Erdoğan: Bizim gibi ülkeler için nüfus güçtür

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Dinamik, genç nüfus yapısını sağlam tutmalıyız. Bilhassa bizim gibi ülkeler için nüfus güçtür. Nüfusumuzu en iyi şekilde beslemek, eğitmek, donatmak, istihdam alanları oluşturmak, altyapı hizmetleri vermek şartıyla bu gücü kullanabileceğimizi biliyoruz" dedi.

Haberler 21.02.2019 - 13:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenledii Birinci Yallk urasna katld. Yalln kaçnlmaz bir gerçeklik olduunu vurgulayan Erdoan, Akl yata deil batadr atasözünü anmsatarak, Ama bunun bir de Akl baa ya getirir eklinde devam var. Yall bir daa trmanmaya benzeten bir yazar, çktkça nefesin daraldn ama görü açsnn genilediini söyler. Herkesin uzun yaamak istedii ama yalanmak istemedii bir dünyann içindeyiz. Bugün bulunduumuz yalara kadar gelmi olmamz rabbimizin bizlere bir lütfudur. 70-80-90-100 ve hatta daha fazla olan nice büyüklerimizi biliyoruz. Öyleyse kaçnlmaz olan yallk için üzülmek yerine bu dönemimizi en güzel ekilde deerlendirmenin gayreti içinde olmalyz diye konutu.

BLHASSA BZM GB ÜLKELER çN NÜFUS GÜçTÜR

Türkiyede 65 ya ve üstü nüfus orannn yüzde 8,8e ulatn aktaran Cumhurbakan Erdoan, Yal nüfus oranmzn yllar içinde artmas ve 2040ta imdikinin yaklak iki katna ulamas bekleniyor. te bunun için katldm tüm nikah törenlerinde gençlerimize en az 3 çocuk, mümkünse daha fazlasn tavsiye ediyorum. Onun için, Bir olur garip olur, iki olur rakip olur, üç olur denge olur, dört olur bereket olur gerisi Allah kerim diyorum. Mecburuz çünkü bu yapy, dinamik, genç nüfus yapsn salam tutmalyz. Bilhassa bizim gibi ülkeler için nüfus güçtür. Nüfusumuzu en iyi ekilde beslemek, eitmek, donatmak, istihdam alanlar oluturmak, altyap hizmetleri vermek artyla bu gücü kullanabileceimizi biliyoruz. Ama ortada yeterli nüfus yoksa, dier imkanlarn bir süre sonra kendiliinden yok olup gitmesi veya el deimesi kaçnlmaz olur. Nüfus yapmzdaki bu deiimin bize dier pek çok nüfusun veya birçok hususun yan sra Yallarmza götürülecek hizmetlerin artrlmas gerektiine de iaret ediyor ifadelerini kulland.

ANALARINIZIN AYAKLARININ ALTINI ÖPÜN

Annesi Tenzile Erdoann ayann altn öptüünü anlatan Erdoan, Anam ayan çekerdi, Anacm bana cennet kokusunu çok mu görüyorsun derdim, alard. Tavsiye ediyorum, analarnzn ayaklarnn altn öpün. Onlar gibisi yok. Onlar olduu için biz varz. Onlar olmasa biz yoktuk dedi. Baz araçlarn arkasnda, Anamn duas, babamn gölgesi yeter yazdn ifade eden Cumhurbakan Erdoan, unlar kaydetti:

Gerçekten de bizim milletimiz için baka hiçbir beklentiye girmeden, sadece duas bile anaya babaya ömür boyu hizmet etmek için yeterli bir sebeptir. ayet bir evde, büyükanne, büyükbaba, anne, baba ve torunlar bir arada yaayabiliyorsa, o ev gerçekten günün 24 saati yaayan, günün 24 saati içinde huzur bulunan bir yerdir. Olmas gereken budur. Ama bu var m imdi? Maalesef yok. imdi kaçan kaçana. Artk ben yetitim diyor birisi gidiyor bir tarafa, öbürü gidiyor bir tarafa. Halbuki asl olan bu deil. Özellikle büyükehir hayatnn böyle bir aile modelini giderek zorlatrdnn farkndayz. Fakat bu durumun aile büyükleriyle ilikilerin neredeyse bayram ziyaretlerinin bile ihmal edildii bir periyoda dönümesini asla kabul edemeyiz. Ben kimsenin özel hayatna karamam o ayr mesele ama dorusu ben kabul edemiyorum.

