konulan DEAl says da 270 ve son YPGnin cezaevlerinden braktklar vard bunlar arlkla kadn ve çocuk. Bunlar da yakalayp oralarda cezaevlerine koyduk. Sayn Klçdarolu dürüst ol, adil ol ve u anda Türkiyenin verdii mücadeleyi de takdir etmesini de bil. Marifet iltifata tabidir. Sen böyle bir eyi yapmaktan acizsen sana söyleyecek hiçbir lafmz da yok dedi.

TRUMP LE DEERLENDRME FIRSATI BULACAIZ

Rusya ile devriyelerin devam edip etmeyeceine yönelik soruyu cevaplayan Cumhurbakan Erdoan, imdi mutabakat diyoruz. Bunun gerei neyse Türkiye olarak biz sonuna kadar yerine getirmeye devam edeceiz. Biz bu mutabakattan geri adm atmayz. u anda dün gece Sayn Trumpla görütük. Bu ara Putinle de durum deerlendirmesi için görüeceim. Bunlardan sonra da tabii ki Amerika seyahatinde de bütün aldmz mesafeyi Sayn Trumpla da bir deerlendirme frsatn bulacaz. Temennim odur ki, bir an önce neticeye kavualm. Artk biz önümüzdeki harekat tablosunu adeta ülkemizin haritas neyse, o ekilde bilir halde geldik. Nerede ne var, bilir hale geldik. çalmalarmz gerek silahl kuvvetlerimiz, gerek siyasi noktada bakanlklarmz, hepimiz tabloda sürekli çalyor, buna göre de attmz, atacamz admlar da belirliyoruz diye konutu.

FUAT OKTAY, UURLADI

Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, çileri Bakan Süleyman Soylu, Ankara Valisi Vasip ahin ve dier ilgililer uurlad. Erdoanla birlikte ei Emine Erdoan, Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, letiim Bakan Fahrettin Altun, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, AK Parti Genel Bakan Yardmcs Cevdet Ylmaz ve milletvekilleri de Macaristana gitti.

Ana Sayfaya Git