KÖKLERMZN HALA SALAM OLDUUNU GÖSTERYOR

Ayn ehirde yaayp, hafta sonlar dede ve nineleri torunlarla bir araya getirememenin vebal olduuna dikkat çeken Cumhurbakan Erdoan, Bizim en az yal bakm hizmetleri kadar, en az aktif yalanma konusu kadar, bu meseleye de önem vermemiz gerektiini düünüyorum. Hatta gerekiyorsa bunun için tevik mekanizmalar kurmalyz. Ülkemizde özellikle de skntl dönemlerde ana-baba ocann snlacak güvenli bir liman olarak görülmesi, köklerimizin hala salam olduunu gösteriyor dedi.

NSAN GENçLNDE ÖRENRKEN YALILIINDA ANLAR

Gençler ileriye, ihtiyarlar geriye bakarlar sözünü anmsatan Erdoan, bunun her zaman doru olmadn belirterek, Son nefesine kadar hep ileriye bakan, nice bedeni yal, ruhu genç insanmz vardr. nsan gençliinde örenirken yallnda anlar. te o anlama kabiliyetinin deerine de paha biçilemez. Yüzümüz deil, asl aklmz burumaya baladnda yalanrz diyoruz. Bizi yalandran nüfus kadndaki rakamlar deil, ülkemize, ehrimize, ailemize hala vereceklerimiz varken bunlardan imtina etmektir. Maddi ve manevi anlamda üretkenliini devam ettiren yallarmz kendileriyle birlikte topluma çok büyük katkda bulunmulardr eklinde konutu.

YALILIK MAAI BZ GELDMZDE 24 LRAYDI

Huzurevlerinde baklan yal saysnn 5 bini bulmazken, bugün 14 bine yaklatn aktaran Erdoan, Kimsesizlerin kimsesi bir sosyal devlet olduumuz göstererek, hiçbir yalmz sokakta veya çaresiz ekilde, dört duvar arasnda brakmyor, hepsine de sahip çkyoruz. Devletin yapt öncülük, toplam huzurevi says ve kapasitesinde de önemli arta vesile oluyor. Bugün ülkemizdeki 396 huzurevinde 33 bin 146 kapasite var. 65 yan geçenlere ödenen yallk maa biz geldiimizde 24 lirayd. imdi 601 liraya çkartarak hiçbir vatandamzn madur olmamasn temin ettik. Emeklilerimize ödemeye baladmz 2 dini bayramda biner liralk bayram ikramiyeleri de yallarmz için önemli bir destek olmutur. Bunlarn yannda daha pek çok hizmetle yallarmz için kimsesizlerin kimsesi olma sözümüzü yerine getirdik ifadelerini kulland.

HUZUREV TABELALARININ ARTTII BR TÜRKYE STEMYORUZ

Yallarn tek balarna hayatlarn sürdürdüü, çocuklarn da tek balarna büyüdüü bir dünyann, Bizim dünyamz olamayacan vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, Biz köklerimizle varz, sizlerle varz, sizlerle olacaz. Köklerimizin en güçlü göstergesi de yallarmzla, ak saçllarmzla kurduumuz iliki biçimidir. Huzurevi tabelalarnn artt deil, kuaklarn ayn çat altnda, birlikte yaad veya ilikilerin her gün kesintisiz sürdüü bir Türkiye istiyoruz. Anneciini, babacn huzur evine brakan evlatlar deil, onlarla beraber yaayan evlatlar istiyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git